9.12.20

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ!!!


ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ  ΚΑΤΟΙΚΩΝ!

Με κάθε κρούσμα covid19  θα μπαίνει σε καραντίνα όλη η πολυκατοικία με οικογένειες και παιδιά!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΥΤΗ 

ΚΑΙ ΒΓΑΛΤΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ:

Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Υπηρεσία Ασύλου Θεσσαλονίκης

11 Nov, 2020

Επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου Θεσσαλονίκης έχουν εντοπιστεί μόλις τις τελευταίες δέκα ημέρες, με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν την ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και τον ΕΟΔΥ για καθυστέρηση στην ανταπόκριση τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου:

Διανύοντας μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους της εποχής και με τα κρούσματα covid-19 να αυξάνονται όλο και περισσότερο καθημερινά ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη, οι ιθύνοντες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου συνεχίζουν να ανταποκρίνονται με καθυστέρηση στην ανάγκη προστασίας της υγείας εργαζομένων και επωφελούμενων και αναχαίτησης της διασποράς του ιού.

Το Σωματείο είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αναφερόμενο σε ακατάλληλες κτιριακές υποδομές της Υπηρεσίας Ασύλου (μικρά και μη καταλλήλως αεριζόμενα γραφεία) και στο συνωστισμό που επικρατούσε σε εργασιακούς χώρους και χώρους υποδοχής κοινού. 

Η ανησυχία των συναδέλφων/ισσών μας είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθότι τις τελευταίες 10 μέρες εντοπίστηκαν συνολικά 7 επιβεβαιωμένα κρούσματα covid-19 ανάμεσα σε εργαζόμενους/ες στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Θεσσαλονίκης. Αν και ήδη έχουν τεθεί σε καραντίνα συνάδελφοι/ισσες, και θα ξεκινήσει αύριο δειγματοληπτικός έλεγχος του ΕΟΔΥ, αυτός θα γίνει μόνο σε 70 από τους πλέον των 200 εργαζόμενους.

Παρά την αύξηση των κρουσμάτων, οι ιθύνοντες δεν θεώρησαν απαραίτητο να προβούν σε απολύμανση όλων ανεξαιρέτως των χώρων του εν λόγω Γραφείου, αλλά ούτε και να αναστείλουν την λειτουργία του για την μη περαιτέρω διασπορά του ιού σε προσωπικό και αιτούντες/ούσες. Εν μέσω αυτής της επικίνδυνης κατάστασης, η διοίκηση του ΠΓΑ Θεσσαλονίκης συνεχίζει την εξυπηρέτηση του κοινού κι επιχειρεί να εφαρμόσει ένα νέο σύστημα απομακρυσμένων συνεντεύξεων (τηλε-συνεντεύξεις), κατά το οποίο οι υπάλληλοι θα κάνουν συνεντεύξεις από τις οικίες τους. Το Σωματείο θέτει τις επιφυλάξεις του, εν απουσία μάλιστα επίσημων Οδηγιών για την ασφαλή διεξαγωγή των τηλεσυνεντεύξεων, λαμβάνοντας υπόψη ζητήματα προστασίας δεδομένων, ιδιωτικότητας και τα πρότυπα απορρήτου.

Υπενθυμίζουμε πως οι εργαζόμενοι-ες και οι αιτούντες-σες δεν είμαστε ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ/ΕΣ και ζητούμε :

  • Να τηρούνται στο ακέραιο όλα τα πρωτόκολλα για την μη διασπορά του ιού,
  • Να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα,
  • Να ενημερώνονται άμεσα και ορθώς οι εργαζόμενοι/ες και
  • Να ακολουθούνται χωρίς καθυστέρηση οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία εργαζόμενων και αιτούντων/σών άσυλο.

Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ:

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΟΙΚΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ 85 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

& ΠΕΡΙΟΙΚΩΝ

ΠΡΟΣ:

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ,ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ, ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ –ΘΡΑΚΗΣ), ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ, ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ,

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Α΄ ΚΑΙ Β΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ,

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, THESSNEWS, ΠΑΡΑΛΛΑΞΗ, ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΕΡΤ3, TV100

primeminister@primeminister.gr, minister@migration.gov.gr, secretarygeneral.policy@migration.gov.gr, GAS.pga.thessalonikis@migration.gov.gr, info@easo.europa.eu, pressoffice@yptp.gr, minister@mathra.gr,periferiarxis@pkm.gov.gr,mayor@thessaloniki.grkonstantina.adamou@gmail.com,  kataggelies@aead.gr, press@synigoros.gr, info@samaras-co.gr

infopar@parliament.gr, karamanlis.office@gmail.com, info@gioulekas.gr, thessaloniki@elenarapti.gr, info@stavroskalafatis.gr,stra_sim@otenet.gr, info@annaefthymiou.gr, kouvelas@otenet.gr, amajohn1961@gmail.com, ch.giannoulis@parliament.gr, konstantinos.zouraris@gmail.com, alexandros@triantafilidis.gr, kastanh@otenet.gr, y.varoufakis@parliament.gr,savanast@otenet.gr,info@vartzopoulos.gr,sfamellos2001@gmail.com, davgeri@yahoo.com, g.arvanitidis@parliament.gr, chitasbox@gmail.com, konstantina.adamou@gmail.com                                   

info@makthes.gr, typosthe@gmail.com,info@thessnews.gr, parallaximagazine@gmail.com, claudia@radiothessaloniki.gr, gdirector.ert3@ert.gr, newstv100@gmail.com

                                                               

Είμαστε ένοικοι της οικοδομής επί της οδού Μοναστηρίου 85 στη Θεσσαλονίκη στην περιοχή του Ν.Σ.Σταθμού. Πρόκειται για μια επταόροφη οικοδομή μικτής χρήσης (επαγγελματική και οικιστική),με διαμερίσματα στον ημιόροφο , στον 5ο, 6ο και 7ο όροφο (και γραφεία στον 1ο,3 και 4 όροφο αλλά με ανεξάρτητη είσοδο),  όπου κατοικούμε μόνιμα, κάποιοι από εμάς εδώ και 30-40 χρόνια. Πρόκειται για την οικοδομή που ανέγειρε ο αείμνηστος Ι. Βελλίδης και όπου μέχρι πριν μερικά χρόνια βρίσκονταν τα γραφεία της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, με ανεξάρτητη είσοδο. Ποτέ η οικοδομή δεν ήταν ανοιχτή στο ευρύ κοινό και η είσοδος ήταν πάντα κλειστή.

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι η ιδιοκτήτρια εταιρία του 2ου ορόφου «Σαμαράς & Συνεργάτες Α.Ε.» μίσθωσε – εν κρυπτώ –τον όροφό της στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (ΑΔΑ: ΩΩΕΤ46ΜΔΨΟ-ΡΓ7) έναντι ετήσιου μισθώματος 68.376 ευρώ, προκειμένου να μεταστεγαστεί η Υπηρεσία Ασύλου Θεσσαλονίκης, η οποία στεγάζεται ως τώρα πλησίον της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, δηλαδή σε μη κατοικημένη περιοχή με μεγάλους ελεύθερους ανοιχτούς χώρους. Μάλιστα έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες ανακαίνισης (ΑΔΑ: 6ΦΝΧ46ΜΔΨΟ-ΑΝΓ). Πρόκειται για μια Υπηρεσία, η οποία δέχεται καθημερινά εκατοντάδες αιτούντες άσυλο, όπως αναφέρεται και σε σχετικά δημοσιεύματα (https://www.grtimes.gr/ellada/thessaloniki/thessaloniki-to-adiachorito-exo-apo-tin-ypiresia-asyloy), ενώ πρόσφατα αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία της λόγω αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού (https://www.typosthes.gr/thessaloniki/233441_koronoios-ayxisi-kroysmaton-stin-ypiresia-asyloy-thessalonikis).

https://alterthess.gr/content/ayxisi-ton-kroysmaton-koronoioy-stin-ypiresia-asyloy-thessalonikis

Ωστόσο, με την απόφαση της να μισθώσει τα γραφεία της σε μια δημόσια υπηρεσία εξυπηρέτησης κοινού, η εταιρία «Σαμαράς & Συνεργάτες Α.Ε.», αν και ιδιοκτήτρια μόνο του 2ου ορόφου, μεταβάλλει αυθαίρετα τον χαρακτήρα του συνόλου της οικοδομής από ιδιωτικό σε δημόσιο, στερώντας στους υπόλοιπους ενοίκους θεμελιώδη συνταγματικά τους δικαιώματα.

Κατόπιν αυτών, γεννώνται τα ακόλουθα ερωτήματα:

Με ποια κριτήρια κρίθηκε ότι ο συγκεκριμένος χώρος πληροί τις προδιαγραφές για τη στέγαση της Υπηρεσία Ασύλου;

Έγινε ανοιχτός διαγωνισμός για την επιλογή του πλέον κατάλληλου χώρου και αυτή η προσφορά ήταν η μοναδική που κρίθηκε συμφέρουσα; Γιατί με μια απλή έρευνα θα διαπιστώσει κανείς ότι υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή πολλές οικοδομές αμιγώς επαγγελματικές που είναι κενές ή εγκαταλελειμμένες. Ούτως ή άλλως το Υπουργείο ανέλαβε την ανακαίνιση και αυτού του χώρου.                                                                                         

Εξέτασαν τα στελέχη της Υπηρεσίας Ασύλου το χώρο, ως όφειλαν (ΑΔΑ: 9Ψ1146ΜΔΨΟ-2Υ3); Ενημερώθηκαν για τις λοιπές χρήσεις της οικοδομής και έκριναν ότι οι χρήσεις αυτές είναι συμβατές μεταξύ τους; Έχει εκδοθεί αιτιολογημένο πρακτικό καταλληλότητας στο οποίο λήφθηκε υπόψη η ιδιαιτερότητα της οικοδομής; Υπάρχει κάποια μελέτη για την εγκατάσταση, στην οποία να προβλέπεται ο τρόπος πρόσβασης των αιτούντων άσυλο στην Υπηρεσία χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στη χρήση της οικοδομής από τους υπόλοιπους ενοίκους – μόνιμους κάτοικους;

Γνωρίζουν ότι η είσοδος της οικοδομής δεν αποτελεί και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μετατραπεί σε χώρο αναμονής; Γνωρίζουν ότι στην οικοδομή υπάρχουν 25 διαμερίσματα όπου μένουν οικογένειες με βρέφη. νήπια, παιδιά και ευπαθή άτομα, όπως και στις γύρω οικοδομές; Γνωρίζουν ότι ακριβώς απέναντι στα 20-25 μέτρα υπάρχει Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο; Γνωρίζουν ότι γενικώς η περιοχή είναι πυκνοκατοικημένη και ήδη επιβαρυμένη;

Δεδομένου ότι η είσοδος προς τα γραφεία και προς τα διαμερίσματα είναι κοινή, πώς θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής πρόσβαση των ενοίκων στα σπίτια τους; Και πριν βιαστείτε να επικρίνετε, απλά κάντε εικόνα τον ένοικο με τα ψώνια στα χέρια να προσπαθεί να περάσει ανάμεσα από πολυάριθμους συνωστισμένους ταλαιπωρημένους αιτούντες άσυλο που θα αναμένουν στην είσοδο και στον περιβάλλοντα χώρο της οικοδομής, για να μπορέσει να ανέβει στο διαμέρισμά του!!! Και όλα αυτά σε καθημερινή βάση!

Ποια μέτρα έχουν προβλεφθεί ώστε να μην μετατραπεί η είσοδος και ο περιβάλλων χώρος σε αίθουσα αναμονής;Ποια μέτρα έχουν προβλεφθεί ώστε να αποτρέπεται η πρόσβαση των εξυπηρετούμενων της Υπηρεσίας Ασύλου στους λοιπούς χώρους της οικοδομής;

Ποια μέτρα έχουν προβλεφθεί για τη διαφύλαξη της ασφάλειας και της υγείας των ενοίκων και για την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων και ειδικά αυτή την περίοδο με την έξαρση του κορονοϊού στην πόλη μας; Με ποιο τρόπο είναι εφικτή η διαχείριση τυχόν κρούσματος εντός της οικοδομής μεταξύ των επισκεπτών, των εργαζομένων και των κατοίκων;

Ποια μέτρα έχουν προβλεφθεί για την αποφυγή της περαιτέρω απαξίωσης της περιουσίας μας και της υποβάθμισης της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής μας; Διότι από το σύνολο των ιδιοκτητών της οικοδομής, η μόνη που βγαίνει τελικά κερδισμένη είναι η εκμισθώτρια εταιρία, ενώ εμείς θα υποστούμε τις συνέπειες, βιοτικές και οικονομικές. Αμφιβάλλουμε δε αν η συγκεκριμένη επιλογή εξυπηρετεί και τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Επί όλων των ανωτέρω κανείς δεν ενδιαφέρθηκε μέχρι σήμερα να μας ενημερώσει, αλλά αντιθέτως επικρατεί μια ύποπτη μυστικότητα.

Καλούμε λοιπόν:

1.       Τον Υπουργό Μετανάστευσης να ακυρώσει τη συμφωνία μίσθωσης, διότι ο χώρος είναι ακατάλληλος για τη χρήση που επιθυμεί.

2.       Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να ενισχύσει την αστυνόμευση στην περιοχή.

3.       Τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης εμποδίσει την περεταίρω υποβάθμιση του β΄Δημ.Διαμερίσματος, με έντονη παρέμβασή του στα επιχειρούμενα.

4.       Τους  λοιπούς τοπικούς φορείς και παράγοντες της πόλης μας να σταθούν αρωγοί στα δίκαια αιτήματα μας.

5.       Το Συνήγορο του Πολίτη και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας να εξετάσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε η διαδικασία μίσθωσης.

 

ΟΙ ΕΝΟΙΚΟΙ