12.12.20

Μετωπική σύγκρουση Τουρκίας-Ιράν: Η Τεχεράνη ανησυχεί μετά την ήττα της Αρμενίας και το δείχνει

 


Το ποίημα του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που απήγγειλε στο  Μπακού κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις για τη νίκη τους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχει εξοργίσει την Τεχεράνη, οι αντιδράσεις από την οποία δεν λένε να κοπάσουν.

Μετά τη χθεσινή κλήση του Τούρκου πρεσβευτή στο Ιράν στο υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις για το περίφημο ποίημα και τις δηλώσεις του υπουργού  Εξωτερικών του Ιράν Mohammad Javad Zarif ότι ο

Τούρκος πρόεδρος δεν γνωρίζει ότι οι στίχοι αυτοί αναφέρουν λανθασμένα ότι επαρχία του Ιράν ανήκει στο ΑζερμπαΙτζάν, τώρα η  Τεχεράνη προειδοποιεί τον Ερντογάν ότι μπορεί να εχει την τύχη του… Σαντάμ!

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής του Ιράν,  Μοζτάμπα Ντου αλ Νουρί, δήλωσε το Σάββατο ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει παρόμοιο θάνατο με τον ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν, (δηλαδή να... συλληφθεί, να δικαστεί και να εκτελεστεί!) εκτός εάν ζητήσει συγγνώμη από τον ιρανικό λαό για τα προσβλητικά του σχόλια του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής  του στο Αζερμπαϊτζάν την Πέμπτη.

Σε tweet, ο Ιρανός βουλευτής Ντου αλ Νουρί έγραψε:

«Εάν ο Ερντογάν δεν ήταν άσχετος με τη λογοτεχνία, τη γεωγραφία και την ιστορία, θα συνειδητοποιούσε ότι το ποίημα που ανέφερε είχε γραφτεί ως θρήνος για τον χωρισμό του Αζερμπαϊτζάν (τώρα Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν) ) από την πατρίδα του το  Ιράν.

Αφήστε τον Ερντογάν να μάθει για τη μοίρα του Σαντάμ».

Την Παρασκευή, το Ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Τεχεράνη και του έδωσε νότα διαμαρτυρίας ενάντια στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου , τις οποίες χαρακτήρισε ως «παρεμβατικές και απαράδεκτες στις υποθέσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας».

Ο Ερντογάν βρισκόταν στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν Μπακού, για να παραστεί σε στρατιωτική παρέλαση που σηματοδοτούσε τη νίκη τους εναντίον της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ .

Ο Τούρκος πρόεδρος απήγγειλε ένα ποίημα των Αζέρων του Ιράν για τη διαίρεση του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν μεταξύ Ρωσίας και Ιράν τον 19ο αιώνα.

 Η Τεχεράνη εμφανίστηκε ανησυχώντας ότι οι παρατηρήσεις του θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν αυτονομιστικά κινήματα στην αζέρικη μειονότητα του Ιράν.

«Ο Τούρκος πρέσβης ενημερώθηκε ότι η εποχή των εδαφικών αξιώσεων και των επεκτατικών αυτοκρατοριών έχει τελειώσει», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν στην ιστοσελίδα του την Παρασκευή.

«Το Ιράν δεν επιτρέπει σε κανέναν να αναμιγνύεται στην εδαφική του ακεραιότητα».

Και η Τουρκία όμως δίνει συνέχεια, καθώς η Άγκυρα  κάλεσε τον Ιρανό πρεσβευτή  για να δώσει εξηγήσεις, ως αντίποινα στην κλήση του Τούρκου πρεσβευτή στην Τεχεράνη.

«Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε στον Ιρανό πρέσβη στην Άγκυρα τη δυσαρέσκειά του για τους αβάσιμους ισχυρισμούς που έκανε η Τεχεράνη εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με την «μάχη» των δύο χωρών για το ποιος θα ηγηθεί στο χώρο μεταξύ Ατλαντικού και Ειρηνικού  ποιος θα ηγηθεί στο μουσουλμανικό χώρο, την ενδιάμεση αυτή περιοχή για τον οποία διαγκωνίζονται Τεχεράνη και Άγκυρα.

T.M