17.3.21

Γιατί δεν προωθούνται οι Ελληνικές εφευρέσεις στον αμυντικό τομέα; (Περίπτωση 1η)

 


To 1975,εκτος απο το τυφεκιο που κατασκευασε η εταιρεια ΧΡΩΠΕΙ,το οποιο ειναι αγνωστο σε πολλους, κατασκευαστηκε και ενα υποπολυβολο που ονομαστηκε GP-10.Ηταν το πρωτο ελληνικο οπλο στην κατηγορια των υποπολυβολων.Δεν ειχε κατασκευαστει ποτε κατι αναλογο,και αυτο το κανει πολυ ξεχωριστο οπλο, μεγαλης ιστορικης αλλα και συλλεκτικης αξιας.

Το GP-10 ηταν ενα υποπολυβολο που κατασκευαστηκε απο την εταιρεια ΧΡΩΠΕΙ, μια ελληνικη χημικη εταιρεια.
Ηταν σχεδιασμενο απο μια ομαδα ανθρωπων κατω απο την επιβλεψη του Σωτηρη Σοφιανοπουλου (προφανως
βασισμενο σε ενα αυθεντικο ΕλληνοΚυπριακο σχεδιο), και ειχει προταθει στον Ελληνικο Στρατο το 1975.
Αρχικα με την παρουσιαση του οπλου αυτου ακουστηκαν θετικα σχολια, σχετικα με αυτο το επιτευγμα της ΧΡΩΠΕΙ, αλλα κατα την διαρκεια των δοκιμων που εγιναν δεν «πλησιασε» ???  τα στανταρ που ειχει θεσει ο Ελληνικος Στρατος και απορριφθηκε, με ασχημο αποτελεσμα για την εταιρεια ΧΡΩΠΕΙ που ειχε επενδυσει πολλα σε αυτη την προσπαθεια. Περιπου 100 αντιτυπα του υποπολυβολου GP-10 κατασκευαστηκαν, τα οποια μετα την αποτυχη καταληξη που ειχε αυτη η προσπαθεια εχουν αποθηκευτει σε εγκαταστασεις του Στρατου, αλλα μπορει και να εχουν καταστραφει κιολας, οπως τοσα αλλα ιστορικα οπλα!
Συνημμένο Αρχείο  CHROPEI_GP10.jpg (19.04K)
Αριθμός κατεβάσματος: 43Συνημμένο Αρχείο  CHROPEI_GP10.jpg (19.04K)
Αριθμός κατεβάσματος: 43Συνημμένο Αρχείο  CHROPEI_GP10.jpg (19.04K)
Αριθμός κατεβάσματος: 43
Προσωπικη μου γνωμη, αλλα και πολλων αλλων ειναι, οτι αν η χωρα μας ειχε εμπλακη σε πολεμικη συρραξη με την Τουρκια το 1974-ασχετως του αποτελεσματος-η ελληνικη πολεμικη βιομηχανια θα ειχε ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗμε πολλα επιτευγματα στον φορητο οπλισμο και οχι μονο!
Οι σχεδιασεις του τυφεκιου και του υποπολυβολου της ΧΡΩΠΕΙ, οπτικα, δειχνουν ΠΡΩΤΟΓΟΝΕΣ, αλλα μην ξεχναμε οτι ειναι η πρωτη συγχρονη ελληνικη αποπειρα κατασκευης φορητου οπλισμου και πρεπει να κριθει με επιεικεια!
Αν ειχε ευτυχη καταληξη το εγχειρημα της ΧΡΩΠΕΙ ειναι σιγουρο οτι στην πορεια θα υπηρχε βελτιωση σε
ολες τις ατελειες του οπλου.

Αν και η Τουρκία ξεκίνησε πολύ αργότερα σε σχέση με την Ελλάδα να ασχολείται επί της ουσίας με την αμυντική βιομηχανία, σήμερα έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα. Δεν χρειάστηκε να έχουν έναν μεγαλοφυή σχεδιαστή όπως είχαν τα ΧΡΩΠΕΙ τη δεκαετία του 1970. Απλά δούλεψαν συστηματικά, και, αφού παρήγαγαν πρώτα το G3 και μετά το HK33 κατάφεραν να τροποποιήσουν ένα υπάρχον γερμανικό σχέδιο ώστε να καλύπτει τις ανάγκες τους, κι έτσι προέκυψε το Mehmetzik.(Εχει παρουσιαστει στο forum).Συνημμένο Αρχείο  CHROPEI_GP10.jpg (19.04K)
Αριθμός κατεβάσματος: 43Συνημμένο Αρχείο  CHROPEI_GP10.jpg (19.04K)
Αριθμός κατεβάσματος: 43Συνημμένο Αρχείο  CHROPEI_GP10.jpg (19.04K)
Αριθμός κατεβάσματος: 43
[size=»4″]ΥΠΟΠΟΛΥΒΟΛΟ GP-10[/size]

XAΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ GP-10
TYΠΟΣ:ΥΠΟΠΟΛΥΒΟΛΟ
ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ:ΕΛΛΑΔΑ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ:ΧΡΩΠΕΙ
ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ:ΟΜΑΔΑ ΣΩΤΗΡΗ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ:1975
ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΑ:ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ
ΜΗΚΟΣ ΟΠΛΟΥ:590ΜΜ
ΔΙΑΜΕΤΡΗΜΑ:9×19-45ACP

Σχετικά με το χώρο των υποπολυβολων, το ενδιαφέρον περιστρεφόταν γύρω από το εξαιρετικό γερμανικό ΜΡ-5 στο διαμέτρημα 9 x 19 χιλ., το οποίο και τελικά αποκτήθηκε αρχικά από την ΕΛ.ΑΣ. και πολύ αργότερα από τον Ε.Σ. για χρήση αποκλειστικά κάποιων μονάδων ειδικών επιχειρήσεων. Η επιλογή όμως του ΜP-5 σήμαινε πρακτικά την καταδίκη άλλης μιας ελληνικής προσπάθειας, του GP-10, στο ίδιο διαμέτρημα το οποίο ανέπτυσσε η ΧΡΩΠΕΙ.

Τασος Παισιος