29.3.21

Μία έκπληξη μπορεί να υπάρξει με τις αμερικανικές φρεγάτες: Να τις πάρουμε!



 Μετά από το κείμενο 55 προσωπικοτήτων οι οποίες θέτουν ως απαράβατο όρο η όποια επιλογή πολεμικού πλοίου για το Πολεμικό Ναυτικό να συνοδεύεται απαραιτήτως από ρήτρα αμυντικής συνδρομής με τη χώρα που θα το προμηθεύσει στην Ελλάδα, υπήρξαν δημοσιεύματα τα οποία έκαναν λόγο για “εκπλήξεις από την πλευρά των ΗΠΑ”, σχετικά με τη πώληση φρεγατών στο ΠΝ…

Θα επιμείνουμε ότι η μοναδική έκπληξη που μπορεί να υπάρξει στο θέμα των αμερικανικών φρεγατών είναι μία: να τις πάρουμε! 

Οι λόγοι που τα πλοία δεν κάνουν για το Πολεμικό Ναυτικό έχουν αναλυθεί από ειδικούς και επαγγελματίες επαρκώς. Δεν χρειάστηκε να ψάξουν πολύ για να καταλήξουν στο αρνητικό τους πόρισμα. Αρκούσαν οι κριτικές από τις ΗΠΑ για να καταλήξουν στο συμπέρασμα τους.

Οι φρεγάτες των Αμερικανών είναι ιδανικές για το Λιμενικό, αλλά δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. Εκτός αν αυτές έχουν αλλάξει. Εκτός αν το δόγμα της χώρας είναι το δόγμα Γεραπετρίτη , δηλαδή ότι υπερασπιζόμαστε ότι βρίσκεται μέχρι τα 6 ναυτικά μίλια! Κάποιος θα πρέπει να μας το πει όμως επισήμως. Το θέμα έχει τεθεί και από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τον Δεκέμβριο, στη συνέντευξη του στο Militaire.gr . Αν η κυβέρνηση θεωρεί ανάξιες απαντήσεως τις αντιρρήσεις ναυάρχων, καθηγητών γεωπολιτικής και δημοσιογράφων πρέπει να απαντήσει στην αξιωματική αντιπολίτευση.



Διαβάσαμε λοιπόν για “εκπλήξεις Αμερικανών” που δε θ΄ αφήσουν κανένα περιθώριο αρνητικής απάντησης από την Αθήνα. Διαβάσαμε ότι οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να μας δώσουν το σύστημα AEGIS, Τόμαχοκ και καταδρομικά Ticonderoga πλήρως εξοπλισμένα και βέβαια ότι θα σώσουν και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Ένα απλό ερώτημα: αφού καίγονται τόσο πολύ και θέλουν να εντυπωσιάσουν ,γιατί δεν ικανοποιούν το διακομματικό ελληνικό αίτημα για 2  ΠΛΗΡΩΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΑ αντιτορπιλικά Arleigh Burke. Τα κεφαλαία γράμματα στο ΠΛΗΡΩΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΑ δεν είναι τυχαία, γιατί τα συγκεκριμένα πλοία ενδιαφέρουν το ΠΝ με τον οπλισμό που διαθέτουν κι όχι με “ξηλωμένα” συγκεκριμένα συστήματα. Γιατί απαντούν αρντητικά; Την απάντηση την έχουμε γράψει: δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν τους Τούρκους! Και με Τραμπ και με Μπάϊντεν, η απάντηση είναι ίδια!

Το ίδιο νομίζουμε ισχύει και για όσα “δώρα” και “εκπλήξεις” γράφτηκαν στον ελληνικό Τύπο αυτές τις ημέρες. Για να γίνουν όλα αυτά που γράφτηκαν υπάρχει η προϋπόθεση οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις να ψυχρανθούν τελείως. Οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο δεν είναι πολλές. Το ίδιο ισχύει και για τις “αμερικανικές εκπλήξεις”.

Κάποιοι ενέπλεξαν και το ταξίδι του Α/ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρου στις ΗΠΑ. Προφανώς και θα του θέσουν το θέμα των MMSC . Ίσως και με τρόπο επιτακτικό. Νομίζουμε ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ, όπως και κάθε Αρχηγός ενδιαφέρεται όχι μόνο για το παρόν και το μέλλον των ΕΔ, αλλά και για την υστεροφημία του…Καλό θα ήταν να είχε μαζί του και το άρθρο του Επίτιμου Α/ΓΕΣ Κωνσταντίνου Ζιαζιά περί “ζητιανιάς” για να εξηγήσει στους Αμερικανούς ότι η Ελλάδα με όσα χρήματα διαθέτει δεν παίρνει ότι της δίνουν, αλλά ότι χρειάζεται…

https://www.militaire.gr/