27.2.21

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα αντιδρά όπως πρέπει και όταν πρέπει



 «Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση -η Τουρκία δεν θα πετύχει να δημιουργήσει στην Ελλάδα το σύνδρομο Παβλόφ-, αντιδρά όπως πρέπει, και όταν πρέπει, και όχι όπως το επιθυμεί η γείτονα χώρα για λόγους προφανείς για κάθε μαθητή του δημοτικού. Και είναι ευτυχές γεγονός ότι το σύνολο του ελληνικού πολιτικού κόσμου ανέγνωσε με ευκρινή και με ίδιο τρόπο τον τουρκικό σχεδιασμό».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από το βήμα της Βουλής με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον νέο Οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας απέρριψε αιτιάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για υποβαθμισμένες σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με ΗΠΑ και Ρωσία, επισημαίνοντας ότι στις 2:30 μμ θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, τη δεύτερη μέσα σε μια εβδομάδα, ενώ ήδη έχει μιλήσει δύο φορές με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν.

Προηγουμένως ο υπουργός Εξωτερικών σε παρέμβασή του στο διαδικτυακό συνέδριο της ελληνικής εταιρείας διεθνούς δικαίου και διεθνών σχέσεων περί "Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής" είπε ότι σταθερός στόχος και πρόθεση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι _«μέσα από την προσήλωσή μας στη διεθνή νομιμότητα και την πύκνωση των τάξεων των ομονοούντων κρατών, να κάνουμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί τη μόνη απάντηση στα προβλήματα». _

«Ο διάλογος είναι δικλείδα εκτόνωσης εντάσεων. Όμως, δεν θεραπεύει τα αίτια», τόνισε ο υπουργός, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εν γένει τουρκική προκλητική συμπεριφορά σε Ελλάδα και Κύπρο, κατά το περασμένο διάστημα.

«Η Ελλάδα έχει την ατυχία να γειτνιάζει με ένα συστηματικά παραβατικό γείτονα και την τύχη να βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποτελεί δέλεαρ και φόβητρο για την Τουρκία, δημιουργώντας ένα είδος ζώνης προστασίας», σημείωσε.

«Αν με ρωτήσετε αν είμαστε ικανοποιημένοι, θα σας πω ότι θα θέλαμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει με αυστηρότερο τρόπο την Τουρκία. Αλλά η ΕΕ είναι Ένωση 27 χωρών. Λειτουργεί, ευτυχώς, με ομοφωνία. Ενίοτε, το εθνικό συμφέρον επικρατεί του ευρωπαϊκού. Δεν παύει, όμως, να αποτελεί ένα πολύ ισχυρό, ίσως το ισχυρότερο, όπλο μας» επισήμανε.

Όπως ανέφερε, «ο φόβος των ευρωπαϊκών κυρώσεων, σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους, οδήγησαν στη διακοπή των μεγάλων τουρκικών προκλήσεων του δευτέρου εξαμήνου του 2020 και κατέστησαν δυνατή την έναρξη διαλόγου/διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, συγκεκριμένα του 61ου γύρου. Θα ακολουθήσει, πιστεύω και ευελπιστώ και ο 62ος» πρόσθεσε.

Τηλεφωνική συνομιλία για τη Λιβύη

Τηλεφωνική συνομιλία με τον νέο ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γιαν Κούμπις είχε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην πολιτική διαδικασία, καθώς και στο έργο του ειδικού απεσταλμένου, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι στο πλαίσιο αυτό ελήφθη η απόφαση για επαναλειτουργία ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη στο αμέσως προσεχές διάστημα. Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρξει άμεσα συνάντηση δια ζώσης προκειμένου να συζητηθούν όλες οι εξελίξεις που αφορούν την Λιβύη.

https://gr.euronews.com/