8.2.21

Η απόλυτη πρόταση του Πάιατ για το Π.Ν: Προσφέρουμε φρεγάτα κατασκευασμένη στην Ελλάδα!

 

Φρεγάτα, προσφέρετε, προστασία προσφέρετε;
Όχι; Τότε κρατήστε την!
Juan

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, είναι και εξαίρετος διπλωμάτης, είναι και πραγματικός φίλος της Ελλάδας.

Το έχει αποδείξει και ας μην εισερχόμαστε τώρα σε συζήτηση για ένα γεγονός. Βεβαίως, και εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Πατρίδας του και καλά κάνει, διότι αυτός είναι ο βασικός σκοπός της αποστολής του κάθε πρέσβη, της κάθε χώρας, σε όλο τον κόσμο.

Αλλά, στη διάρκεια της θητείας του, είτε θέλουν κάποιοι να το παραδεχθούν είτε όχι, τα αμερικανικά συμφέροντα ταυτίζονται με τα ελληνικά. Αν δε καταφέρει να αλλάξει η πολιτική των ΗΠΑ για το Αιγαίο και γενικά για τα θέματα που απειλεί η κατοχική Τουρκία, θα ομιλούμε για στρατηγική σχέση όπως αυτή της Αμερικής με το Ισραήλ.

  • Ναι, γίνονται πράγματα που δεν φαίνονται και δεν λέγονται.

Ο Αμερικανός Πρέσβης απάντησε στο κείμενο μας με τίτλο: Σπεύδουν οι «μνηστήρες» των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού: Αναμένεται νέο Γαλλο-αμερικανικό bras de fer (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ).

Και έδωσε μία πολύ σοβαρή απάντηση στην οποία πρέπει να δώσουμε σημασία:

«Όπως είπα δημοσίως πέρυσι, το Αμερικανικό ναυτικό έχει ήδη αποφασίσει ότι θα μπορούσε να προσφέρει στο Ελληνικό Ναυτικό φρεγάτα κατασκευασμένη στην Ελλάδα. Από όσο γνωρίζω, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μόνος υποψήφιος που το έχει κάνει.»

Πρόκειται για μία πρόταση που θα ανοίξει και πολλές θέσεις εργασίας στα ελληνικά ναυπηγεία. Και θα ανοίξει μία πολεμική βιομηχανία, που ΔΕΝ έχει η Ελλάδα.

Εμείς δεν είμαστε αρμόδιοι, ούτε έχουμε τις γνώσεις και την πείρα για να προτείνουμε τι θα πράξει η ελληνική κυβέρνηση. Δεν είναι η δουλειά μας. Αλλά η Αθήνα μπορεί -με βάση την αμερικανική πρόταση- να διαπραγματευθεί με όλους τη συμπαραγωγή των φρεγατών και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται το Πολεμικό Ναυτικό.

Όποιος θέλει να πουλήσει στην Ελλάδα, ας κάνει και το παραπάνω βήμα: Συμπαραγωγή… Ή τίποτα.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευθεί και την “αγορά προστασίας”. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Οι χώρες από τις οποίες αγοράζει πολεμικό υλικό, πρέπει να προσφέρουν και προστασία. Ξεκαθαρισμένα πράγματα. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό το θέμα τέθηκε στο τραπέζι.

https://hellasjournal.com/