16.3.21

Τουρκία: Διακοίνωση σε Ελλάδα, Ισραήλ και ΕΕ για την κατασκευή καλωδίου στην ανατολική Μεσόγειο


Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Τουρκία εξέδωσε διπλωματική διακοίνωση προς την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφορμή την έναρξη εργασιών για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου καλωδίου, το οποίο θα αναπτύσσεται στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα θεωρεί πως το καλώδιο αυτό διαπερνά την «υφαλοκρηπίδα της» στην ανατολική Μεσόγειο και γι’ αυτό το λόγο προχώρησε στην διπλωματική αυτή ενέργεια προκειμένου να τους τονίσει ότι πρέπει να ζητήσουν την... άδεια της, προτού ξεκινήσουν τις απαραίτητες εργασίες.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, το Υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να «διαμαρτυρηθεί» έπειτα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου για την προώθηση σχεδίων κατασκευής υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 2.000 μεγαβάτ που θα συνδέει τα τρία κράτη.

Στο πλαίσιο αυτό, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει στην διπλωματική του διακοίνωση ότι η διαδρομή του καλωδίου, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, «επεκτείνεται και στα τουρκικά χωρικά ύδατα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά

Πηγή: Sabah / Φωτογραφία αρχείου

https://www.onalert.gr/