7.2.21

Stealth «γροθιά» για τους σκληρούς SOF του Πολεμικού Ναυτικού: Το σκάφος ανορθόδοξου πολέμου των «κουρσάρων» του Αιγαίου

  



ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Οι «κουρσάροι του Αιγαίου», οι ομάδες των ΟΥΚ που βρίσκονται μονίμως στο ανατολικό τμήμα του Αρχιπελάγους, πλέον έχουν το δικό τους «μακρύ δόρυ» που είναι ικανό να τους προστατεύει από τα καιρικά φαινόμενα αλλά και να τους προσφέρει τον όγκο πυρός που χρειάζονται για οποιαδήποτε αποστολή κρούσης αν απαιτηθεί.

Οι «κουρσάροι» είναι από εκείνους που το Αιγαίο το έχουν ως δεύτερο σπίτι τους και δεν το εγκαταλείπουν ποτέ. Ταξιδεύουν απ’ άκρη σ’ άκρη, επαναλαμβάνουν τις αναγνωρίσεις σε νησιά και μικρονήσους και καταγράφουν οτιδήποτε κρίνεται αναγκαίο.

Οι πρόσφατες εικόνες της ελληνικής αρμάδας που ήταν το πλωτό τείχος απέναντι στις προκλήσεις των Τούρκων στο Καστελόριζο και το ερευνητικό Oruc Reis, είχαν μια σημαντική λεπτομέρεια. Ανάμεσα σε Ελληνικές φρεγάτες και πυραυλακάτους του Πολεμικού Ναυτικού ήταν και Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου, με τους Έλληνες ΟΥΚ να βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη.

Πάνω από πέντε μήνες οι «βάτραχοι» του ΠΝ, όπως και άλλες μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, είχαν κάνει σπίτια τους τα βράχια στο Αρχιπέλαγος και είχαν συγκεκριμένες εντολές. Τη συλλογή πληροφοριών και την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας.

Ένα μέρος της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων ανήκει στους σκληρά εκπαιδευμένους άνδρες των Ειδικών Επιχειρήσεων. Η μετεξέλιξη των Ειδικών Δυνάμεων και η «μεταμόρφωσή», στους σύγχρονους «τιμωρούς» που μπορούν ν’ ακολουθήσουν τις εξελίξεις εντός και εκτός της Συμμαχίας, δεν έχει σταματήσει. Ανάμεσα στο «απόσταγμα» των Ειδικών Δυνάμεων πρωταγωνιστούν εδώ και χρόνια οι ΟΥΚάδες που στέκονται ικανοί ν ’΄ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες προκλήσεις που αναδύονται στην περιοχή.

Η ψήφος εμπιστοσύνης που έχουν πάρει οι Έλληνες SOF τα τελευταία χρόνια, επισφραγίστηκε τις προηγούμενες ημέρες μέσα από τις κοινές ασκήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Κυπρίους Commandos, αλλά και με τη διμερή συνεκπαίδευση Ελλήνων και Αμερικανών της Αεροπορίας Στρατού.

Το γεγονός πάντως την πρώτης επίσημης εμφάνισης των νέων Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου, MARK V, είναι ένα ακόμη «λιθαράκι» στην μεγάλη προσπάθεια αναδιάρθρωσης των Ειδικών Δυνάμεων.

Παρόντες σ’ αυτή την επιχειρησιακή εκπαίδευση ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος του οποίου όραμα είναι η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης και ο Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης. Την ηγεσία συνόδευε ο Διοικητής των βατραχανθρώπων που είχε την ευκαιρία, μαζί με τα «βατράχια» του, να δείξει στην ηγεσία μέρος των δυνατοτήτων των νέων για τη ΔΥΚ Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου και τον οπλισμό που φέρουν τα δυο πρώτα MARK V.

  • Ο γρήγορος «αστακός» της Μονάδας Υποβρύχιων Καταστροφών

Μέσα από τις εικόνες που αποδεσμεύει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας διακρίνονται ο εκτοξευτής βομβίδων των 40 χιλιοστών ΜΚ 19, το Μ240 Mag των 7,62 χιλιοστών και το 0,50!

Η άμεση μεταφορά του τμήματος των βατραχανθρώπων σε οποιαδήποτε βραχονησίδα επιτυγχάνεται με το νέο απόκτημα, το μεταχειρισμένο μεν από τις ΗΠΑ, αλλά άκρως επιχειρησιακό MARK V.

Ήταν πάντοτε απαραίτητο και είχε ζητηθεί από το ΠΝ, σκάφος ανορθόδοξου πολέμου στρατιωτικών προδιαγραφών για τους Έλληνες ΟΥΚ.

Η προστασία του τμήματος των βατραχανθρώπων από τα καιρικά φαινόμενα κι όχι μόνο, εντός της καμπίνας ενός Σκάφους Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ), στην ανοιχτή θάλασσα είναι ίσως από τις βασικές προϋποθέσεις για την καλύτερη υλοποίηση της αποστολής που έχουν λάβει οι «βάτραχοι».

Η διαρκής προσπάθεια που γίνεται για την αναβάθμιση των SOF, φαίνεται και μέσα από την πριμοδότηση της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφέων του Πολεμικού Ναυτικού με τα τέσσερα MARK V.

Ο «Αίολος» και η «Αστραπή» είναι τα δυο MARK V που αποδόθηκαν πρώτα στη μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού.

Πρόκειται για σκάφη που ανήκαν στους Αμερικανούς Navy Seals και μεταβιβάστηκαν στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, έπειτα από ένα πολυετές αίτημα του ΓΕΝ για σκάφη αυτής ακριβώς της κατηγορίας που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η απόκτησή τους προικοδότησε τη ΔΥΚ με συγκεκριμένες προδιαγραφές, ταχύτητας, μεταφορικής ικανότητας και όγκο πυρός.

  • Το stealth MARK V στα χέρια των ΟΥΚ

Η «τρομακτική» ταχύτητα που είναι ικανά τα MARK V ν’ αναπτύξουν στην θάλασσα μπορούν να μεταφέρουν το τμήμα των βατραχανθρώπων πολύ μακριά από τη μητρική τους βάση.

Σημαντικό επίσης χαρακτηριστικό είναι το σχήμα τους, γεγονός που τους προσδίδει χαμηλή παρατηρησιμότητα σε ραντάρ αλλά και η διαμόρφωση της πρύμνης με την κεκλιμένη ράμπα κι από εκεί μπορεί να ρίξει στο νερό λέμβους τύπου zodiac όπου με αυτές τα βατράχια θα βγουν στην ακτή.

Είναι πολύ πιο εύκολη και πολύ πιο ασφαλής η μεταφορά των βατραχανθρώπων στην περιοχή επιχειρήσεων, ακόμη και εντός μιας εχθρικής περιοχής, σημειώνουν με νόημα στρατιωτικές πηγές.

Η απόκτηση τους κάλυψε ένα τεράστιο κενό στη Διοίκηση Υποβρύχιων Καταστροφέων μιας και τέτοια ΣΑΠ, με αυτές τις προδιαγραφές και το μέγεθος, δεν υπήρχαν στον «ειδικό στόλο» των ΟΥΚ.

Παρόλο που πρόκειται για μεταχειρισμένο υλικό από τις ΗΠΑ είναι μοναδικό στην κατηγορία του.

Τα σκάφη αποκτήθηκαν ως είχαν, στην κατάσταση που ήταν χωρίς να προηγηθούν στην Αμερική εργασίες αποκατάστασης. Αυτό το ανέλαβε η Τεχνική Διεύθυνση του Ναυστάθμου Σαλαμίνας που εκτέλεσε όλες τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, διατηρώντας υψηλά ποιοτικά πρότυπα τα οποία είναι αξιοζήλευτα ακόμη και για τις εταιρίες που ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα και δραστηριοποιούνται σ’ αυτόν ακριβώς τον τομέα.

Κατόπιν εκτενών εργασιών παραδόθηκαν στη Διοίκηση Υποβρύχιων Καταστροφών σχεδόν σαν καινούρια, τοποθετώντας οπλισμό και επικοινωνίες.

Απομένει η απόδοση των άλλων δυο Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου πράγμα που σημαίνει ότι η ΔΥΚ θα χει στον πιο βασικό τύπο σκάφους που χρησιμοποιεί ομοιογένεια, διότι έως τώρα υπήρχε ετερόκλιτη προέλευση των πλωτών που χρησιμοποιούν οι βατραχάνθρωποι, γεγονός που δημιουργούσε πολυτυπία και αρκετές δυσκολίες στην υποστήριξή τους.

https://hellasjournal.com/