6.1.21

Ξεφεύγει η κατάσταση για το καθεστώς Ερντογάν!


 "Φωτιά" μεγάλη έχει ανάψει για τον Ερντογάν στο πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης από τους εξαγριωμένους φοιτητές

Ημέρα με την ημέρα, η τουρκική κυβέρνηση χάνει το παιχνίδι με το πανεπιστήμιο Boğaziçi, που θεωρείται προπύργιο των φιλελευθέρων ιδεών στην Τουρκία, με το σενάριο να αρχίζει να μοιάζει σιγά-σιγά με μια πιθανή την εξέγερση κατά του δικτατορικού καθεστώτος της Άγκυρας. 

Οι αρχές απαγόρευσαν τις νέες διαμαρτυρίες χιλιάδων φοιτητών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, συνέλαβαν 14 ακόμη φοιτητές, ενώ 22 επιπλέον είχαν συλληφθεί, εχθές Τρίτη.

Η δικαιολογία της απαγόρευσης συγκεντρώσεων κατά των φοιτητών, που παρόλα αυτά ετοιμάζονται να διαμαρτυρηθούν ξανά έξω από το πανεπιστήμιο Boğaziçi στην Κωνσταντινούπολη σήμερα, ήταν οι κίνδυνοι για την πανδημία COVID-19.Το ζήτημα όμως έχει ήδη ξεφύγει, αφού πληροφορίες θέλουν φοιτητές και από άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα να συρρέουν, με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για το στυγνό τουρκικό καθεστώς περισσότερο, παρά για το θέμα του “άεργου” Πρύτανη που διορίστηκε από το γραφείο του προέδρου Ερντογάν.Τα πράγματα στην Τουρκία και ειδικά στην Κωνσταντινούπολη, δεν είναι όπως παρουσιάζονται, διότι η τουρκική νεολαία σε συντριπτικό ποσοστό απεχθάνεται το καθεστώς Ερντογάν, που έχει γυρίσει τη χώρα στον ισλαμικό μεσαίωνα των φανατικών Ιμάμηδων. Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Ali Yerlikaya, ανακοίνωσε ότι απαγορεύθηκαν όλες οι συναντήσεις, πορείες και οι διαδηλώσεις.

“Οι άνθρωποι πρέπει να ενεργούν λογικά και να αποφεύγουν κάθε συμπεριφορά που θα αποτελούσε έγκλημα”, είπε ο ίδιος χαρακτηρίζοντας την συγκέντρωση των φοιτητών ως "έγκλημα κατά του κράτους".

Εκατοντάδες Τούρκοι φοιτητές συμμετείχαν σε διαδήλωση αυτή την εβδομάδα για να αντιταχθούν στο διορισμό από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενός πρώην αξιωματούχου του κόμματος ως πρύτανη του πανεπιστημίου.

Ο Μελίχ Μπουλού είχε διατελέσει υποψήφιος βουλευτής της περιοχής για το Ισλαμιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, χωρίς όμως επιτυχία.

Ο διορισμός του Μπουλού μέσω προεδρικού διατάγματος, αντικατέστησε πραξικοπηματικά την προηγούμενη νομοθεσία, η οποία ανέφερε ότι για να διοριστούν πρυτάνεις απαιτείται εκλογική διαδικασία.
https://www.pentapostagma.gr/