22.3.21

25η Μαρτίου 1821



 22|03|2021 | 9:09

Ο κορυφαίος και πνευματοδέστατος γελοιογράφος μας Αρκάς, έχει δημιουργήσει μία σειρά με τον γενικό τίτλο: «Προφήτης». Φιλοδοξώ στο εξής να περιλάβει και τη ταπεινότητά μου στη σειρά, αφού η ικανότητά μου να προβλέπω τα μελλούμενα είναι παγκοσμίως γνωστή. Επειδή διαισθάνομαι σκουντήματα, λοξοκοιτάγματα και γενικώς τάσεις πρόγκας, γίνομαι σαφής.

  • Από τον Χρήστο Μπολώση

Θέλετε τώρα, λίγες μέρες πριν, να σας πω τι θα δούμε και προ παντός τι θα ακούσουμε, κατά την διάρκεια των εορτασμών για την 25η Μαρτίου 1821;

Για σημειώστε και μετά το συζητάμε.

Πρώτα πρώτα στα δελτία ειδήσεων θα βγούνε οι διάφοροι να μας πληροφορήσουν ότι η τιμή του μπακαλιάρου θα αγγίξει αυτήν των Θησαυρών του Σολομώντος και ουδείς πλέον θα γευτεί το πατροπαράδοτο φαγητό του Ευαγγελισμού, αλλά θα περιορισθούμε σε ρέγκα και μάλιστα γ΄ διαλογής (από αυτές που αυτοκτονούν στα νερά της Βαλτικής από ερωτική απογοήτευση). Ακόμη και τα σκόρδα (Τριπόλεως και Βύσσης) θα πάρουν την ανηφόρα, οπότε πάει και η σκορδαλιά.

Θα συγκροτηθούν πάνελ, στα οποία σοβαροφανείς ΣΥΡΙΖΑίοι με πίπα και ύφος καθηγητών των Πανεπιστημίων Λεμονόσοφ και Πατρίς Λουμούμπα, αλλά και περίεργοι Νεοδημοκράτες, Σημιτικής προελεύσεως και άρτι ανανήψαντες, θα μας πουν ότι η Επανάσταση του 1821 δεν έγινε «Για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία», αλλά για καθαρά κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς λόγους.

Έτσι, θα μάθουμε ότι τα παλικάρια του  Κολοκοτρώνη, επαναστάτησαν επειδή δεν τους κολλούσε τα ένσημα ο Γέρος του Μοριά.

Ότι ο Οδ. Ανδρούτσος δεν είχε πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ για το Χάνι της Γραβιάς δι’ ο  και πλάκωσε το ΣΔΟΕ και το έκανε Nammos, ήγουν θερινό κλαμπ.

Ότι η Μπουμπουλίνα, είχε κάτι παλιές δοσοληψίες με το ΝΑΤ, γι’ αυτό και πήρε τα πελάγη για να αποφύγει τη σύλληψη.

Ότι ο Καραϊσκάκης διεκδικούσε κάποιο ποσό από τον τοπικό άρχοντα Μαρινάκ πασά, επειδή χρησιμοποιούσε το όνομά του στο γήπεδο. Επειδή ο πασάς απεδείχθη μπαταξής (δεν είχε πουλήσει ακόμη τον Ιντέγε…) και είχε κάποιους μήνες να πάρει τα δικαιούμενα,  ο Καραϊσκάκης, το γύρισε στο αντάρτικο.

Θα δούμε βέβαια και μαθήτριες με μαντήλες  να παρελαύνουν υπερήφανες διότι οι τότε πρόγονοί τους, πολέμησαν τους νυν…προγόνους τους. Τέτοια ωραία.

Ακόμη, μπορεί να δούμε και τον Αλβανό παλικάρι του Καραγκιόζη, να τρέχει να προλάβει μπας και γλυτώσει καμιά φάπα από τον μπάρμπα Γιώργο.

Είναι πολύ πιθανόν, αν και ακόμα οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, να δούμε εορταστικές εκδηλώσεις με συμμετοχή της κοινότητος ΛΟΑΤΚΙ. Τώρα το τι ακριβώς θα μας δείξουν θα σας γελάσω και δεν το θέλω.

Όμορφες εικόνες, γεμάτες Ελλάδα και εθνική υπερηφάνεια.

Είναι βεβαιον, θα ακούσουμε «ιστορικούς» να αμφισβητούν το «Κρυφό Σχολειό», επειδή έτσι θέλουν να πικάρουν τους παπάδες και να μας πείσουν ότι δεν ήταν η Ορθόδοξη πίστη μας αυτή που βοήθησε τους αγωνιστές, αλλά ο Μοντεσκιέ, ο Βολταίρος, ο Ντιντερό και οι άλλοι διαφωτιστές με τα μανιφέστα τους. Και θα μας πιπιλίσουν το μυαλό τόσο, που θ’ αρχίσουμε να σιγοτραγουδάμε «Αν δεν είχα κι’ εσένανε τι θα είμουν στη γη…».

Βέβαια, το ότι τα πρώτα επαναστατικά κινήματα εκδηλώθηκαν μόλις 10 χρόνια μετά το 1453, δηλαδή 200 χρόνια πριν γεννηθούν οι Μοντεσκιέδες, πολύ λίγη σημασία έχει.

Επίσης, το ότι ο υπασπιστής του Κολοκοτρώνη Φωτάκος (Φώτος Χρυσανθόπουλος) περιγράφει θαυμάσια το «Κρυφό Σχολειό», δεν πιάνεται, αφού αυτόν τον είχαν δει να κρυφομιλάει με τον Κασιδιάρη σε μιά ραχούλα. Όσον αφορά τον άλλο τον αντιδραστικό τον ψευτοζωγράφο τον Γύζη, που ζωγράφισε κάτι ανάλογο, είναι γνωστό ότι μπαινόβγαινε στο γραφείο του Παττακού (σαν τον πατέρα μιάς ψυχής…) επί χούντας. Αμ εκείνος ο Πουκεβίλ; Γάλλος Γάλλος, αλλά καλή μουσίτσα κι΄ αυτός. Τρωγόπινε με τον Γεωργαλά τον θεωρητικό της χούντας ντε και για αυτό το 1824 στο 4τομο έργο του «Η ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως, χάρη στο οποίο έγινε και μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, αναφέρει ότι πράγματι από την Αγία Λαύρα ξεκίνησε η Επανάσταση, περιλαμβάνει μάλιστα και ολόκληρη την πολυσέλιδη ομιλία του Π.Π. Γερμανού.

Ακόμη θα μας μιλήσουν μετά βδελυγμίας για τις σφαγές του Κολοκοτρώνη (αυτό το παιδί το  μοβόρικο και το ατίθασο, μπιτ απολίτιστο ήταν), που ακολούθησαν την πολιορκία ή καλύτερα την απελευθέρωση της Τριπολιτσάς. Εδώ να τους θυμίσουμε ότι όταν ο Στρατηγός Πάττον (άλλος φασίστας αυτός, που πολεμούσε όμως τον…φασισμό) προετοίμαζε τους άνδρες του για την απόβαση στην Σικελία, τους είπε: «Ο εχθρός είναι οι Ναζί. Μη δειλιάστε. Όταν απλώσετε το χέρι σας δίπλα  σε μία ζεστή μαλακή μάζα, που μέχρι πριν λίγο ήταν ο συνάδελφός σας, τότε θα ξέρετε τι θα πρέπει  να κάνετε».  Τώρα, εάν ρωτήσεις τους προοδευτικάριους τι θα έπρεπε να κάνουν οι Έλληνες που επί 400 χρόνια ακουμπούσαν μαλακές μάζες, που ήταν οι γονείς τους, οι φίλοι τους, τα αδέρφια τους, μη περιμένεις  απάντηση. Ή μάλλον να περιμένεις να μάθεις ότι εφόσον ρωτάς τέτοια, είσαι ρατσιστής, στρέϊτ (αυτό πλέον είναι βρισιά), ξενόφοβος, χορτοφάγος σαν τον Χίτλερ, κρατάς μυστρί σαν τον Παττακό και είσαι τσιράκι του Μιχαλολιάκου. Άλλωστε το είχε πει και ο μέγας Σαράντος Καργάκος: «Επανάσταση ήταν»…

«Μα ρε παιδιά, θα τολμήσεις να ψελλίσεις, ο Παπαρηγόπουλος τα λέει αυτά», οπότε μπορεί να ακούσεις: «Και ποιος είναι αυτός ρε. Σε ποια εφημερίδα γράφει;». «Καλά και ο Μαρκεζίνης τα ίδια γράφει» θα αντιτάξεις, για να σούρθει κατάμουτρα και καλά να πάθεις: «Ποιός ρε ο πρωθυπουργός του Παπαδόπουλου;». Εσύ επιμένεις:  «Ναι ρε παιδιά, αλλά αυτά τα έγραψε πολύ πριν το Παπαδόπουλο» για να σε αποτελειώσουν: «Μπα και πού τα ήξερε; Ποιόν ρώτησε; Τον Μεταξά;».

 Αυτός ο αχταρμάς Παπαδόπουλου Μεταξά, Μαρκεζίνη, Κασιδιάρη και Παναγιώταρου, δεν θα πρέπει να μας προβληματίζει.

Τον είχε προβλέψει ο συνθέτης Άκης Πάνου, όταν έγραφε το τραγούδι «Το θολωμένο μου μυαλό και το έδινε αν το ερμηνεύσει ο Καζαντζίδης. Για διαβάστε το:

Στο θολωμένο μου μυαλό ο κόσμος είναι μια σταλιά,
κάτι σκιές απ’ τα παλιά και κάποιο πάθος μου τρελό.
Και κάποιο πάθος μου τρελό, στο θολωμένο μου μυαλό.
Το θολωμένο μου μυαλό μ’ έχει προδώσει προ πολλού,
του λέω αλλού και τρέχει αλλού, με κάνει και παραμιλώ.
Με κάνει και παραμιλώ, το θολωμένο μου μυαλό.
Του θολωμένου μου μυαλού τους εφιάλτες τραγουδώ,
κι αν σας επίκρανα ως εδώ,  φταίει το πάθος του τρελού.
Φταίει το πάθος του τρελού, του θολωμένου μου μυαλού.

Και του χρόνου συνέλληνες.

Υ.Γ.: Σήμερα δεν θα σας διασκεδάσω με πονήματα των συντρόφων.

Σήμερα θα σας προτρέψω να παρακολουθήσετε μία πολύ αξιόλογη εκπομπή. Το λέω αυτό προκαταβολικά, ότι θα είναι αξιόλογη δηλαδή, διότι ξέρω τη δουλειά που κάνουν.  Πρόκειται για την χορωδία των «Λεχριτών Θεσσαλονίκης». Θα τους απολαύσουμε στον τηλεοπτικό σταθμό «4Ε» την Δευτέρα 29 Μαρτίου στις 8 το βράδυ. Οι «Λεχρίτες», τραγουδούν για τα 200 χρόνια ελευθερίας. Άντε ν’ ακούσουμε και κάτι ελληνικό ν΄ ανοίξει η καρδιά μας.

Σημειώστε το, μη το ξεχάσετε. Αξίζουν.