5.1.21

Κόντρα κυβέρνησης - Εκκλησίας: Θα παραστεί τελικά στην ορκωμοσία των υπουργών ο Ιερώνυμος

 


Θα παραστεί τελικά στην ορκωμοσία των νέων υπουργών ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Τη νέα εξέλιξη ανακοίνωσε ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας θα υπάρξει η δυνατότητα να συζητηθεί το θέμα που έχει προκύψει για τις λειτουργίες τα Θεοφάνεια μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Νωρίτερα, ο Μητροπολίτης και εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου είχε δηλώσει πως ο Ιερώνυμος δεν θα είναι αυτός που θα ορκίσει τους νέους υπουργούς.

«Αν ορκιζόταν ο πρωθυπουργός, θα ήταν διαφορετικά» είχε πει, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου ανέφερε επίσης ότι έπρεπε να έχει ενημερωθεί ο κ. Ιερώνυμος για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, όμως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επικοινωνίας του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό.

Σε θέσεις μάχης κυβέρνηση και εκκλησία

Στις πρωτοβουλίες που πιθανώς θα αναληφθούν ώστε να ανοίξει η «βαλβίδα» αποσυμπίεσης στην αιφνίδια κρίση στις σχέσεις πολιτείας και εκκλησίας με αφορμή τις λειτουργίες των Θεοφανείων είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα.

Με βάση τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποιήθηκαν, η κάθε πλευρά δείχνει να έχει στοιχηθεί αυστηρά στην «κόκκινη γραμμή» που έχει χαράξει έναντι της άλλης.

Η κλιμάκωση των ενεργειών που προαναγγέλθηκαν από την Ιερά Σύνοδο, με την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μαρτυρούν μια ραγδαία αλλαγή στο momentum που είχε διαμορφωθεί όλο το προηγούμενο διάστημα.

Αντιστοίχως και από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν επέτρεπαν να διαφανεί η πρόθεση για την εξεύρεση οποιουδήποτε περιθωρίου σύγκλισης.

Οι τελευταίες δε, κυβερνητικές λέξεις σε αυτήν την κρίση δείχνουν να είναι αυτές που μεταδόθηκαν ως απάντηση στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, το απόγευμα της Δευτέρας:

«Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε».

Μάλιστα τονιζόταν εμφατικά ότι:

«Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας».

Για την κυβέρνηση άλλωστε η στάση της καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας δεν επιδέχεται παρερμηνειών αναφορικά με την ξεκάθαρη επιδίωξη να μην επέλθει ρήξη με την εκκλησία.

 https://www.cnn.gr/