16.4.21

Αποφάσισε η ΕΕ: Οριστικά με «διαβατήριο Covid» η μετακίνηση τουριστών

 

Ας μην κάνουν συνειρμούς. Οι Έλληνες δεν είναι τουρίστες στη πατρίδα τους και κανείς δεν έχει δικαίωμα να τους Ζητήσει διαβατήριο ή "πιστοποιητικό" για να πάνε όπου θέλουν.
Αν σκέφτονται κάποιοι κάτι τέτοιο καλύτερα να το αφήσουν στην άκρη γιατί του " ¨Ελληνα ο τράχηλος ζυγόν δεν υπομένει" με ό,τι αυτό συνεπάγεται...
Juan

Πριν από λίγους μήνες όταν και διέρρεε η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για πιστοποιητικού εμβολιασμού λίγοι είχαν πιστέψει πως αυτή θα εφαρμοστεί και μάλιστα άμεσα. 

Και όμως, στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες ήδη βλέπουμε μία μορφή «υγειονομικού διαβατηρίου» με τα τεστ (δεν έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί) και οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν πως οι μετακινήσεις των Ευρωπαίων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ θα γίνονται οριστικά με «διαβατήρια Covid». 

Χθες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν και επίσημα για την έκδοση ταξιδιωτικών πιστοποιητικών Covid.

Αν και εκκρεμούν ακόμη οι λεπτομέρειες, κάτι που θα γίνει μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο το επόμενο διάστημα, τα πιστοποιητικά αυτά, για τα οποία πολύς λόγος είχε γίνει τον τελευταίο καιρό, θα επιτρέψουν σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί, που έχουν αναρρώσει από τον νέο κορωνοϊό ή που έχουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ να ταξιδεύουν ευκολότερα μέσα στην Ε.Ε.

Όπως αναφέρει, μάλιστα, χαρακτηριστικά το σχετικό έγγραφο που υιοθετήθηκε από τους πρεσβευτές των χωρών-μελών της Ένωσης, οι «27» υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να έχουν έτοιμο το πλαίσιο μέχρι το καλοκαίρι του 2021.

Συγκεκριμένα, με το χρονικό πλαίσιο που έχει τεθεί, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο πρέπει επίσης να συμφωνήσει στην πρόταση ώστε αυτή να τεθεί σε ισχύ, πρόκειται να διαμορφώσει τη θέση του αργότερα αυτόν τον μήνα και οι τελικές συνομιλίες ανάμεσα στους ευρωβουλευτές, στους πρεσβευτές των χωρών και στην Κομισιόν αναμένεται να αρχίσουν τον Μάιο.

Συγχρόνως, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εργάζονται ώστε να διασφαλίσουν πως έχουν εφαρμοστεί οι απαραίτητες τεχνολογικές λύσεις, κάτι που αναφέρεται στην απόφαση των «27» της Ε.Ε., ώστε τα νέα πιστοποιητικά, ψηφιακά ή σε έντυπη μορφή, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόλις εγκριθούν.

Τι θα γίνει με όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν 

Η συμφωνία των κρατών-μελών περιλαμβάνει ακόμη προβλέψεις κατά των διακρίσεων σε βάρος αυτών που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν και επιτρέπει τη διενέργεια ενός φάσματος από τεστ για να προκύπτει και η ανάρρωση από τον νέο κορωνοϊό.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης το γεγονός ότι ενώ τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα είναι υποχρεωμένα να αναγνωρίζουν τα εγκεκριμένα από την Ένωση εμβόλια, συγκεκριμένες χώρες θα μπορούν επίσης να εκδίδουν πιστοποιητικά που καλύπτουν εμβόλια όπως το ρωσικό Sputnik V ή το κινεζικό Sinovac, τα οποία έχουν εγκριθεί μόνο στη δική τους επικράτεια.

Οι άλλες χώρες της Ε.Ε., ακολούθως, θα αποφασίσουν αν θα δεχτούν ένα πιστοποιητικό που αφορά κάποιο εμβόλιο το οποίο δεν έχει εγκριθεί από τις κανονιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

https://www.pronews.gr/