15.12.20

Η πρόταση της ΕΑΥΘ για κάμερες έγινε πράξη - Παρατηρήσεις για την ορθή υλοποίηση

 

  

Ακριβώς έναν χρόνο μετά το υπ’αριθ. 110/2019 από 19-12-2019 έγγραφο της ΕΑΥΘ προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η πρότασή μας για τοποθέτηση ενσωματωμένων μικρο-καμερών (bodycam) στις στολές των Αστυνομικών, βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησής της. Το Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης εκφράζει την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή.

Ωστόσο, μετά την πρώτη εμφάνιση των καμερών στα μέτρα τάξης της 6ης Δεκέμβρη και την άτυπη ενημέρωση που έχουμε μέχρι σήμερα για τον γενικότερο τρόπο χρήσης τους, θέλουμε να προχωρήσουμε σε ορισμένες παρατηρήσεις, οι οποίες θεωρούμε ότι θα διασφαλίσουν την επιτυχή έκβαση της όλης διαδικασίας.

Ειδικότερα, η μεταφορά της κάμερας με τον τρόπο που είδαμε πως εφαρμόστηκε αρχικά, αφαιρεί κάθε αστυνομική υπόσταση από τον Αστυνομικό που την φέρει σε κάθε διμοιρία, και τον καθιστά απλό φορέα και θεατή. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων, δεν μπορεί να συμμετάσχει επιχειρησιακά, ενώ παράλληλα διακινδυνεύει τη σωματική του ακεραιότητα.

Αν θεωρήσουμε ότι θα οριστεί έτερος συνάδελφος να μεριμνά για την ασφάλειά του, τότε αυτομάτως παροπλίζονται 2 Αστυνομικοί. Τονίζουμε ότι καμία διμοιρία δεν έχει την πολυτέλεια αποδυνάμωσής της, χωρίς να προκληθεί σοβαρός αντίκτυπος στην αποτελεσματικότητα και στη συνοχή των δυνάμεων, συνέπεια απευκταία από όλους μας.

Στην πράξη, δεν είναι λίγες οι φορές που οι ομάδες  των διμοιριών «σπάνε» κατά την διάρκεια των επεισοδίων. Για να υπάρχει ορθή αποτύπωση των γεγονότων, πρέπει να υπάρχει καταγραφή της εικόνας από κάθε σημείο. Για το λόγο αυτό, προτείνουμε να παρακαμφθεί η κάμερα με κοντάρι και να αντικατασταθεί από μικρο-κάμερες που θα τοποθετηθούν τόσο στους διμοιρίτες και στους βοηθούς τους, όσο και στο τελευταίο μέλος της διμοιρίας που την οριοθετεί. Διαφορετικά, το βίντεο θα περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο και δεν θα έχουμε πλήρη εικόνα των όσων διαδραματίζονται. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι επιθέσεις κατά των συναδέλφων μας γίνονται κατά κανόνα από πολλές πλευρές και είναι αιφνιδιαστικές.

Για να μην πάει χαμένη, αυτή η ιστορική απόφαση, πρέπει να μελετηθούν όλες οι επιμέρους λεπτομέρειες της χρήσης των καμερών και να θωρακιστούν οι συνάδελφοι που θα τις φέρουν. Μόνο τότε θα προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και θα παύσουν οι αποσπασματικές εικόνες που απομονώνονται και αποτελούν βάση στήριξης άδικων κατηγοριών.

Τέλος, είμαστε βέβαιοι ότι με τη σωστή χρήση των καμερών, θα σταματήσουν οι αβασάνιστες διαθεσιμότητες δεκάδων Αστυνομικών κάθε χρόνο και η άδικη παραπομπή πολλών συναδέλφων μας στις δικαστικές αίθουσες, μόνο και μόνο για την ικανοποίηση της κοινής γνώμης.

  

Θεσσαλονίκη, 14 Δεκεμβρίου 2020

  
Ο Πρόεδρος                  Ο Γεν. Γραμματέας
ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος       ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος
6936800701                        6948753589