22.1.21

Αποκάλυψη: Αυτά τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων έδωσε η κυβέρνηση στην Palantir -Άτακτη υποχώρηση μετά τις αποκαλύψεις Μετά τις αποκαλύψεις και τις πιέσεις λίγων ΜΜΕ, (διαβάστε κατωτέρω στο σχετικό άρθρο του pronews) η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ακυρώσει τη μυστική σύμβαση που υπέγραψε με τη σκοτεινή εταιρία λογισμικού Palantir, η οποία ειδικεύεται στην «αλίευση» και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων (spy tech), αφού πρώτα όμως της παρέδωσε τα προσωπικά δεδομένα υγείας όλων των Ελλήνων που κόλλησαν κορωνοϊό (150.000 πολίτες) όπως αποκαλύπτεται από έγγραφα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. 

Η εταιρία αυτή με τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων δημιούργησε εφαρμογές που υποτίθεται διευκόλυναν την αντιμετώπιση της πανδημίας, μεταξύ άλλων και τον «παντεπόπτη οφθαλμό» του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον οποίο έβλεπε μόνο αυτός σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για όλη την χώρα.

Το υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης και ο υπουργός κ.Πιερρακάκης αναγκάστηκαν να δώσουν στη δημοσιότητα τις συμβάσεις με τη Palantir και ταυτόχρονα να ανακοινώσουν την διακοπή της συνεργασίας μαζί της, αφού βρήκαν... νέα εταιρία για την δουλειά, την PWC.

Συγκεκριμένα το υπουργείο αποκάλυψε ότι υπεγράφησαν 3 συμβάσεις με την αμερικανική εταιρία. Μία στις 24 Μαρτίου 2020 για δοκιμαστική περίοδο έξι μηνών, η οποία τροποποιήθηκε στις 26 Μαρτίου και παρατάθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου με τους ίδιους όρους για άλλους τρεις μήνες, με ημερομηνία λήξης στις 23 Δεκεμβρίου.

​Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται: «Στο λογισμικό αυτό μεταφορτώθηκαν [...]: i) είτε ανοικτά δεδομένα των αρμοδίων φορέων, όπως Κυκλοφορία διαδικτύου, Κατανάλωση ρεύματος [...] που στη συνέχεια αναρτήθηκαν στη σελίδα data.gov.gr, ii) είτε ανώνυμα, στατιστικά και δημογραφικά δεδομένα, συγκεκριμένα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και από τον Εθνικό Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, τα οποία δεν παρείχαν και δεν περιείχαν πληροφορίες από τις οποίες ήταν δυνατή η άμεση ή έμμεση ταυτοποίηση φυσικών προσώπων».

Αυτό όμως δεν φαίνεται να ισχύει καθώς τα δεδομένα που δόθηκαν στην Palantir ήταν αρκετά για τον εντοπισμό των πολιτών, που νόσησαν από κορωνοϊό. 

Συγκεκριμένα στην αναθεωρημένη έκδοση της σύμβασης (26 Μαρτίου) υπάρχει το πεδίο «categories of customer personal data» (=κατηγορίες προσωπικών δεδομένων του πελάτη), στο οποίο περιγράφονται τα προσωπικά δεδομένα που τυγχάνουν επεξεργασίας από την αμερικανική εταιρία και τα οποία πλέον είναι αποθηκευμένα σε κάποιους σέρβερ στις ΗΠΑ και άγνωστο είναι το πως και από ποιους θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον.

Αυτά είναι: η ηλικία, φύλο, νομός, δήμος και κατάσταση του/της ασθενούς. (σσ δηλαδή το μόνο που δεν έδωσε η κυβέρνηση στην Palantir ήταν όνομα, διεύθυνση και... αριθμός ταυτότητας).

Μάλιστα στην πρώτη σύμβαση περιλαμβάνονταν και η ακριβής ημερομηνία γέννησης του ασθενούς, κάτι που σήμαινε πως ο εντοπισμός του/της ήταν υπόθεση λίγων λεπτών, αν όχι δευτερολέπτων, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται ο υπουργός περί «ανωνυμίας».

 https://www.pronews.gr/

TO ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ:

Η εταιρεία αυτή επεξεργάζεται για λογαριασμό της κυβέρνησης τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών από τον Μάρτιο και ουδείς γνωρίζει τι είδους δεδομένα και σε πόσους πολίτες έχει πρόσβαση, καθώς η κυβέρνηση δεν δημοσιεύει τις συμβάσεις που έχει υπογράψει και τις κρατάει μυστικές.

Η μόνη «υπηρεσία» που γνωρίζουμε «στο περίπου» είναι ότι η Palantir προσφέρει προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον «παντεπόπτη οφθαλμό», καθώς του δίνει σε πραγματικό χρόνο -μόνο εκείνου κατ' αποκλειστικότητα- την «απόλυτη εικόνα» των δεδομένων που συγκεντρώνει.

Ουδείς γνωρίζει τι δεδομένα βλέπει ο πρωθυπουργός κι αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κι αλλού. 

Στην Βρετανία επεγράφη σύμβαση μεταξύ του NHS του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας για τη χρήση των λογισμικών της Palantir στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η κυβέρνηση αρνείτο να δώσει στη δημοσιότητα τη σύμβαση αλλά μετά από πολλαπλά αιτήματα που υπέβαλαν η δικηγορική εταιρεία Τεχνολογικού Δικαίου Foxglove και η πρωτοβουλία Opendemocracy το NHS αναγκάστηκε να τη δημοσιοποιήσει.

Αποκαλύφθηκε ότι εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα συλλέγονταν από τον αμερικανικό κολοσσό την Palantir.

Ανάμεσα τους το όνομα, το επώνυμο, η ηλικία, η κατοικία, οι αριθμοί τηλεφώνων τους τα επαγγέλματα τους και ειδικότερα οι θέσεις εργασίας τους αλλά και καταγωγή τους, η φυλή τους, οι θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις, τα ποινικά μητρώα, η ψυχική και πνευματική τους υγεία.

Η Palantir πήρε το όνομα "O άρχοντας των δαχτυλιδίων" στην ανάλυση, επεξεργασία και αποθήκευση αλλά και στην «εξόρυξη» μεγάλων δεδομένων σε όλο τον κόσμο. Θεωρείται επίσης το eye in the sky.

Μέχρι στιγμής η εταιρία υποστήριζε πως επικεντρώνεται στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», τώρα όμως με τον κορωνοϊό είδε την ευκαιρία για επέκταση κι άρχισε να «πουλά» τις ίδιες υπηρεσίες αλίευσης και επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων (αναγνώριση προσώπου, στίγμα GPS, δεδομένα social media κλπ.) για την παρακολούθηση της πανδημίας σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και στην ελληνική κυβέρνηση η οποία ουδέποτε ανακοίνωσε τίποτα, παρόλο που ξεκίνησε τη «συνεργασία» από τον Μάρτιο! 

Για την συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση μάθαμε από ένα tweet της Palantir στις 7 Δεκεμβρίου και μία ανακοίνωση στο Βusinesswire, στην οποία ανακοίνωσε επίσης μυστική τηλεδιάσκεψη στις 3 Δεκεμβρίου μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Alex Karp, συνιδρυτή και CEO της Palantir. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και το στέλεχος της Palantir, Josh Harris.

Στην ανακοίνωσε η Palantir προσέφερε γενικόλογες περιγραφές των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα λέγοντας εκτός της δημιουργίας του «πανοπτικόν» του πρωθυπουργού πως «συνεργάστηκε από την έναρξη της πανδημίας με την ελληνική κυβέρνηση για να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων με την παροχή δεδομένων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19».

 «Η συνεργασία μας με την ελληνική κυβέρνηση γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη, μόλις ξεκίνησε η πανδημία, και ανυπομονούμε να την επεκτείνουμε για τα επόμενα χρόνια», έγραψε η εταιρία στο twitter.

Μία άλλη αναφορά στις σχέσεις Palantir ελληνικής κυβέρνησης νωρίτερα από τις 7 Δεκεμβρίου ήταν ένα tweet του πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ στις 25 Νοεμβρίου.

Όμως το Bloomberg αναφέρει ήδη από τις αρχές Απριλίου πως η κυβέρνηση συνεργάζεται με την Palantir για την πανδημία , κάτι που σημαίνει πως η συνεργασία ξεκίνησε από το πρώτο lockdown τέλη Μαρτίου, όπως άλλωστε παραδέχθηκε και η ίδια η εταιρεία. 

Το βασικό πρόβλημα είναι πως η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει δώσει στη δημοσιότητα τις συμβάσεις με την Palantir, κρατώντας της μυστικές εδώ και 8 μήνες! 

Γιατί άραγε η ελληνική κυβέρνηση δεν δίνει τις συμβάσεις που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα  (και μάλιστα δεδομένα υγείας) 10.000.0000 Ελλήνων πολιτών στη δημοσιότητα;

Μάλιστα έχουν γίνει προσπάθειες για την δημοσιοποίηση των συμβάσεων τόσο από την ΜΚΟ Vouliwatch, από το ΜεΡΑ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ ό οποίος έχει καταθέσει ερώτηση στη Βουλή όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, θέτοντας ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, άλλα έχουν αποδειχθεί άκαρπες. 

Αυτό που πάντως αξίζει να σημειωθεί είναι πως σε σχέση με ότι έχει δει το φως της δημοσιότητας σε άλλες χώρες η εταιρία συνήθως προσφέρει συμβάσεις χαμηλού κόστους ή ακόμα και δωρεάν, καθώς η «πληρωμή» της είναι τα δεδομένα στα οποία αποκτά πρόσβαση και τα οποία στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιήσει για τους δικούς της σκοπούς ή και να πουλήσει(;).

Ποια θα είναι άραγε η τύχη των προσωπικών δεδομένων 10 εκατομμυρίων Ελλήνων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κάποιον σέρβερ στις ΗΠΑ και που ελληνική κυβέρνηση παραχώρησε στην Palantir με παρακρατικό τρόπο εν αγνοία τους;

Άραγε η Palantir θα συμμετάσχει και στην δημιουργία των ψηφιακών ταυτοτήτων και στην κάρτα εμβολιασμού των Ελλήνων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση;