3.3.21

Περιμένοντας τους Τούρκους - Η Αγκυρα αμύνεται, η Αθήνα προετοιμάζεται

 



Η Αγκυρα παίζει... κατενάτσιο όσον αφορά τον 62ο γύρο των διερευνητικών, αλλά η Αθήνα προετοιμάζεται και είναι αποφασισμένη να κρατήσει ζωντανές τις συνομιλίες.


Αποφασισμένη να κρατήσει τις διερευνητικές ζωντανές και να μην πέσει στην παγίδα της υπονόμευσης δηλώνει η ελληνική πλευρά, τη στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει να «παίζει» στις καθυστερήσεις όσον αφορά την απάντησή της για τον 62ο γύρο των συνομιλιών.

Η απάντηση αναμένεται εντός των επόμενων ημερών - κατά πάσα πιθανότητα -, με διπλωματικές πηγές να σημειώνουν ότι η Τουρκία δεν θέλει να είναι αυτή που θα αποχωρήσει, ωστόσο θα περιμένει μέχρι τελευταία στιγμή, δοκιμάζοντας διαρκώς τις αντοχές της Αθήνας.

Σήμερα τυπικά λήγει και η παράτυπη NAVTEX του ωκεανογραφικού «Τσεσμέ», για διεθνή ύδατα ανάμεσα σε Λήμνο και Αη Στράτη. Το τουρκικό σκάφος, το οποίο είχε αναγκαστεί να αποχωρήσει λόγω καιρού, απέπλευσε χθες για να επιστρέψει στην περιοχή των ερευνών του και παρέμενε υπό τη διακριτική παρακολούθηση του Λιμενικού, δεδομένου ότι δεν συνοδεύεται από πολεμικά πλοία.

ο «Τσεσμέ» χαρακτηρίζεται από την Αθήνα αχρείαστη πρόκληση, ενώ διπλωματικές πηγές διαβάζουν την εν λόγω κίνηση σαν μια «ανέξοδη» υπενθύμιση των διεκδικήσεων της Αγκυρας και επιβεβαίωση των προθέσεών της, που απαιτούν μηδενική αφέλεια. Στη διατήρηση του κλίματος καχυποψίας συμβάλλει και η τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμενόταν η έξοδος του τουρκικού στόλου σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Μια άσκηση η οποία ακόμα και αν λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο σε διεθνή ύδατα, όπως ανέφερε ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας (REAL), ωστόσο εκτιμάται ότι, ιδιαίτερα την παρούσα περίοδο, δεν συνάδει με το κλίμα εμπιστοσύνης που επιχειρείται να οικοδομηθεί, παραπέμποντας σε μη φιλικές κινήσεις προς την Ελλάδα.

 

Προετοιμασίες

Παρά την παρατεταμένη αναμονή, ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης και η ομάδα του συνεχίζουν τις προετοιμασίες για τον 62ο κύκλο των διερευνητικών, με «σχολαστική επιμέλεια» όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Στόχος, παρά το αρνητικό κλίμα, να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα η ευκαιρία για διάλογο, δεδομένου ότι μετά την πρώτη συνάντηση - ύστερα από χρόνια παγώματος - στην Κωνσταντινούπολη η συζήτηση θα μπορούσε να αγγίξει θέματα ουσίας. Στοίχημα για την Αθήνα άλλωστε  είναι να μην επιτραπεί εκτροπή της συζήτησης, που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει ενδεχόμενο ναυάγιο.

Ενα ναυάγιο στο οποίο η Αγκυρα εμφανίζεται να επενδύει, εμμέσως πλην σαφώς, τόσο με την πολεμική ρητορική των στελεχών της κυβέρνησης Ερντογάν όσο και με τις κινήσεις της στο πεδίο, έστω και αν τα ερευνητικά σκάφη μένουν εκτός θαλασσίων περιοχών ελληνικών συμφερόντων.

Κλειδί για την Αθήνα χαρακτηρίζονται οι χαμηλοί τόνοι και η ψύχραιμη αντίδραση, με την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη να τονίζει ότι οι διερευνητικές δεν έχουν παγώσει, σημειώνοντας ότι η διαδικασία αυτή δεν αποτελεί σπριντ. Διεμήνυσε ωστόσο ότι κρίνεται και αξιολογείται η συμπεριφορά της Τουρκίας, επαναλαμβάνοντας πως οι προκλητικές κινήσεις και δηλώσεις δεν συνάδουν με το εποικοδομητικό πνεύμα που απαιτείται.

Η Τουρκία, όπως τονίζουν αναλυτές, επιδιώκει να κερδίσει χρόνο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, θέλοντας να πετύχει διαστρέβλωση της εικόνας της Ελλάδας, με καταγγελίες για το Μεταναστευτικό, απάνθρωπη συμπεριφορά, καταλήστευση προσφύγων και μεταναστών και επαναπροωθήσεις, για την κατάσταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, κατηγορώντας την Αθήνα για «παρενοχλήσεις» του «Τσεσμέ», NAVTEX κενές περιεχομένου αλλά και παραβίαση των συνθηκών, με τη μη αποστρατικοποίηση των νησιών. Την ίδια στιγμή δείχνει να χρησιμοποιεί και το Κυπριακό ως αντιπερισπασμό, με την άτυπη πενταμερή στη Γενεύη να αποτελεί επίσης ορόσημο για την Τουρκία, που μετά αναμένεται να αποκαλύψει τις προθέσεις της...

https://www.tanea.gr/