31.1.21

Σοκ από αμερικανικά δημοσιεύματα για εναέριο χώρο & υφαλοκρηπίδα

Αμερικανικές δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν με ύποπτο τρόπο το ζήτημα των 10 ναυτικών μιλίων του ελληνικού εναέριου χώρου, σε μια προσπάθεια να πείσουν την κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα υλοποιεί παράλογες πρακτικές εν μέσω διερευνητικών επαφών, στις οποίες οι Τούρκοι ζητούν την διχοτόμηση του Αιγαίου, ενώ αμφισβητούν και την κυριότητα ελληνικών νήσων.

Σύμφωνα με την ειδικό Rebecca Lougheed, "η διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σε σχέση με τον εναέριο χώρο είναι μια διαφορά η οποία έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στις αεροπορικές επιχειρήσεις, ενώ η συνεχή έκδοση ΝΟΤΑΜ προκαλεί προβλήματα και στην ίδια της συμμαχία του ΝΑΤΟ, τα τελευταία χρόνια.

Αλλά αυτό που φαίνεται να είναι μια μάλλον ανόητη σύγκρουση, έχει στην πραγματικότητα μια πιο σοβαρή πλευρά.

Που διαφωνούν οι δύο πλευρές;

''Αυτή η διαμάχη αφορά την κατοχή εδάφους, ή σε αυτήν την περίπτωση, υφαλοκρηπίδας (δηλαδή ένα κομμάτι γης που βυθίζεται κάτω από αρκετά μίλια από τις ακτές ). Οι Τούρκοι το θέλουν γιατί έχει ένα θησαυρό ενεργειακών πόρων, ενώ οι Έλληνες το θέλουν γιατί, πιστεύουν ότι ήταν πάντα ήταν δικό τους.

Η διαμάχη τώρα των δύο πλευρών κινείται λίγο «υψηλότερα» από την υφαλοκρηπίδα. Όπως εκείνοι οι ενοχλητικοί γείτονες που συνεχίζουν να επεκτείνουν το φράχτη τους στον κήπο σας, έτσι και η Ελλάδα αποφάσισε ότι ο εναέριος χώρος της δεν θα εκτείνεται στα συνηθισμένα 6νμ (με βάση τα χωρικά ύδατα), αλλά στα 10 νμ.

Η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει αυτά τα επιπλέον 4νμ ως ελληνικά. Ούτε ο ICAO το κάνει, αφού έχει στο καταστατικό του από το 1948 ότι ο εναέριος χώρος πρέπει να συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα.

Έτσι έχουμε μια ατελείωτη μάχη με ανακοινώσεις Notam μεταξύ των δύο χωρών. Στην πραγματικότητα, όλα αυτά δημιουργούν προβλήματα και στον έλεγχο του εναέριου χώρου, διότι επηρεάζει τα FIR και τις πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών. Αυτό οδηγεί με την σειρά του σε πολλά επεισόδια στον αέρα.

Το 2014 ο αριθμός των τουρκικών εισβολών στον ελληνικό εναέριο χώρο αυξήθηκε σε περίπου 1.500.

Το 2020 ήταν μια τεταμένη χρονιά μεταξύ των δύο χωρών και το 2021 φαίνεται απίθανο να παρατηρηθεί μεγάλη αποκλιμάκωση. Ενώ οι άμεσες συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αποφεύγονται λόγω ΕΕ και ΝΑΤΟ, το πρόβλημα παραμένει στις εμπορικές πτήσεις.

Οφείλουμε να δώσουμε προσοχή όμως με τις συνεχείς εκδώσεις ΝΟΤΑΜ και σε τυχόν προσωρινές απαγορεύσεις  ή περιορισμούς στον εναέριο χώρο στο Αιγαίο, που ενδέχεται να εμφανιστούν λόγω της αυξημένης στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Επιπλέον, η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα και ο εναέριος χώρος τους της παρέχει μια σημαντική διαδρομή πτήσης μεταξύ Ασίας, Μέσης Ανατολής και Δυτικής Ευρώπης", αναφέρει η ίδια μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Νοέμβριο του 2020, σε έκθεσή του προς το Κογκρέσο, το Στέιτ Ντιπάρμεντ ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να παράσχει μια λίστα με τις επιβεβαιωμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας από τις 17 Ιανουαρίου. 

Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι λόγοι που αυτό καθίσταται αδύνατο για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, είναι οι ακόλουθοι: 

1) Η Ελλάδα διεκδικεί εναέριο χώρο που επεκτείνεται έως και 10 ναυτικά μίλια και χωρικά ύδατα μέχρι και έξι ν.μ. Με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ο εναέριος χώρος μίας χώρας συμπίπτει με τα χωρικά της ύδατα. Γι’ αυτό οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν εναέριο χώρο μέχρι και 6 ν.μ. σύμφωνα με τα χωρικά ύδατα. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ δεν έχουν την ίδια άποψη για την έκταση του ελληνικού εναερίου χώρου. 

2) Παρόλο που η Ελλάδα διεκδικεί μέχρι και 6 ν.μ. χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, η χώρα και οι γείτονές της δεν έχουν συμφωνήσει σε συνοριακή οριοθέτηση σε εκείνες τις περιοχές όπου αλληλοεπικαλύπτονται τα νόμιμα θαλάσσια δικαιώματά τους. Η απουσία μιας τέτοιας οριοθέτησης σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα σε ό,τι αφορά την έκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και τον αντίστοιχο εναέριο χώρο στις περιοχές αυτές, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε αξιολόγηση των συνολικών παραβιάσεων.

Οι ΗΠΑ παρότρυναν τότε την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν τα εκκρεμή διμερή ζητήματα σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορά τους με ειρηνικό τρόπο και με βάση το Διεθνές Δίκαιο. 

Τους ενοχλούν τους Αμερικανούς τα 10 ελληνικά μίλια στον εναέριο χώρο, αλλά δεν τους ενοχλούν τα σχέδια των Τούρκων με την Γαλάζια Πατρίδα, το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης 18 νησιών του Αιγαίου και το σχέδιο  EGAYDAAK, με το οποίο ζητούν οι Τούρκοι 150 νησιά.

Δεν ενοχλεί τις ΗΠΑ επίσης το γεγονός ότι η σημερινή Τουρκία έχει "ενωθεί" ουσιαστικά με το ισλαμικό κράτος και ασκεί τρομοκρατία παγκοσμίως και κυρίως στην Μεσόγειο μετακινώντας χιλιάδες Τζιχαντιστές 

Δεν τους ενοχλεί η αποκάλυψη τόσων εγκλημάτων στα οποία εμπλέκεται αυτή η χώρα (Τουρκία) και τους ενοχλεί που η Ελλάδα έχει 10 μίλια εναέριο χώρο.

Η Τουρκία αν αφεθεί ανεξέλεγκτη θα γίνει η Γερμανία του 1939 για ένα μεγάλο μέρος της ΕΕ και της Αφρικής και αυτό θα πρέπει  να προβληματίζει τις ΗΠΑ και την ΕΕ  πιο πολύ από όλα. 

https://www.pentapostagma.gr/