14.2.21

Οι “μαχαιριές” των Αμερικανών στην Τουρκία

Το δημοσίευμα της ιταλικής ιστοσελίδας Formiche.net [κείμενο Francesco De Palo], που έχει τίτλο: «Κύπρος και S-400, οι μαχαιριές των ΗΠΑ στον Ερντογάν (που τώρα ονειρεύεται το φεγγάρι)» είναι χαρακτηριστικό.

Επισημαίνει ότι η νέα διοίκηση οι ΗΠΑ, με δύο μηνύματα που έστειλε ήδη (για την Κύπρο και τους S-400) δείχνει να αλλάζει πολιτική απέναντι στο «ελευθέρας» που απολάμβανε ο Τούρκος Πρόεδρος από τον προκάτοχό του Biden.

Όσον αφορά στην Κύπρο, γράφει ο De Palo, «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μια λύση μόνο μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Δηλαδή μια βάση εργασίας που ξεκινά από μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία εντός της περιμέτρου των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Το είπε ξεκάθαρα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan σχετικά με τη διαίρεση του νησιού:

Ο Erdogan έχει «αποχωρήσει», ας πούμε, από το πλαίσιο αποφάσεων του ΟΗΕ υποστηρίζοντας ότι η μόνη βιώσιμη λύση για την Κύπρο είναι ένα μοντέλο δύο κρατών. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να λάβει μία πράσινη κάρτα για το αέριο που, αντίθετα, αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας του Forum Eastmed, του ΟΠΕΚ του φυσικού αερίου με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία (και με τις ευλογίες της Ουάσινγκτον).

Ο Ερντογάν απείλησε μάλιστα χθες την ελληνική κυβέρνηση για το κυπριακό ζήτημα απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη με μια χωρίς προηγούμενο έκφραση: «Θα γνωρίσεις τους τρελούς Τούρκους. Αν συνεχίσεις έτσι, δεν θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι. Τα οχυρά στα οποία στηριζόσουν σε άφησαν»(…)»

Η δεύτερη κίνηση από την Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα αφορά στους S-400. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανανέωσαν την πρόσκλησή τους προς την Τουρκία να παραιτηθεί από το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας, απορρίπτοντας πρόταση της Άγκυρας για επίλυση της διαφοράς. Ο Υπουργός Άμυνας Hulusi Akar στην πραγματικότητα είχε ρίξει ένα δόλωμα, υπονοώντας την πιθανότητα μιας συμβιβαστικής λύσης όπου η Τουρκία δεν ανέπτυσσε πλήρως τα S-400.

Ωστόσο, η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών ήταν σαφής: «Η πολιτική μας απέναντι στο S-400 δεν έχει αλλάξει. Τα ρωσικά S-400 δεν είναι συμβατά με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ».

Σε αυτό το σημείο, ο νέος Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken θα πρέπει να εξηγήσει προσωπικά στον Υπουργό των Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu γιατί οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν πίσω, χάρη σε μία διπλή παρουσία στην αμερικανική κυβέρνηση που δεν θα κάνει εκπτώσεις στον Ερντογάν:
Ο Lloyd Austin, Υπουργός Άμυνας και ο Brett McGurk, νέος συντονιστής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Και οι δύο στο παρελθόν αντιμετώπισαν το Ισλαμικό Κράτος (IS_ με την υποστήριξη των Κούρδων, τους οποίους πολέμησε η Άγκυρα στη Συρία. Ειδικά ο δεύτερος χαρακτηρίζεται από μια σαφή στάση απέναντι στον Ερντογάν, αποκαλώντας τον «αυτοκράτορα».

Και πώς αντιδρά ο Ερντογάν; Ανακοινώνοντας ένα φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα, Στο φεγγάρι το 2023. Ο στόχος είναι να αγγίξει το φεγγάρι στην εκατονταετία της ίδρυσης της τουρκικής δημοκρατίας. Ένα έργο πολύ υψηλού κόστους, το οποίο κινείται παράλληλα με την κατασκευή τουρκικού διαστημικού λιμένα και την ανάπτυξη εξελιγμένων δορυφορικών και μετεωρολογικών τεχνολογιών.

Και όλα αυτά τη στιγμή που περισσότερο από το ήμισυ της Γερουσίας των ΗΠΑ προτρέπει ανοιχτά τον Πρόεδρο Biden να αυξήσει την πίεση στον Ερντογάν για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Formiche.net, Francesco De Palo – Cipro e S-400, le stilettate Usa a Erdogan (che adesso sogna la luna
HellasJournal

Πηγή : . . .

https://syndesmos1971.wordpress.com/