14.12.20

Η Τουρκία καλεί το Ισραήλ να οριοθετήσουν θαλάσσιες ζώνες! “Μελέτη” και χάρτης με τη Ρόδο “κομμένη” στα δύο



Το να περιμένουμε να περάσει ο χρόνος μέχρι τις 25 Μαρτίου 2021 και την επόμενη Σύνοδο Κορυφής των “ηγετών” της ΕΕ, είναι ότι πιο επικίνδυνο έχουμε να κάνουμε. Ή θα σοβαρευτούμε και θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες που θα σοκάρουν τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον ή θα παρακολουθούμε μέρα με τη μέρα την Τουρκία να υλοποιεί τα σχέδια της χωρίς να ρίξει ούτε μία ντουφεκιά! Και θα μετράμε…την ταχύτητα της ΕΕ, που προς παρόν “είναι αργή”, όπως κουραστικά επαναλαμβάνουν από την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες.

Η Τουρκία μετά από το τουρκολιβυκό σύμφωνο έχει αρχίσει να δουλεύει το επόμενο σχέδιο: αναθέρμανση σχέσεων με το Ισραήλ και οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών!

Το Ισραήλ διαψεύδει κάθε περίπτωση προσέγγισης με την Τουρκία θα πουν κάποιοι. Αυτά δεν έχουν πια καμία σημασία στην περιοχή μας, ειδικά αυτή τη περίοδο.

Οι Τούρκοι πάντως έχουν ξεκινήσει την επιχείρηση. Πάντα με …επιστημονικό τρόπο.

O Τούρκος απόστρατος ναύαρχος “εμπνευστής” της θεωρίας της Γαλάζιας Πατρίδας ο
Cihat Yayci υπογράφει μαζί με τον Zeynep Ceyhan ένα ακόμη πόνημα με τίτλο “Ισραήλ και Τουρκία είναι γείτονες στη θάλασσα: Οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών Τουρκίας-Ισραήλ”.

Ο χάρτης που περιλαμβάνεται στο κείμενο τους τα λέει όλα. Μια επανάληψη του τουρκολιβυκού συμφώνου προς το Ισραήλ, αυτή τη φορά. Αν πράγματι υπήρχε σοβαρότητα σ΄ αυτό που λέμε “διεθνής κοινότητα” και “μεγάλες δυνάμεις” θα ΄πρεπε να γελάμε. Αλλά επειδή όπως όλοι έχουμε καταλάβει δεν υπάρχει σοβαρότητα καλό να μην το προσπεράσουμε…

Οι συντάκτες της “μελέτης” ξεκινούν την ανάλυση με τη διαπίστωση ότι ο EastMed δύσκολα θα προχωρήσει. Επικαλούνται διεθνείς μελετητές που λένε ότι αποτελεί μια φαντασίωση της ΕΕ.

Στη συνέχεια επικεντρώνουν στις διαφωνίες που υπάρχουν, όπως γράφουν για το κοίτασμα Αφροδίτη, μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η Κύπρος “παραπλάνησε το Ισραήλ, που έχει χάσει σημαντικές θαλάσσιες περιοχές στις οποίες έχει δικαιώματα”!

Κι αφού η Κύπρος …έριξε το Ισραήλ, έρχεται τώρα η Τουρκία να…επανορθώσει προσφέροντας στο Ισραήλ μία σαφώς πιο συμφέρουσα συμφωνία.

Όπως πάντα οι Τούρκοι έχουν ψάξει για αποφάσεις και συμφωνίες τις οποίες “προσαρμόζουν” όπως θέλουν και τις παρουσιάζουν ως “ακλόνητα επιχειρήματα”. Αυτό κάνουν και σ΄ αυτή τη περίπτωση.

Η γελοιότητα των επιχειρημάτων βεβαίως αποκαλύπτεται όταν προσπαθούν να εξηγήσουν τις “διαγώνιες γραμμές” τις οποίες είδαμε στο τουρκολυβικό σύμφωνο και τώρα βλέπουμε και στο χάρτη για τη “συμφωνία με το Ισραήλ”.

Όπως βλέπετε έχουν “κόψει” τη μισή Ρόδο και αυτό είναι αποτέλεσμα και όσων συμφωνήσαμε με την Αίγυπτο.

 

“Η χρήση διαγώνιων γραμμών κατά την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών είναι μια κοινή διαδικασία σε όλο τον κόσμο. Οι διαγώνιες γραμμές χρησιμοποιούνται λόγω της κλίσης που προκύπτει από το σχήμα της γης ως σφαίρα”, γράφουν οι δύο συντάκτες της μελέτης…

Με αυτές τις γραφικότητες καταλήγουν στην πρόταση που λέει ότι “η οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο είναι μια ρεαλιστική win-win συμφωνία”!

“ Εάν το Ισραήλ υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης με την Τουρκία, αντί με την “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου” , τότε θα αποκτήσει επιπλέον έως και 16.000 km2 περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Σύμφωνα με τα τουρκικά-ισραηλινά θαλάσσια σύνορα, το Ισραήλ όχι μόνο αποκτά περίπου 16.000 km² θαλάσσιας περιοχής, αλλά αυτό περιλαμβάνει το σύνολο του τεμαχίου 12 που είναι γνωστό ως πεδίο Αφροδίτης, μεγάλο μέρος των οικοπέδων 8, 9 και 11, και ένα κομμάτι των 7 και 10. Ταυτόχρονα, η Τουρκία κερδίζει περίπου 10.000 km² θαλάσσιας περιοχής μαζί με τμήματα των τεμαχίων με αριθμό 1,5,6,7,8 και 10.

Ενώ μια τέτοια συμφωνία οριοθέτησης θα είναι πολύ επωφελής τόσο για την Τουρκία όσο και για το Ισραήλ, είναι επιτακτική ανάγκη να σημειωθεί ότι η γραμμή οριοθέτησης που πρόκειται να σχεδιαστεί δεν θα αγγίζει το νησί της Κύπρου. Επιπλέον, η συμφωνία οριοθέτησης μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας δεν θα επηρεάσει τις τρέχουσες περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Αιγύπτου” ,επισημαίνουν.

https://www.militaire.gr/