18.2.21

Ο νέος χάρτης των φυλακών της χώρας: Διαχωρισμός ανάλογα με τη βαρύτητα του αδικήματος και point system που μετράει και στην αποφυλάκιση

 


Τον χάρτη των φυλακών της χώρας ανασχεδιάζει η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, δημιουργώντας φυλακές ανάλογα με τη βαρύτητα των αδικημάτων, γεγονός που σημαίνει πως πλέον οι κρατούμενοι θα πηγαίνουν σε σωφρονιστικά καταστήματα ανάλογα με το αδίκημα ή τη βαρύτητά του.

  Σύμφωνα με πληροφορίες τα βασικά κριτήρια για αυτό θα είναι :

-το είδος του αδικήματος,

-το ύψος της ποινής,

-η προσωπικότητα του δράστη,

-η συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια έκτισης της ποινής του.

Έτσι :

-Ο Κορυδαλλός θα μετατραπεί σε φυλακές υποδίκων(σ.σ όχι ευφημισμόν όπως είναι τώρα),

  

 

-το Κατάστημα Κράτησης στη Χαλκίδα θα λειτουργήσει ως Οικονομική Φυλακή, δηλαδή θα φιλοξενεί κρατούμενους για οικονομικά εγκλήματα.

-Το Κ.Κ. Δομοκού θα μετατραπεί σε πειθαρχική φυλακή στην οποία θα κρατούνται καταδικασμένοι για εγκλήματα τρομοκρατίας ή για ειδεχθή εγκλήματα.

-Τα Κ.Κ. σε Γρεβενά και Τρίπολη θα φιλοξενούν καταδικασμένους μόνο για σεξουαλικά εγκλήματα ή εγκλήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας 

 

«Point System»

Η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου είπε πρόσφατα πως θα δημιουργηθεί ουσιαστικά ένα «Point System» για τους κρατούμενους οι οποίοι θα παίρνουν μόρια και ανάλογα με τη «βαθμολογία» τους θα απολαμβάνουν ευεργετήματα του νόμου (π.χ. μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές, άδειες, κοινωνική εργασία) ή θα έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση ακόμη και για την αποφυλάκισή τους.

  

Παράλληλα ήδη έχει ξεκινήσει ο διαχωρισμός των κρατουμένων και έχουν γίνει συνολικά 3.500 μεταγωγές, με περισσότερες από 1.000 να έχουν γίνει από τον Κορυδαλλό.

https://www.dikastiko.gr/