13.1.21

Νομοσχέδιο Παναγιωτόπουλου για Άμυνα – Πότε φτάνουν τα πρώτα Rafale – Ενστάσεις ΣΥΡΙΖΑ

 


Την Πέμπτη, στην ολομέλεια της Βουλής θα ολοκληρωθεί η συζήτηση και εκτός απροόπτου, θα υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο, που αφορά τις εγκριτικές συμβάσεις για την προμήθεια των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Η επίσπευση των διαδικασιών για απόκτηση των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών σχετίζεται με την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ολα αυτά μάλιστα ενόψει των διερευνητικών επαφών και των απαιτήσεων της Τουρκίας (διαρροές στον τουρκικό τύπο), να συμπεριληφθεί στην ατζέντα των συνομιλιών και η αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, απαίτηση που απορρίπτει η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ, η ενίσχυση της αεροπορικής ισχύος της χώρας, κατέστη απολύτως απαραίτητη, λόγω της παράνομης και επεκτατικής δραστηριότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, γι αυτό ακριβώς:

1. Σε χρόνο-ρεκόρ για την εκτέλεση ενός τόσο σύνθετου και μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος, λίγους μήνες μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο στο Φόρουμ της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, για μέτρα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων και την ανακοίνωση ότι η Πολεμική Αεροπορία προχωρεί άμεσα στην απόκτηση μίας μοίρας 18 αεροσκαφών Rafale αντικαθιστώντας τα παλαιά Mirage, γίνεται πράξη ένα τόσο σύνθετο και πλήρες εξοπλιστικό πρόγραμμα (μαζί με τα απαραίτητα όπλα, καθώς και τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες υποστήριξης).

2. Η πρόσκτηση των 18 Rafale μαζί με τα προηγμένα όπλα τους είναι ένα πλήρες εξοπλιστικό πρόγραμμα που αλλάζει άμεσα τα επιχειρησιακά δεδομένα για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται από τον Ιούλιο του 2021 με ρυθμό ενός ανά μήνα. Αμέσως μετά την έγκριση και την υπογραφή της σύμβασης, οι πρώτοι πιλότοι και τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας ταξιδεύουν στη Γαλλία για εκπαίδευση.

Το βαρύ κόστος

3. Ύστερα από συντονισμένες και συνεχόμενες επικοινωνίες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου με την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας κ. Φλoράνς Παρλί, τα αρμόδια όργανα προχώρησαν στην έγκριση για την προμήθεια των 18 αεροσκαφών Rafale – εκ των οποίων τα έξι (δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια) είναι καινούργια και δώδεκα είναι μεταχειρισμένα (δύο διθέσια και δέκα μονοθέσια)– από τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, μαζί με τα απαραίτητα όπλα, εξοπλισμό υποστήριξης, ανταλλακτικά, αλλά και υπηρεσίες εν συνεχεία υποστήριξης.

4. Το συνολικό κόστος των αεροσκαφών ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις) για τα 18 αεροσκάφη και 400 εκατ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις), για τα όπλα τους, τα οποία περιλαμβάνουν κατευθυνόμενα βλήματα Meteor, καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη (MICA, SCALP, EXOCET).

5. Οι λόγοι που οδήγησαν στη συγκεκριμένη επιλογή που περιλαμβάνει και μεταχειρισμένα αεροσκάφη, ήταν η δυνατότητα άμεσης παράδοσης αριθμού αυτών, προκειμένου να αυξηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα κατακόρυφα η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και η συμπίεση του κόστους προκειμένου να διατεθούν πόροι και σε άλλα οπλικά συστήματα των τριών κλάδων που είναι αναγκαία.

Αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων 

6. Σημειώνεται ότι το αεροσκάφος Rafale είναι ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης ποικιλίας αποστολών και αποτελεί ότι πιο σύγχρονο και αξιόμαχο διαθέτει η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ενώ παράλληλα μπορεί να μεταφέρει τα ειδικά όπλα που ήδη υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο, χωρίς να είναι αναγκαίες νέες επενδύσεις σε υποδομές και τεχνικές δυνατότητες.

7. Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους με ρυθμό ενός (1) ανά μήνα. Τα έξι καινούργια αεροσκάφη θα παραληφθούν την Άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα θα παραληφθούν στις αρχές του 2023.

8. Η γαλλική πλευρά ικανοποίησε τις απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς την κατάσταση των μεταχειρισμένων αεροσκαφών, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία “DASSAULT AVIATION”, παρέχει την εγγύηση καλής λειτουργίας τους.

9. Από τη Βουλή θα περάσει η προέγκριση των συμβάσεων και αφού ψηφιστούν από την Ολομέλεια και δημοσιευθούν σε ΦΕΚ, θα προωθηθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο. Στη συνέχεια αναμένονται οι σχετικές υπογραφές και η επικύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ προβάλει σοβαρές ενστάσεις. Σε κοινή τους δήλωση οι Θοδωρής Δρίτσας, Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας και Γιώργος Τσίπρας, Αν. Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, χαρακτηρίζουν άκρως προβληματική, διάτρητη και ετεροβαρή Σύμβαση, των γαλλικών εταιρειών με το ΥΠ.ΕΘ.Α. για τα Rafale.

https://slpress.gr/