31.12.20

Ελληνοτουρκικά: Το 2020 έτος αποθράσυνσης της Τουρκίας

  Άρθρο του Χρήστου Καπούτση

Η ανοχή της διεθνούς κοινότητας απέναντι στις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες και η αδυναμία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο την επιθετική και αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, έχουν αποθρασύνει την Άγκυρα. Το σύστημα εξουσίας του Τ. Ερντογάν καυχάται ότι ύψωσε την τουρκική σημαία στην Ανατολική Μεσόγειο, ότι έχει οικειοποιηθεί την δυνάμει ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, την οποία χαρακτηρίζει και επισήμως τουρκική, απαιτεί την άμεση αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών και διάλογο για το μοίρασμα του Αιγαίου!

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούντ Τσαβούσογλου : ««Αφού δεν υπήρξε ανταπόκριση στο κάλεσμά μας για διάλογο, κινηθήκαμε εναντίον των μονομερών ενεργειών.

Mε το “Ορούτς Ρέις”, το “Μπαρμπαρός” και το “Γιαβούζ” κυματίσαμε τη σημαία μας. Δείξαμε πως στην Ανατολική Μεσόγειο, δίχως εμάς, δεν μπορεί να προχωρήσει κάτι. Το δείξαμε όχι μόνο στις παράκτιες χώρες της Μεσογείου, αλλά και στην Ε.Ε. και σε όλο τον κόσμο. Ετσι, φίλοι και εχθροί είδαν το τι μπορούμε να κάνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας στη συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό του έτους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

«Η Ελλάδα παραβιάζει τους διεθνείς κανονισμούς και στρατιωτικοποιεί 16 νησιά τα οποία θα πρέπει να είναι σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης. Τι λογική είναι αυτή; Δεν κάνουν μόνο αυτό· για να τα ενισχύσουν, πάνε κι έρχονται σε αυτά και τα επισκέπτονται. Αυτό πώς δεν είναι πρόκληση ή παρενόχληση;» , είπε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ (Στρατηγός ε.α.) σε ομιλία του, προς τους επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Για μία ακόμη φορά, η Χ. Ακάρ, θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης 16 νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με την Τουρκία, στα νησιά αυτά, η Ελλάδα θα πρέπει να ασκεί μειωμένη κυριαρχία, μέχρι κάποιο Διεθνές Δικαστήριο αποφασίσει, για το κυριαρχικό καθεστώς, που πάντως, δεν μπορεί να είναι το ισχύον. Η Τουρκία δείχνει την ενόχλησή της από τις επισκέψεις σε ελληνικές νησίδες και βραχονησίδες της Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κατ. Σακελλαροπούλου , του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Ο φιλοερντογανικός τουρκικός τύπος χαρακτηρίζει τις επισκέψεις ελλήνων αξιωματούχων σε νησιά του ανατολικού Αιγαίοι ως παράνομες!!

Επίσης ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χ. Ακάρ, που έχει διατελέσει και Αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, κατηγορεί την Ελλάδα, ότι αποφεύγει τον διάλογο με την Τουρκία , επειδή η Τουρκία έχει δίκιο! «Εμείς λέμε ναι σε όλα τα καλέσματα για διάλογο, η ελληνική πλευρά το αποφεύγει. Γιατί αποφεύγουν τον διάλογο, γιατί φοβούνται; Διότι δεν έχουν δίκιο! Εμείς έχουμε δίκιο, γι’ αυτό και είμαστε ισχυροί», ανέφερε ο Χ. Ακάρ. Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας, γίνεται ακόμη πιο προκλητικός και πιο επιθετικός και υποστηρίζει, πως η Ελλάδα «από το πρωί μέχρι το βράδυ προσπαθεί να προκαλέσει την Τουρκία και να αυξήσει την ένταση. Διότι δεν βασίζονται στον εαυτό τους αλλά σε αυτούς που ακουμπούν τις πλάτες τους. Ομως στις 10-11 Δεκεμβρίου στη Σύνοδο της Ε.Ε., εκτός από 1-2 χώρες, καμία άλλη χώρα δεν αποδέχθηκε τα κακομαθημένα, τα εγωιστικά, τα βλακώδη αιτήματά τους». Βέβαια οι αήθεις και διπλωματικά και πολιτικά απαράδεκτες δηλώσεις του Χ. Ακάρ, εχουν την … «κατανόηση» της γερμανικής διπλωματίας.

Η Ελληνική απάντηση στις δηλώσεις των Τ. Ερντογάν, Μ. Τσαβουσογλου και Χ. Ακάρ, είναι , αυξημένες διπλωματικές πρωτοβουλίες ενημέρωσης των Διεθνών οργανισμών για τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα, ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με νέα σύγχρονα οπλικά συστήματα (μαχητικά αεροσκάφη ΡΑΦΑΛ, Φρεγάτες, ελικόπτερα κ.ά ), καθώς επίσης και διαρκής επιχειρησιακή ετοιμότητα , ώστε ο στρατιωτικός μηχανισμός να αποτρέψει κάθε τουρκική προκλητική ενέργεια , που θα θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Ωστόσο, το θέμα δεν είναι η αναγκαία, ζωτικής εθνικής σημασίας, ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Το μείζον, είναι να αποβάλουν οι Έλληνες πολιτικοί τα τουρκοφοβικά κόμπλεξ και να μετουσιώσουν σε πράξη, την πολιτική βούληση (αν υπάρχει), υπεράσπισης , με κάθε πρόσφορο μέσον (πολιτικό, διπλωματικό, στρατιωτικό) , τα ελληνικά συμφέροντα και τα νόμιμα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

https://www.militaire.gr/