19.2.21

Ο Ερντογάν στρατιωτικοποιεί την τουρκική αστυνομία: Οι 3 φόβοι του «νεοσουλτάνου» (pic)

 


Η Τουρκία ενισχύει τις αστυνομικές δυνάμεις της με... στρατιωτικά επιθετικά ελικόπτερα, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, Σόιλου, ο οποίος σε ανάρτηση του στο Twitter ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Ερντογάν για την προμήθεια επιθετικών ελικοπτέρων τύπου T129 ATAK, μια κίνηση που προβληματίζει αρκετούς στο εσωτερικό της χώρας.

Το πρώτο ελικόπτερο τύπου Τ129 ΑΤΑΚ παραδόθηκε στις δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να στρατιωτικοποιεί όλο και περισσότερο τις αστυνομικές δυνάμεις της μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εσωτερικών Σόιλου ανακοίνωσε την προμήθεια του επιθετικού στρατιωτικού ελικοπτέρου με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου εξέφρασε τις «ευχαριστίες» του στον Πρόεδρο Ερντογάν.

Η τάση «μιλιταρισμού» που διέπει τις δυνάμεις καταστολής στην Τουρκία, με την προμήθεια αυτού του ελικοπτέρου να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, ενώ αναλυτές προειδοποιούν ότι τέτοιου είδους στρατιωτικά εξοπλιστικά προγράμματα μπορεί να υλοποιηθούν στο μέλλον για την αστυνομία.

Η τουρκική κυβέρνηση και ο Ερντογάν ενισχύουν την αστυνομία με στρατιωτικά μέσα:

Πρώτον: Γιατί φοβούνται την λαϊκή οργή, μετά τις χιλιάδες φυλακίσεις και διωγμούς που δέχονται οι φερόμενοι ως Γκιουλενιστές, αλλά και την «πείνα» στην οποία έχει καταδικάσει τον τουρκικό λαό η οικονομική πολιτική Ερντογάν.

Δεύτερον: Απέναντι στον φόβο ενός πραγματικού πραξικοπήματος με «ρίζες» στον τουρκικό στρατό.

Τρίτον: Η πλειοψηφία αυτών των συστημάτων είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, εκεί που είναι πολύ μεγάλο το κουρδικό στοιχείο, με φόντο τις πρόσφατες εξελίξεις στην «αντι-κουρδική» ρητορική και πρακτική της Άγκυρας, με αφορμή τους 13 νεκρούς Τούρκους στο βόρειο Ιράκ