20.1.21

Στη σκιά της πανδημίας και της πόλωσης η ορκωμοσία Μπάιντεν

 


Υπό τη σκιά των αυστηρών μέτρων κατά της πανδημίας, αλλά και της πρωτοφανούς πόλωσης, με αποκορύφωμα την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Σε μια ενωτική πρώτη ομιλία, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής του, δίνοντας το στίγμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γυρίζουν σελίδα.

Με την υπόσχεση ότι θα τηρήσει τον όρκο του και ότι μαζί με τους Αμερικανούς πολίτες θα γραφτεί το επόμενο λαμπρό κομμάτι της ιστορίας των ΗΠΑ, ο νέος πρόεδρος είπε ότι είναι η ώρα να φανούμε γενναίοι και ότι θα κριθούμε (ο ίδιος και η κυβέρνηση του) από το πώς θα διαχειριστούν τις κρίσεις.

Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε και στα πρόσφατα γεγονότα, σημειώνοντας ότι η αμερικανική Δημοκρατία δέχθηκε επίθεση, ενώ πλήρωσε τον Τραμπ με το ίδιο νόμισμα καθώς δεν έκανε καμία αναφορά στο πρόσωπό του. το ίδιο είχε κάνει λίγες ώρες νωρίτερα και ο Ρεπουμπλικάνος, αναχωρώντας από τον Λευκό Οίκο.

Η ομιλία Μπάιντεν

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε στην ομιλία του κατά την ορκωμοσία του ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ πως «η δημοκρατία νίκησε». «Σήμερα γιορτάζουμε τον θρίαμβο όχι ενός υποψηφίου, αλλά μιας ιδέας. Της ιδέας της δημοκρατίας… Αυτή την ώρα, φίλοι μου, η δημοκρατία νίκησε» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, χαιρετίζοντας μια ημέρα «ελπίδας» για την Αμερική.

«Όλη μου η ψυχή βρίσκεται στο να ενώσω την χώρα», είπε και κάλεσε για μια καινούργια αρχή έπειτα από μια περίοδο πικρίας και ακραίου διχασμού. Δεσμεύτηκε επίσης να «νικήσει» τον «λευκό ρατσισμό» και την «εσωτερική τρομοκρατία», δύο εβδομάδες μετά την εισβολή υποστηρικτών του πρώην προέδρου Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Ο Τζο Μπάιντεν θα εκδώσει άλλωστε αμέσως μετά την είσοδό του στον Λευκό Οίκο 17 προεδρικά διατάγματα που θα καταργούν σημαντικά μέτρα του Ντόναλντ Τραμπ. Σημαντικότερα όλων θεωρείται η επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στην συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μάλιστα, ο γνωστός Αντονι Φάουτσι θα είναι εκείνος που θα εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΠΟΥ ήδη από αύριο, όπως δήλωσε νωρίτερα ο συντονιστής της κυβερνητικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Τζεφ Ζιντς.

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη

Με ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε τα συγχαρητήριά του στον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις επ’ ευκαιρία της ορκωμοσίας τους.

«Τα θερμότερα συγχαρητήριά μου στον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις. Με μια αίσθηση ανανεωμένης αισιοδοξίας, προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μας και της φιλίας ανάμεσα στα δύο έθνη μας» αναφέρει στα αγγλικά ο πρωθυπουργός.

https://slpress.gr/