22.2.21

Θυσιάζει ακόμη και τον Ακάρ για να… σωθεί ο Ερντογάν: Μετά την επιχείρηση – φιάσκο στο βόρειο Ιράκ



Η πρόσφατη επιχείρηση της Τουρκίας στην περιοχή Γκάρα του βόρειου Ιράκ απέτυχε και 13 Τούρκοι κρατούμενοι από το PKK σκοτώθηκαν.

Ίσως να είναι ο υπουργός Άμυνας Χολουσί Ακάρ αυτός που τελικά μπορεί να πληρώσει το τίμημα της αποτυχίας, καθώς η κρατική παράδοση στην Τουρκία θέλει τους πολιτικούς προϊσταμένους να κατηγορούνται στην περίπτωση που μια σημαντική επιχείρηση καταλήξει σε αποτυχία, δηλώνει στο Ahval ο ερευνητής  Salih Zeki Tombak.

Ο Σοϊλού πιστεύει ότι το υπουργείο του θα μπορούσε να έχει σώσει τους 13 Τούρκους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν στρατιώτες, αστυνομικοί και πράκτορες της ΜΙΤ, εάν η επιχείρηση καθοδηγούνταν από τους αξιωματούχους του υπουργείου του. Την αποκάλυψη αυτή έκανε στο Duvar ανώτατος αξιωματούχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης , του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι σχέσεις Ακάρ – Σοϊλού αυτή τη στιγμή είναι πολύ τεταμένες.

“Πληθαίνουν τα δείγματα ότι ο Ακάρ θα είναι αυτός που θα πληρώσει τον λογαριασμό. Εκτός ΄κι αν γίνει κάποιο θαύμα, ο Ακάρ θα χάσει το κεφάλι του” δηλώνει στο Ahval από την πλευρά του ο Tombak.

O Tombak, ο οποίος εκδιώχθηκε από ΄την Τουρκική Στρατιωτική Ακαδημία για τις “αριστερίζουσες” απόψεις του, πιστεύει ότι αυτή τη επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ βγήκε πολύ περισσότερο εκτός ελέγχου του Ακάρ απ’ ότι αρχικά αναμενόταν.

Πριν ξεκινήσει η επιχείρηση με την κωδική ονομασία Claw Eagle 2, ο Ακάρ συναντήθηκε με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ και την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG) στο βόρειο Ιράκ.

Οι επισκέψεις αυτές θεωρήθηκαν ενδείξεις της σοβαρότητας της επιχείρησης και ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει ότι “θα δώσει καλές ειδήσεις” την ημέρα ακριβώς που ξεκίνησε η επιχείρηση.

Στις 11 Φεβρουαρίου, στην διάρκεια της επίσκεψής του στο Αζερμπαϊτζάν, ο Ακάρ επικαλέστηκε ως λόγο για την επιχείρηση το γεγονός ότι οι μυστικές υπηρεσίες εντόπισαν προετοιμασίες του ΡΚΚ για επίθεση εναντίον της Τουρκίας, συγκεντρώνοντας δυνάμεις και εξοπλισμό στην περιοχή. Αργότερα αποκαλύφθηκε – μετά τον θάνατο των 13 Τούρκων – ότι η επιχείρηση είχε αρχικό στόχο την σωτηρία τους.

Στην διάρκεια της επιχείρησης, η Τουρκία πραγματοποίησε σφοδρές αεροπορικές επιδρομές τις οποίες ακολούθησε ανάπτυξη ελικοπτέρων με μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων. “Γνωρίζουμε ότι ήταν μονάδες ειδικών δυνάμεων Ερευνας και Διάσωσης (ΜΑΚ) και υποβρύχιων επιχειρήσεων,  με εκπαίδευση στους εκρηκτικούς μηχανισμούς αυτοί που αναπτύχθηκαν εκεί, τους οποίους αργότερα μάλιστα ευχαρίστησε ο Ακάρ”, λέει ο Tombak.

H ένοπλη πτέρυγα του ΡΚΚ οι “Δυνάμεις Λαϊκής Αμυνας” (HPG), ανταπέδωσαν και συνεχίστηκαν οι μάχες ενώ πραγματοποιήθηκαν αργότερα και άλλες αεροπορικές επιδρομές. Η Τουρκία είπε ότι υπήρξαν τρεις νεκροί από την πλευρά του στρατού και περίπου 50 από πλευράς των Κούρδων.

Η αρχική δήλωση του Ακάρ στις 11 Φεβρουαρίου, στην οποία δεν έγινε η παραμικρή αναφορά σε ομήρους, δεν έβγαζε νόημα, καθώς οι ειδικές δυνάμεις δεν μπορούν να χειριστούν μια τέτοια επιχείρηση μόνες τους, χωρίς την ύπαρξη υποστηρικτικών δυνάμεων”, λέει ο Tombak.

Το κυβερνόν κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν καθώς και οι ακροδεξιοί εταίροι του, το Εθνικιστικό Κίνημα   (MHP), ποτέ δεν έχουν δώσει “και τόση σημασία” στην διάσωση αιχμαλώτων μελών προσωπικού, λέει ο Tombak. “Ειδικά όσοι  έχουν περάσει πολύ χρόνο στα χέρια του ΡΚΚ θεωρείται ότι χάθηκαν στη δράση. Ετσι, κανείς δεν αρχίζει διαπραγματεύσεις ή ανταλλαγές ομήρων”.

“Ούτε ένας στρατιώτης δεν εχει επιστρέψει από το ΡΚΚ μέσω επιχείρησης”, λέει ο Tombak. “Oλοι οι στρατιωτικοί, αστυνομικοί και άλλοι όμηροι που έχουν γυρίσει πίσω, έχουν επιστρέψει με πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών και μεμονωμένων ατόμων”, προσθέτει.

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε τους θανάτους των 13 Τούρκων “εφόσον απεληθευθεί” όπως εκτελέστηκαν από το ΡΚΚ. Η Τουρκία αυτό υποστηρίζει, αλλά οι το ΡΚΚ λέει πως σκοτώθηκαν από τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές.

Ο Τοmbak λέει πως είναι αδύνατο να αποκαλυφθεί η ακριβής αλήθεια για το θέμα, αλλά υποστηρίζει ότι αν στόχος ήταν η διάσωση δεν θα γινόταν τέτοιου είδους επιχείρηση. Εάν πράγματι ήταν αυτός ο στόχος “θα πρέπει να θεωρηθεί γελοίο ότι τόσο ο Ακάρ όσο και κι ο Γκουλέρ είπαν ότι η επιχείρηση στέφθηκε από “ηχηρή επιτυχία”, καθώς οι 13 πέθαναν…

Δεν ήταν επιχείρηση διάσωσης για τον Tombak. Αυτό το δείχνει η διπλωματία που προηγήθηκε, οι στρατιωτικές προετοιμασίες, το μέγεθος των δυνάμεων που αναπτύχθηκαν, ο σχεδιασμός στα ΜΜΕ.

Στόχος κατά τον Tombak ήταν η επιθυμία της Τουρκίας να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ, στην περιοχή Σινγκάλ, με σημαντικές ίσως επιτυχίες επί του ΡΚΚ πριν η κυβέρνηση Μπάιντεν ασχοληθεί με την πολιτική της στην περιοχή. Εαν το επετύγχανε θα είχε ένα ισχυρό χαρτί στις διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον.

“Εάν η επιχείρηση ήταν επιτυχής, εάν η Τουρκία κατάφερνε να πιάσει κάποιον υψηλόβαθμο του ΡΚΚ, όπως τον υπαρχηγό Μουράτ Καραγιλάν, ο οποίος εντοπίστηκε από τις μυστικές υπηρεσίες στην περιοχή, ο Ερντογάν “θα οδηγούνταν ψηλά στις δημοσκοπήσεις”, λέει ο Tombak. Kαι κανείς ουσιαστικά δεν θα ασχολούταν αν σκοτώθηκαν οι 13.

Με πληροφορίες από AhvalDuvar

https://hellasjournal.com/


Τ.Μ