8.4.21

Καθηγητής Φαρμακολογίας: Μετά το 2022 δεν θα υπάρχει πανδημία-Τι λέει για το εμβόλιο της AstraZeneca

 


Με μόνο "όπλο" τα εμβόλια η πανδημία του κορονοϊού με τις όποιες μεταλλάξεις δείχνει ακόμη δυνατή. Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να πάρει το φάρμακο των μονόκλωνων εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Τι λέει για τις παρενέργειες των εμβολίων που, όπως λέει, βγήκαν στην αγορά με διαδικασίες υπερεπιτάχυνσης.

Με μόνο «σύμμαχο» τα εμβόλια έχει ριχτεί η παγκόσμια κοινότητα στη μάχη κατά του κορονοϊού ενώ είναι εντυπωσιακό ότι έναν και πλέον χρόνο μετά από το ξέσπασμα της πανδημίας η επιστημονική κοινότητα δεν έχει βρει το φάρμακο που θα βοηθά τους ασθενείς να μην νοσήσουν βαριά και να αναρρώνουν χωρίς άλλες επιπλοκές.
Ουσίες όπως η χλωροκίνη, η υδροξυχλωροκίνη, η κολχικίνη τις οποίες οι επιστήμονες τις χαρακτηρίζουν ως φάρμακα επαναστόχευσης, δηλαδή έχουν χρησιμοποιηθεί για άλλες ασθένειες και χρησιμοποιήθηκαν και κατά του κορονοϊού, αλλά και ουσίες όπως η δεξαμεθαζόνη και η ρεμδεσιβίρη που φαίνεται να μειώνουν τη θνητότητα και τις μέρες νοσηλείας αντίστοιχα, παρότι παρουσιάστηκαν ως ελπιδοφόρες ουσίες δεν μπόρεσαν να αποτελέσουν το πολυπόθητο φάρμακο κατά της νόσου.
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας μιλώντας στο Sputnik επανέλαβε τη θέση του ότι το φάρμακο κατά του κορονοϊού είναι τα μονόκλωνα εξουδετερωτικά αντισώματα τα οποία όπως ανέφερε από τον περασμένο Νοέμβριο έχουν έγκριση στις ΗΠΑ αλλά και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
«Τα αντισώματα είναι φάρμακο και εδώ και και δεκαπέντε ημέρες έχουν πάρει άδεια και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Πρέπει να τα πάρουμε» ανέφερε και υποστήριξε ότι ως χώρα θα πρέπει να τα προμηθευτούμε.
Φιαλίδια με εμβόλιο κορονοϊού με φόντο τη σημαία της ΕΕ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.01.2021
Ελλάδα
«Η ΕΕ υπέγραψε για τα εμβόλια χωρίς ρήτρα ασφαλείας - Δεν μπορεί να κυνηγήσει τις εταιρείες»
Ερωτώμενος για τις σοβαρές παρενέργειες που καταγράφονται για το εμβόλιο της AstraZeneca είπε με νόημα ότι «όλοι είχαν φαγωθεί ότι θέλουν κατεπειγόντως εμβόλια γιατί υπάρχει ανάγκη. Το ότι θα έπρεπε τα εμβόλια αυτά να μην έχουν παρενέργειες και να δουλεύουν δεν το σκεφτόταν κανένας;»
Εκτός όμως από τις παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca ο κ. Κούβελας τόνισε ότι παρενέργειες έχουν και τα άλλα εμβόλια. «Και τα άλλα έχουν ανάλογες ανεπιθύμητες παρενέργειες, διαφορετικές αλλά ανεπιθύμητες παρενέργειες και θανάτους» θυμίζοντας τους θανάτους 28 υπερήλικων στη Νορβηγία που είχαν εμβολιαστεί με εμβόλιο της Pfizer.

https://sputniknews.gr/