6.4.21

Τουρκικές ατιμώρητες θηριωδίες


ΕΝΑΣ 84ΧΡΟΝΟΣ Τ/Κ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΘΥΜΙΣΕΙ ΟΤΙ, 44 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ
ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΦΡΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ Ε/Κ ΑΜΑΧΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ 1974 ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ, ΧΩΡΙΣ, ΩΣΤΟΣΟ, ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ Η ΑΝΑΛΟΓΗ ΤΙΜΩΡΙΑ


Διαβήματα, καταγγελίες σε διάφορους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιστολές στα Ηνωμένα Έθνη, όμως το αποτέλεσμα το ίδιο. Τίποτα!
Ένας 84χρονος Τουρκοκύπριος, με τις ανατριχιαστικές αναφορές του που είδαν το φως της δημοσιότητας, άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για τα ατιμώρητα εγκλήματα πολέμου των Τούρκων κατά την εισβολή του 1974. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα έγραψε ο Σενέρ Λεβέντ για να σχολιάσει τα όσα είπε ο 84χρονος.


«Ακόμη ζούνε. Είναι γνωστοί, αλλά κανείς δεν τους ακουμπά και δεν λογοδοτούν. Και σ' εμάς δεν λογοδοτούν. Το μόνο που κάνουμε, είναι δήθεν να κλαίμε επειδή δεν επέρχεται λύση και ειρήνη», σχολίασε. Ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, με αφορμή τα όσα φρικιαστικά και με υπερηφάνεια αποκάλυψε ο Τ/κ, πραγματοποίησε σύσκεψη για τα επόμενα βήματα, τόσο πολιτικά όσο και νομικά, μιλώντας για διαβήματα που πρέπει να γίνουν σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός.


«Υπάρχει θέμα», ήταν και η άποψη της Νομικής Υπηρεσίας. Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Βασίλης Πάλμας, διαβεβαίωσε, μέσω του «ΣΙΓΜΑ», πως δεν θα μείνουν αναπάντητες οι προκλητικές και κυνικές δηλώσεις του στυγνού εγκληματία. Όλα αυτά τα χρόνια έγιναν πολλά διαβήματα για διάφορα θέματα που αφορούσαν ανάλογες μαρτυρίες, αλλά από την τουρκική πλευρά δεν είχε δοθεί καμία απάντηση.


Η κυπριακή Κυβέρνηση έχει χτυπήσει και την πόρτα της Ευρώπης, καθώς είχε παραπέμψει μαρτυρίες των Τούρκων αξιωματικών στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αξιώνοντας από την Επιτροπή Υπουργών να ανοίξουν τα αρχεία του τουρκικού στρατού, αλλά και να κληθούν να μιλήσουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Τούρκοι αξιωματικοί αυτόπτες μάρτυρες.
Ο 84χρονος δολοφόνος


Στη συνέντευξή του, ο Τ/κ Turgut Yenagrali περιέγραψε τις σφαγές άοπλων και ανυπεράσπιστων ανθρώπων. Το 1974, ο 84χρονος ήταν αξιωματικός στην περιοχή της Μεσαριάς και, όπως καυχήθηκε, ο ίδιος «κανόνιζε» τους αιχμάλωτους «γκιαούρηδες» (όπως αναφέρεται στους Έλληνες), τους οποίους έπαιρναν εκεί. Ο Γεναγραλί παραδέχθηκε με περηφάνια πως ήταν αυτός που συνόδευσε τον τουρκικό στρατό ώς τη «μύτη» της Καρπασίας, τονίζοντας πως μόλις είδε πολλούς Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους, ήθελε να τους «καθαρίσει» όλους.


Είπε, μάλιστα, ότι ανοίγει η όρεξή του όταν μιλά για το θέμα, προσθέτοντας, στις αρρωστημένες αναφορές του, πως για τον ίδιο οι δολοφονίες ήταν ένα είδος τέχνης. Η συνέντευξη δόθηκε σε τουρκικό κανάλι, πριν από έναν περίπου χρόνο, χωρίς να πάρει διαστάσεις.
Και, όμως, δεν είναι η πρώτη φορά


Η περίπτωση του 84χρονου δεν είναι μοναδική. Μαρτυρίες Τούρκων παλαίμαχων στρατιωτικών, που πήραν μέρος στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τον Ιούλιο του 1974, έχουν ακουστεί πολλές φορές μέσα στον χρόνο. Το 2012 είχαμε τη μαρτυρία απόστρατου αντισυνταγματάρχη του τουρκικού Πεζικού, ο οποίος περιέγραφε τη σκηνή εκτέλεσης άοπλων Ελληνοκυπρίων σε σπίτι στο χωριό Σύσκληπος.


Σύμφωνα με τη μαρτυρία, αξιωματικός του Πυροβολικού, δύο καταδρομείς και ένας Τουρκοκύπριους γάζωσαν, μόλις εισήλθαν στην οικία, 13 Ελληνοκύπριους που ήταν καθισμένοι στο σαλόνι, χωρίς να προβάλουν καμία αντίσταση, ενώ αποκεφάλισαν ακόμα έναν κοντά στην πόρτα. Στο βιβλίο της Σοφίας Ιορδανίδου, «Νταλγκά νταλγκά. Κύματα κύματα. Η μαρτυρία ενός Τούρκου αξιωματικού για τη δεύτερη εισβολή στην Κύπρο», υπάρχει μαρτυρία του Τούρκου καθηγητή Πανεπιστημίου, Γιαλτσίν Κιουτσούκ, ενώ ήδη τα εν λόγω αποσπάσματα τα δημοσιοποίησε ο Επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρος Παπαπολυβίου.


«Ομαδικές εκτελέσεις έγιναν από τον τουρκικό στρατό. Όμως, να ξέρεις, τις περισσότερες δολοφονίες τις διέπραξαν οι Τουρκοκύπριοι, οι γνωστοί μουκαβεμέτ μουτζαχίντ. Όταν άρχισε ο πόλεμος, τους συμπεριέλαβαν σε κανονικές μονάδες. Ήταν όμως δειλοί και από τις πρώτες ημέρες δραπέτευσαν. Οι μουτζαχίντ ανήκαν στην παραστρατιωτική δύναμη που λειτουργούσε μέσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, τη γνωστή Οργάνωση Τουρκικής Αντίστασης (ΤΜΤ).


»Διατηρούσαν στενές σχέσεις με τον αντίστοιχο μηχανισμό που είχε στήσει το ΝΑΤΟ στην Τουρκία, αυτόν που στη Δύση είναι γνωστός ως Gladio και στην Ελλάδα, αν δεν κάνω λάθος, ως ‘Κόκκινη Προβιά’. Αρχηγός τους ήταν ο σημερινός Πρόεδρος της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου’, ο Ντενκτάς. Αυτός υπήρξε, πράγματι, εγκληματίας πολέμου και όχι ο Κάρατζιτς», αναφέρεται.
Άλλες θηριωδίες


Επίσης στο ίδιο βιβλίο υπάρχει η τοποθέτηση Τούρκου δεκανέα κουρδικής καταγωγής, από το Μαράς. Αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αυτοί που σκοτώνονταν στους δρόμους του χωριού και στην έξοδό του, όπου έτρεχαν για να γλιτώσουν, ήταν γέροι άντρες και γυναίκες και μικρά παιδιά. Τα πτώματα μερικών από αυτούς τους ανθρώπους που είχαν σκοτωθεί με τους πιο βάρβαρους τρόπους, κομματιάζονταν. Τα πτώματα παρέμεναν έκθετα για μια βδομάδα μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού. Η μυρωδιά είχε εξαπλωθεί στον γύρο χώρο. Οι διοικητές αποφάσισαν τελικά να τους θάψουμε.


»Εγώ μπορούσα να χειριστώ μπουλντόζα. Μαζί με άλλους στρατιώτες ανοίξαμε έναν μεγάλο λάκκο και θάψαμε εκεί ομαδικά τα πτώματα. Το γεγονός το είδε με τα ίδια του τα μάτια και ο συμπατριώτης μου από το Μαράς, ο στρατιώτης Σεφκέτ Αβτζίογλου. Από τους Ελληνοκύπριους που σκοτώναμε και από αυτούς που πιάναμε ζωντανούς παίρναμε τα χρυσαφικά, τα χρήματα και παρόμοια πράγματα. Με τη λεηλασία, καταγίνονταν ιδιαίτερα οι διοικητές. Επέστρεψαν στην Τουρκία πλούσιοι. Βίαζαν ακόμη και τις γυναίκες αιχμαλώτους», είπε.
Σκότωναν με μανία...


Το 2009 η ελλαδική εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» αναδημοσίευε δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Αφρίκα», Τουρκοκύπριου αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος αναφέρθηκε σε επιβάτες 8 λεωφορείων, στο καθένα από τα οποία επέβαιναν σαράντα Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι, οι οποίοι σφαγιάστηκαν με λόγχες και ξιφολόγχες από Τούρκους στρατιώτες. Το περιστατικό, σύμφωνα με τη μαρτυρία, συνέβη την ώρα που οι 320 συνολικά Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι έφτασαν με τα λεωφορεία στην παραλία της Κερύνειας και στο σημείο της απόβασης, προκειμένου να επιβιβαστούν σε πλοίο και να μεταφερθούν στην Τουρκία.


Την ίδια ώρα κατέφθασε πλοίο με Τούρκους στρατιώτες, οι οποίοι αφού έμαθαν ποιοι ήταν οι αιχμάλωτοι, τους επιτέθηκαν με τις λόγχες και τις ξιφολόγχες των όπλων τους, σφαγιάζοντάς τους στην παραλία. Από το αίμα των αιχμαλώτων η θάλασσα κοκκίνισε, αναφέρει χαρακτηριστικά ο μάρτυρας στην «Αφρίκα», ο οποίος παραδέχτηκε ότι φοβήθηκε και ο ίδιος για τη ζωή του, επειδή η μανία των Τούρκων στρατιωτών ήταν τόση, που υπήρχε κίνδυνος να σφάξουν και τους Τουρκοκύπριους που συνόδευαν τους Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους.

https://simerini.sigmalive.com/

Αναρτήθηκε από το συνεργάτη μας Αντώνη Αντωνά