4.2.21

“Οθωμανική αυτοκρατορία” με αγράμματο το 63% του τουρκικού πληθυσμού!



 Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Αποκαλυπτικό το άρθρο που δημοσιεύει στην εφημερίδα Sozcu  o Can Atakli , για το μορφωτικό επίπεδο του τουρκικού λαού. Στο άρθρο με τίτλο “Μια κοινωνία αγραμμάτων λιθοβολεί μια χούφτα ευφυείς”, αναφέρεται στην αντίσταση των φοιτητών του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου στον διορισμό πρύτανη από την κυβέρνηση. Τα στοιχεία που παραθέτει για την Εκπαίδευση το έτος 2020 είναι συγκλονιστικά.

-Αναλφάβητοι 2.024.979 πολίτες ποσοστό 3%

-Απόφοιτοι Δημοτικού πενταετούς φοίτησης 17.579.747   ποσοστό 24%

-Κάποιοι που γνωρίζουν ανάγνωση και γραφή αλλά δεν αποφοίτησαν από το Δημοτικό   7.782.603  ποσοστό 11%

-Σπουδαστές οκταετούς παιδείας χωρίς να πάρουν απολυτήριο 5678694 ποσοστό 8%

-Διπλωματούχοι απόφοιτοι Γυμνασίων και αντίστοιχων επαγγελματικών Σχολίων 13.365.564  ποσοστό 18%

-Απόφοιτοι Λυκείων και αντίστοιχων επαγγελματικών σχολών 15.426.019 ποσοστό 21%

-Απόφοιτοι Ανωτάτων Σχολών 10.257.791 ποσοστό 14%

-Κάτοχοι εξειδίκευσης (μάστερ) 1.083.331 ποσοστό 1,5%

-Κάτοχοι διδακτορικού τίτλου  211.058  ποσοστό 0,5%

Από τα 82 εκατομ πολίτες τα 47.052.447 δηλαδή το 63% είναι αγράμματοι. Εάν στον αριθμό αυτό προσθέσουμε και τα παιδιά κάτω των 6 ετών, περίπου 8 εκατ. ,φαίνεται απαίδευτο το 55% του συνολικού πληθυσμού.

Από τα 82 εκατ. μόνο τα 27 είναι απόφοιτοι Λυκείων και Πανεπιστημίων.

Αυτονόητο ότι η γυναίκες αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό αγραμμάτων στη χώρα, όπου επιδεικνύεται ακόμα ανοχή στην πολυγαμία και η δολοφονία γυναικών από το οικογενειακό τους περιβάλλον αποτελεί καθημερινή ρουτίνα.

Τα στοιχεία αυτά δικαιολογούν και τις πολιτικές επιλογές του πληθυσμού. Εάν η κατάσταση ήταν διαφορετική σίγουρα ο Ερντογάν δεν θα γινόταν ελέω Θεού σουλτάνος.

Η Τουρκία με αυτό το προφίλ ισχυρίζεται ότι είναι μια ανεξάρτητη, περιφερειακή δύναμη , η οποία μπορεί να αποφασίζει μόνη της , να κάνει ό,τι  θέλει, να παίζει τραμπάλα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και να απαιτεί από τους άλλους να την αποδεχθούν όπως αυτή επιθυμεί.

Η στάση μερικών ευρωπαϊκών χωρών , που ακολουθούν  τη Γερμανία ίσως ανέχονται αυτά τα καπρίτσια της Άγκυρας για δικά τους βραχύβια συμφέροντα.  Μια άλλη , όμως, ομάδα κρατών με πρωταγωνιστές την Γαλλία και την Αυστρία αντιστέκονται σθεναρά στις ακόρεστες ορέξεις της Τουρκίας.

Η πρώτη ομάδα παραβλέπει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την κατάργηση των τριών εξουσιών , τις αδικαιολόγητες φυλακίσεις πολιτών κά. Ουδέποτε όμως θα συναινέσουν στην ελεύθερη διακίνηση πολιτών που είναι και η μεγάλη απαίτηση του Ερντογάν.  Επίσης, δεν συναινούν ακόμα και στο αίτημα της για εφ’ όλης της ύλης διάλογο με την Ελλάδα , για τα θέματα που θέλει να θέσει η Τουρκία.

Το μόνο ζήτημα που θα της κάνουν τη χάρη πιθανότατα θα είναι μια νέα συμφωνία για το προσφυγικό για να της δώσουν περισσότερα χρήματα. Άλλωστε ο ίδιος ο Ερντογάν, όταν ήταν πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι θέλει την ένταξη στην Ε.Ε μόνο για την ελεύθερη διακίνηση πολιτών και για την χρηματοδότηση της χώρας με ευρωπαϊκά κονδύλια.. Για να μπορεί τελικά να κινεί ελεύθερα τους τρομοκράτες του  Μουσουλμάνους Αδελφούς σε όλη την Ευρώπη.

Υπάρχει όμως μια ιστορική πραγματικότητα. Όλα τα αυταρχικά καθεστώτα καταρρέουν από την εξέγερση των νέων σπουδαστών. Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Βοσπόρου είναι οι εξυπνότεροι και ικανότεροι νέοι όλης της χώρας. Η αντίσταση τους σιγά σιγά θα γιγαντωθεί και θα γίνει ένας χείμαρρος που θα πνίξει την εξουσία. Γι αυτό άλλωστε ο πονηρός σουλτάνος άρχισε να συζητά αλλαγές του Συντάγματος για να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία. Τα παραδείγματα της Ιστορίας δεν τον ευνοούν….

https://www.militaire.gr/


Τ.Μ