28.3.21

Ηλθε η ώρα Η ΑΙΔΗΨΟΣ να αποκτήσει τη παλαιά της αίγλη, που "κάποιοι" για "κάποιους" λόγους θέλησαν να της στερήσουν!


 Με αφορμή μία εξαιρετική ανάρτηση στο FaceBook, θελήσαμε να επαναφέρουμε  στη μνήμη ορισμένων, ότι αναφερόμαστε στη μεγαλύτερη Λουτρόπολη της Ελλάδος, με την μοναδική αίγλη  και ιστορία, που   χάνεται στα βάθη των αιώνων!

Θέλουμε να "θυμίσουμε" τόσο σ' αυτούς που έκαναν το ανοσιούργημα να καταργήσουν το Δήμο Λ. Αιδηψου, το Αστυνομικό Τμήμα, την Τουριστική Αστυνομία, τις τράπεζες και σωρεία άλλων Υπηρεσιών , όσο και σ αυτούς που "σφυρίζουν αδιάφορα", ότι 

Η περιοχή της Αιδηψού έχει μια ξεχωριστή θέση στη μυθολογία.

Η θεά Αθηνά ζήτησε από τον θεό της φωτιάς, Ήφαιστο, να φέρει στην επιφάνεια της γης θερμά ιαματικά ύδατα, ώστε ο προστατευόμενός της, ο μυθικός ήρωας Ηρακλής να έρχεται να ξεκουράζεται μετά από κάθε άθλο. Ο θεός Ήφαιστος ικανοποίησε το αίτημα της αδερφής του. Χτύπησε με το θεϊκό σφυρί του τα έγκατα της γης και αμέσως ξεπήδησαν τα θερμά ιαματικά νερά.. Ο ιστορικός Πλούταρχος (50 - 125 μ.Χ.) περιγράφει την κοινωνική ζωή που είχε αναπτυχθεί στην περιοχή, την ευχάριστη διαμονή στην πόλη και τις διασκεδάσεις της, και τη λαμπρή διατροφή με τα άφθονα ψάρια και τα πτηνά της. Ο ιστορικός αναφέρει ακόμα ότι η Αιδηψός επί τέσσερις και πλέον αιώνες, από τον βασιλιά της Μακεδονίας Αντίγονο μέχρι τους Ρωμαίους αυτοκράτορες Γέτα και Γορδιανό γνώρισε μεγάλη ακμή.

Ο ιστορικός Πλούταρχος αναφέρει ότι η Αιδηψός ήταν ένας χώρος, όπου συναντιόνταν άνθρωποι από όλη την Ελλάδα για να κάνουν λουτρά, να ξεκουραστούν, να συζητήσουν και να διασκεδάσουν. Χρήση των λουτρών έκανε ο Ρωμαίος στρατηγός Σύλλας. Σύμφωνα με τον ιστορικό Πλούταρχο, όταν ο Σύλλας αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας ερχόταν στα Λουτρά. Σήμερα σώζονται ερείπια λουτρών, που φέρουν την ονομασία «Λουτρά του Σύλλα». Την Αιδηψό επισκέφτηκαν ακόμα οι αυτοκράτορες Αδριανός, Μάρκος, Αυρήλιος Σεπτίμιος, Σεβήρος, Περτίνος με την αυτοκράτειρα Ιουλία Δόβνα. Στην πόλη βρέθηκαν βάθρα ανδριάντων του Μέγα Κωνσταντίνου του Βυζαντίου και του αυτοκράτορα Θεοδόσιου. 


Τα Λουτρά της Αιδηψού με τη λήξη του πολέμου γίνονται και πάλι τόπος έλξης χιλιάδων επισκεπτών, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τη μακρινή ακμάζουσα Αίγυπτο και Κύπρο, όπως επίσης και από την Ευρώπη και Αμερική. Πολλοί άνθρωποι της πολιτικής, της τέχνης και του πλούτου, όπως ο Τσώρτσιλ, ο Ωνάσης, η Γκρέτα Γκάρμπο, η Μαρία Κάλλας και άλλοι, περνούν ώρες διαμονής και διασκέδασης, ενώ ο λογοτέχνης Μενέλαος Λουντέμης διανύει την εφηβεία του εργαζόμενος στην περιοχή, και γράφοντας το έργο του «Καληνύχτα Ζωή».


Αν ήθελε κάποιος να επεκταθεί σε λεπτομέρειες για την Αιδηψό, θα έπρεπε να γράφει για ημέρες!

  Μετά από τα ανωτέρω στοιχεία που συλλέξαμε -εν τάχει και περιληπτικώς-  και από την el.wikipedia

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τόσο την απορία μας όσο και τη συμμετοχή μας στην αγανάκτηση των κατοίκων της Λουτροπόλεως Αιδηψού, σχετικά με το ..."πνεύμα του καλλιτέχνη" που... ενεπνεύσθη την υποβάθμιση της

περιοχής!


Γνώριζε ότι ο Δήμος Αιδηψού είχε και έχει ιδιόκτητες κτηριακές εγκαταστάσεις -όπως και μηχανολογικό εξοπλισμό, οχήματα, συνεργεία δικά του  και συνεπώς δεν είχε πρόβλημα ενοικίων κ.λ.π εξόδων;


Γνώριζε ότι η Αιδηψός , μπορεί μεν το χειμώνα να έχει λιγότερους κατοίκους αλλά το καλοκαίρι συγκεντρώνει 40.000  άτομα συνολικά με τους παραθεριστές, επισκέπτες και λουομένους, για  τους οποίους ο Δήμος Λ. Αιδηψού  μεριμνούσε  ( για θέματα τάξεως- ευκοσμίας, καθαριότητος κ.λ.π) εκτός αν η Ιστιαία έχει περισσότερους κατοίκους, γιατί αν δεν κάνουμε λάθος δεν ξεπερνά τους  5.500 κατοίκους!!!


  Με ποια κριτήρια λοιπόν οι νοήμονες (κατ ευφημισμόν) πολιτικοί μας προέβησαν στο κατεδαφιστικό για την Αιδηψό έργο τους;


  Ήλθε η ώρα, να απαιτήσουμε την αποκατάσταση του δικαίου και την επανόρθωση της Λουτροπόλεως Αιδηψού στη θέση της.

 Αύριο, 29 Μαρτίου στις 6μμ, καλούνται όλοι οι κάτοικοι των Λ. Αιδηψού να συγκεντρωθούν στο χώρο του (πρώην) Δημαρχείου  και να απαιτήσουν την απόσχιση από το Δήμο Ιστιαίας, την επανίδρυση του Δήμου Λ. Αιδηψού σύμφωνα και με τις οδηγίες που μεταφέρουμε από το προαναφερθέν κείμενο από το Facebook, το οποίο σας μεταφέρουμε αυτούσιο:


"Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου τίποτα δεν είναι πιο πικρό... " Γ. Σεφέρης....

Μήπως ήρθε η ώρα ν αποκτήσει και πάλι την παλιά του αίγλη;;;; Όποιος αγαπάει και σέβεται, τούτο τον τόπο, ας δείξει έμπρακτα την αγάπη του!!!
Τη Δευτέρα 29/3 και ώρα 6μ.μ.στην πρώην Δημαρχία μας, θα συζητηθεί το θέμα της απόσχισης ΤΟΥ ΔΉΜΟΥ ΜΑΣ!!!

Ας προσπαθήσουμε να είμαστε εκεί, μαζί με τους ανθρώπους που μέσα θα δίνουν τον αγώνα τους!!!
Η παρουσία όλων μας είναι απαραίτητη!!!
Φοράμε μάσκα, τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας και με αξιοπρέπεια και σεβασμό δείχνουμε την αγάπη μας για τον τόπο μας... Την ΑΙΔΗΨΟ"
Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε!!!
Όλοι για την.... ΑΙΔΗΨΟ..