5.2.21

Ακούνε οι πολιτικοί τους στρατιωτικούς; Τι απαντά ένας Επίτιμος Α/ΓΕΣ και τα γεγονότα



Ο Επίτιμος Α/ΓΕΣ Στρατηγός Κωνσταντίνος Γκίνης σε ένα εξαιρετικό κείμενο του που δημοσιεύεται στο “Στρατηγείν”, επιχειρεί να δώσει απάντηση σ΄ ένα ερώτημα που και πρόσφατα μας απασχόλησε: “Υπάρχει επαρκής χώρος για αποτελεσματική στρατιωτική εισήγηση”; Την απάντηση του Στρατηγού μπορείτε να την διαβάσετε ολοκληρωμένη ΕΔΩ.

Το ερώτημα τέθηκε από την ίδια την ζωή στην κλιμάκωση της θερινής ελληνοτουρκικής κρίσης.

Είχαν λόγο οι στρατιωτικοί; Πόσο εισακούστηκαν; Υπήρχε ταύτιση των πολιτικών “επιθυμιών” και των στρατιωτικών σχεδιασμών; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι σε όλα! Και τα γεγονότα το αποδεικνύουν, όσο κι αν οι “κομματικοί σχολιογράφοι του facebook” θα πιάσουν πάλι δουλειά -με υπερωρίες- για να κατακρίνουν απόψεις που δεν συμβαδίζουν με το κυβερνητικό αφήγημα.

Να θυμηθούμε μερικά γεγονότα τις κρίσης; Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός.

•Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και Αντιναύαρχος ε.α Αλέξανδρος Διακόπουλος, αναφέρει σε συνέντευξη του αυτό που και ο τελευταίος Έλληνας γνώριζε. Ότι δηλαδή το Oruc Reis έκανε έρευνες. Ποιο ήταν το …μεμπτό σ΄ αυτό που είπε δεν έχει ουδείς ακόμη καταλάβει. Ο κ.Διακόπουλος παραιτήθηκε ή τον “παραίτησαν” όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση. 

•Ο Α/ΓΕΕΘΑ που είχε δηλώσει πριν από την κρίση ότι όποιος διανοηθεί να αμφισβητήσει κυριαρχικά μας δικαιώματα θα αντιμετωπιστεί σκληρά -η δήλωση περί πυρπόλησης γνωστή- “νουθετείται” στο ΚΥΣΕΑ που έγινε στις 10 Αυγούστου, με τη συμβουλή ότι όλα θα λυθούν με “διπλωματία, διπλωματία και διπλωματία”. Γι΄ αυτό ίσως και ο Στόλος στη δεύτερη φάση της κρίσης τον Αύγουστο ήταν πιο “διακριτικός” απ΄ ότι στα τέλη Ιουλίου. Δεν ξεχνάμε και το γεγονός ότι κάποιοι …ενοχλήθηκαν επειδή ο Α/ΓΕΕΘΑ πήγε σε εκείνο το ΚΥΣΕΑ με στολή παραλλαγής. Και πολύ καλά είχε κάνει.

•Η “παγωμάρα” που επικράτησε στο κυβερνητικό επιτελείο όταν έγινε γνωστή η σύγκρουση της φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ με την τουρκική φρεγάτα είναι ένα ακόμη παράδειγμα. Το γεγονός κρατήθηκε μυστικό για πολλές ώρες και όταν άρχισε να δημοσιεύεται ζητήθηκε από τα ΜΜΕ να το το αποσύρουν. Γιατί;

•Και βέβαια ουδείς -εκτός από τους κομματικά τυφλούς βεβαίως- δεν ξεχνά ότι την πρώτη ημέρα που οι ελληνικές ΕΔ είχαν τεθεί σε επιφυλακή τον περασμένο Ιούλιο, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε 3 ελικόπτερα των ΕΔ για να πάει στην Πάρο και να δειπνήσει με τον Τομ Χάνκς και στη συνέχεια να πετάξει στην Επίδαυρο όπου παρακολούθησε παράσταση.

Την ίδια ώρα οι Ένοπλες Δυνάμεις έδιναν όπως πάντα τον καλύτερο τους εαυτό ,έχοντας περιορισμένες δυνατότητες,τις οποίες ουδείς έχει ασχοληθεί για να τις βελτιώσει. Το προσωπικό των ΕΔ ανταποκρίθηκε στο 100% των απαιτήσεων μιας γρήγορης στρατιωτικής αντίδρασης , πιστεύοντας ότι οι εντολές που δόθηκαν ήταν στην ίδια ρότα με τα “θέλω” των πολιτικών προϊσταμένων. Δυστυχώς για μία ακόμη φορά αποδείχτηκε το αντίθετο.

Για όλα αυτά το κείμενο του Επίτιμου Α/ΓΕΣ Κων. Γκίνη είναι και χρήσιμο και ενδιαφέρον.

Δημοσιεύουμε τα συμπεράσματα, καθώς ολόκληρο μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ

https://www.militaire.gr/