2.1.21

Η απειλή της Τουρκίας βρίσκεται πάντα έξω από την πόρτα μας: Ελλάδα και Κύπρος στην κόψη του ξυραφιού…

 

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, επισκέφθηκε Μονάδες και Σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κρήτη, σε νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου και στο Σύμπλεγμα Μεγίστης, όπου αντήλλαξε ευχές με το προσωπικό, με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και της έλευσης του Νέου Έτους. την Τρίτη 29 και την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ, STR

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η κάθε νέα χρονιά συνοδεύεται πάντα από ευχές και αυξανόμενες ελπίδες. Προσωπικές αλλά κυρίως εθνικές, καθώς η Ελλάδα και η Κύπρος αντιμετωπίζουν μία άνευ προηγουμένου επιθετική Τουρκία. Η απειλή του πολέμου βρίσκεται πάντα έξω από την πόρτα μας.

Η κοινή Πατρίδα δεν αντιμετωπίζει μόνο την τουρκική απειλή. Όπως όλος ο κόσμος, η Ελλάδα και η Κύπρος παλεύουν το νέο κορωναϊό, ο οποίος -για να μην ξεχνάμε- μας ήρθε από την Κίνα. Λόγω οικονομικών συμφερόντων, όλες οι χώρες αποφεύγουν να επιρρίπτουν ευθύνες στο Πεκίνο.

Ακόμα και η υπερδύναμη Αμερική απέφυγε για ένα διάστημα να το πράξει. Και όταν το έκανε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επέλεξε ένα άτσαλο τρόπο.

Γεγονός είναι ότι απειλείται από τον ιό ο πλανήτης εκτός της Κίνας, και οι χώρες και οι λαοί τρέχουν να αποσπάσουν την εύνοια των κομμουνιστών του Πεκίνου, που αναδείχθηκαν στους μεγαλύτερους καπιταλιστές. Οι συμφωνίες της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με την Τουρκία, δεν είναι καλά νέα για τους λαούς που πιστεύουν στη Δημοκρατία.

  • Η γενική εικόνα είναι ακραία προβληματική. Δημιουργούνται ερμαφρόδιτες συμμαχίες, η «Δεξιά» και η «Αριστερά» έχουν εξαφανιστεί καθώς βλέπουμε συντηρητικούς για λόγους …θρησκείας να υποστηρίζουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον «ορθόδοξο Βλαδίμηρο της καρδιάς τους», και αριστερούς να παρουσιάζονται …αμερικανότεροι των Αμερικανών. Ήρθαν τα πάνω κάτω στον πλανήτη μας. Θα δούμε και χειρότερα.

Ο νυν πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να παραδώσει την εξουσία στον εκλεγμένο νέο ηγέτη της Αμερικής, τον Τζο Μπάιντεν και μέχρι τις 6 Ιανουαρίου οι εξελίξεις μπορεί να είναι καταιγιστικές. Μία πιθανή πολιτική αναταραχή στις Ηνωμένες Πολιτείες θα επηρεάσει όλο τον κόσμο.

Θεωρώ ότι η μόνη ωφελημένη χώρα θα είναι πάλι η Κίνα, η οποία ως στυγνή δικτατορία δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις που αφορούν τη Δημοκρατία. Η Ρωσία συνεχίζει να πατά σε πήλινα πόδια και θα παραμείνει στο περιθώριο να παρακολουθεί τον «πόλεμο» Αμερικής-Κίνας, που οι αναλυτές θεωρούν δεδομένο. Στην πραγματικότητα ούτε η Ουάσιγκτον τον θέλει, ούτε το Πεκίνο, αλλά δεν κάνουν οτιδήποτε για να τον αποτρέψουν.

Το δικό μας ενδιαφέρον εστιάζεται στην κατοχική δύναμη. Βασικά επειδή ηγείται της Τουρκίας ένας απρόβλεπτος αυταρχικός πολιτικός, ο οποίος είναι έντονα προβληματικός καθώς επηρεάζεται και από την μόνιμα κακή ψυχολογική του κατάσταση.

Σε τούτο τον ακήρυκτο πόλεμο εναντίον της Ελλάδας, που ξεκίνησε από τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο και συνεχίστηκε το καλοκαίρι στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Ταγίπ Ερντογάν έχασε απόλυτα την πρώτη φάση και «κέρδισε» στα σημεία στη δεύτερη. Η τρίτη φάση θα μπορούσε να είναι η πιο άσχημη. Εκτός αν η Αμερική και η Ευρώπη αποφασίσουν να υλοποιήσουν κάποιες υποχρεώσεις που έχουν έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Από την 20η Ιανουαρίου, που θα αναλάβει την εξουσία ο Τζο Μπάιντεν, ίσως τα πράγματα να είναι πιο ελεγχόμενα, αν και η επιβολή των «μαλακών» έστω αμερικανικών κυρώσεων, δυσκολεύει τις όποιες προσπάθειες του νέου προέδρου να επαναφέρει την Τουρκία στη Δύση. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια:

  • Είτε ο κ. Μπάιντεν θα βρεί τρόπο συνεννόησης με την Τουρκία, που αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά δύσκολο, διότι θα αντιμετωπίσει ένα πολύ αρνητικό Κογκρέσο -και όχι μόνο,
  • Είτε θα αποφασίσει να επιλέξει τον «τρίτο» και μοναδικό δρόμο, του νέου στρατηγικού μετώπου της Μεσογείου, που δεν θα περιλαμβάνει την Τουρκία.

Είναι τόσο …απλά τα πράγματα.

Θεωρώ ότι και στην πρώτη περίπτωση, πόσο μάλλον στη δεύτερη, ο κ. Μπάιντεν θα μπορεί να επιβληθεί στον Ερντογάν. Αλλά μέχρι τότε, η απειλή από την γείτονα-ταραξία παραμένει υπαρκτή. Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν μπορούν να εφησυχάζουν. Έχουν βρεθεί στην κόψη του κυραφιού. Πρέπει να συνεχίσουν να εξοπλίζονται, διότι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν ένα λογικό ηγέτη. Έχει μακροχρόνιο σχέδιο και το υλοποιεί.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Μας φοβίζει πολύ η κατάσταση στην Κύπρο. Η διαφθορά έχει σαπίσει τα θεμέλια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι πολιτικοί του νησιού -και αυτό είναι φανερό πια- βρίσκονται υπό εκβιασμό λόγω ακριβώς της διαφθοράς. Η απόφαση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη να συμμετέχει σε μία πενταμερή διάσκεψη, που υποβιβάζει την Κυπριακή Δημοκρατία σε κοινότητα, είναι ύποπτη…

https://hellasjournal.com/