16.4.21

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Χριστιανικής Δημοκρατίας.

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΛΑΤΡΕΙΑΣ

Με αφορμή τις κυβερνητικές αποφάσεις για τη λειτουργία των χώρων λατρείας, το Κίνημα της Χριστιανικής Δημοκρατίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

  1. Έχει καταστεί φανερό εκ του αποτελέσματος, ότι το κλείσιμο των εκκλησιών και γενικότερα των χώρων λατρείας από το Νοέμβριο του 2020 και μετά, σε τίποτα δεν συνέβαλε στην αποτροπή της διάδοσης του ιού covid-19. Όπως άλλωστε και στο διάστημα μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου 2020, δεν παρατηρήθηκε μαζική διασπορά του ιού λόγω του εκκλησιασμού. Αν το κλείσιμο των εκκλησιών στους πιστούς συνιστά ευθεία παράβαση του άρθρου 13 του Συντάγματος και ουσιαστική κατάργηση της ευχαριστιακής σύναξης, ανώτατα όρια παρουσίας 9 και 20 ατόμων ανεξάρτητα από το εμβαδόν του χώρου συνιστούν εμπαιγμό προς τους πιστούς. Επιπλέον, το μέτρο του περιορισμού του αριθμού των ανοιχτών εκκλησιών στους καθεδρικούς ναούς των Δήμων που είχε ισχύσει, ελέγχεται ως άστοχο και παράλογο, αφού λιγότεροι διαθέσιμοι χώροι σημαίνουν εκ των πραγμάτων μεγαλύτερο συνωστισμό.

  2. Ζητούμε λοιπόν, ιδίως ενόψει του Πάσχα, να λειτουργήσουν οι εκκλησίες με μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και την αξιοποίηση των εξωτερικών περιβαλλόντων χώρων και με μοναδικό κριτήριο προσέλευσης το εμβαδόν του χώρου λατρείας, περιλαμβανομένου του γυναικωνίτη και των παρεκκλησίων. Άσχετα με τις προσωπικές πεποιθήσεις του καθενός και της καθεμιάς στο ζήτημα αυτό, καλούμε όλους και όλες να εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα προστασίας της δημόσιας υγείας, τα οποία θα έχει συμφωνήσει η Ιερά Σύνοδος με την Πολιτεία, προκειμένου να κατοχυρώσουμε την μείζονα προτεραιότητα, το ίδιο το γεγονός της λατρευτικής και ευχαριστιακής σύναξης.

  3. Επισημαίνουμε ότι η λειτουργία όλων των εκκλησιών δεν επιβαρύνει τις μετακινήσεις, αφού γίνεται σε επίπεδο γειτονιάς.

  4. Η οργανωμένη χρήση των υπαίθριων χώρων μπορεί να βοηθήσει πολλές άλλες δραστηριότητες να επανέλθουν, όπως η εστίαση και ο πολιτισμός. Αν η λύση αυτή είχε προκριθεί αντί της οριζόντιας απαγόρευσης, η οποία δεν μπόρεσε να ισχύσει στην πράξη, όχι μόνο περισσότερες δραστηριότητες θα ήταν εφικτές, αλλά και θα είχε αποτραπεί η μετάδοση του ιού από την άναρχη χρήση των υπαίθριων χώρων και την αύξηση των συναντήσεων σε κλειστούς, ιδίως τις κατοικίες.

Αθήνα 15 Απριλίου 2021. Από το Γραφείο Τύπου της ΧΔ