6.12.20

Υπέρ των κυρώσεων στην Τουρκία τάσσονται και οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Γκράχαμ και Λάνκφορντ

 


Δύο μόλις ημέρες μετά την συμφωνία στο Κογκρέσο πάνω στο κείμενο του νόμου για τον αμυντικό προϋπολογισμό και λίγα 24ωρα πριν το κείμενο – που μεταξύ άλλων υποχρεώνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ να επιβάλει μέσα σε ένα μήνα κυρώσεις στην Τουρκία – οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκράχαμ (Bόρεια Καρολίνα) και Τζέιμς Λάνκφορντ (Οκλαχόμα) τάσσονται υπέρ της επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας για την προμήθεια S-400 από τη Ρωσία.

Με άρθρο που συνυπογράφουν και δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», οι δύο γερουσιαστές αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος της Αμερικής από το 1952. Η βάση της Πολεμικής Αεροπορίας Incirlik ήταν απαραίτητη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Οι Τούρκοι βοήθησαν χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες. Για δεκαετίες η Τουρκία εργάστηκε για να οικοδομήσει μια κοινωνία ανοιχτή σε ανθρώπους όλων των θρησκειών και στάθηκε ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα. «Αλλά, τονίζουν, ένας πολύτιμος σύμμαχος έχει παρασυρθεί».
Οι δύο γερουσιαστές σημειώνουν ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν να πουλήσουν στην Τουρκία 100 μαχητικά αεροσκάφη F-35 και να συμπεριλάβουν τουρκικές εταιρείες στην κατασκευή τμημάτων τους. Αλλά πριν από τρία χρόνια, η Άγκυρα αποφάσισε να αγοράσει το ρωσικό σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400, το οποίο σχεδιάστηκε για να καταρρίψει το F-35.
«Το να επιτρέπεται σε Ρώσους ‘συμβούλους’ να εργάζονται κοντά στα F-35 και να δίνουν στο ραντάρ S-400 ‘εγγύτητα’ στα αμερικανικά αεροσκάφη stealth είναι απαράδεκτο. Διπλωμάτες, το Πεντάγωνο και γερουσιαστές, συμπεριλαμβανομένων των υπογραφόντων, προειδοποίησαν αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης ότι θα υπάρξουν συνέπειες. Ο Πρόεδρος θα πρέπει τώρα να ακολουθήσει το νόμο και να επιβάλει κυρώσεις κατά των τουρκικών οντοτήτων», αναφέρουν στο άρθρο τους οι γερουσιαστές Γκράχαμ και Λάνκφορντ.
Εδώ και μήνες, όπως έχει καταγγελθεί από Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο,  με εντολή του προέδρου Τραμπ για να μην οξυνθεί περαιτέρω η σχέση του με την Άγκυρα μέχρι τις εκλογές, η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία είχε αρνηθεί να φέρει προς ψήφιση νομοσχέδια με κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν το άρθρο των γερουσιαστών ως ένδειξη ότι η επόμενη μέρα για την Τουρκία θα είναι διαφορετική απ’ ότι με πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: KYΠΕ, reporter.com.cy/  infognomonpolitics.gr
---------------------------

T.M