6.11.20

“Καλά Χριστούγεννα” κύριε Μητσοτάκη – Πυρά της αντιπολίτευσης για το νέο lockdown



 Με ομαδικά πυρά απάντησε η αντιπολίτευση στο νέο διάγγελμα Μητσοτάκη, με το οποίο, παρουσία του καθηγητή Τσιόδρα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέο lockdown, από το πρωί του Σαββάτου έως τις 30 Νοεμβρίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται για να υπάρξει μια κάποια κανονικότητα τα Χριστούγεννα, ο υπουργός Οικονομικών εξειδίκευσε τα μέτρα στήριξης όσων πλήττονται και τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν την κυβέρνηση για ολιγωρία, μιλώντας για αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το νέο lockdown, μόλις λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του πρόσφατου πακέτου μέτρων, τα οποία ήταν ηπιότερα των σημερινών, αλλά αυστηρότερα από τα ήδη εφαρμοζόμενα. Όπως ήταν φυσικό ρωτήθηκε για αυτό και η απάντησή του ήταν ότι στο μεσοδιάστημα υπήρξε εκθετική αύξηση στα κρούσματα «για λόγους τους οποίους δεν είμαστε σίγουροι ότι κατανοούμε»!

Μπροστά σε αυτήν την απότομη αλλαγή της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας «προτίμησα να πάρω μέτρα πριν κοκκινίσει η χώρα και το σύστημα υγείας δεχθεί μεγάλες πιέσεις» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέφερε το παράδειγμα του Βελγίου που την 1η Οκτωβρίου είχε 1.700 κρούσματα και πήγε σε lockdown μετά τις 30 του ίδιου μήνα, όταν τα κρούσματα έφτασαν στα 17,5 χιλιάδες.

Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη 

Θα πρέπει σημειωθεί ότι το Βέλγιο ελλείψει διαθέσιμων ΜΕΘ στέλνει ασθενείς για νοσηλεία στην γειτονική Γερμανία. Η Ελλάδα, όμως, δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, καθώς είναι γνωστό ότι συνορεύει με τη Βουλγαρία, την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία, τα συστήματα Υγείας των οποίων είναι υποδεέστερα. Και σε αυτό έχει δίκιο ο πρωθυπουργός, όταν λέει «δεν έχω περιθώριο να περιμένω έναν μήνα».

Η αντιπολίτευση όμως δεν τον κατηγορεί γιατί δεν περιμένει 10 με 15 ημέρες, προκειμένου να δει αν θα δουλέψει το προηγούμενο πακέτο μέτρων, αλλά για οκτάμηνη ολιγωρία στο να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας και να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες που θα λειτουργούσαν ανασχετικά στην εξάπλωση του κορωνοϊού. Ο πρωθυπουργός απάντησε σε αυτό, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροπολιτικά πυροτεχνήματα» και επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα «παρά τις δυσκολίες, τα έχει καταφέρει καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».

Στο πλαίσιο αυτό έδωσε συγχωροχάρτι στον υπουργό Τουρισμού, αναφέροντας ότι ο Τουρισμός δεν επιβάρυνε την κατάσταση, αφού, η αύξηση των κρουσμάτων εμφανίζεται τώρα και όχι τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο. Σε ό,τι αφορά το ΕΣΥ διαβεβαίωσε ότι θα αντέξει, τόνισε ότι τα σημερινά μέτρα λαμβάνονται για να είναι σίγουρο ότι θα αντέξει και ανέφερε ότι έγιναν ήδη 6.800 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και ότι σχεδόν διπλασιάστηκαν οι  ΜΕΘ μέσω δωρεών και επενδύσεων.

Παρέπεμψε πάντως καλού κακού και στην δήλωση της Μέρκελ, η οποία είπε ότι «κανένα σύστημα Υγείας δεν μπορεί να αντέξει την πίεση μιας εκθετικής αύξησης μετάδοσης του ιού». Προσπέρασε, ωστόσο, το αίτημα σχεδόν όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών υγειονομικών μονάδων και για γενικευμένα δωρεάν τεστ. Ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε για την κόπωση των πολιτών, καθώς και αν ανησυχεί για την εκδήλωση κάποιας απειθαρχίας προς τα μέτρα, για να εκφράσει την ελπίδα ότι αυτό δεν θα συμβεί.

Αναφέρθηκε μάλιστα ακόμα και σε “ψεκασμένους” που αμφισβητούν την ύπαρξη της επιδημίας, αντιπαραθέτοντας την σκληρή εικόνα των ΜΕΘ. Σε ό,τι αφορά πάντως την κριτική των κομμάτων ζήτησε αυτή να είναι πολιτική, αφού πολιτικές είναι οι αποφάσεις, και να μην στρέφεται κατά των επιστημονικών και επιδημιολογικών δεδομένων.

Το κόστος και ο Τσακαλώτος 

«Οι αποφάσεις είναι πολιτικές. Εμείς αναλαμβάνουμε στο ακέραιο την ευθύνη» είπε, απαντώντας έτσι και στην κριτική για διαφωνίες μελών της Επιτροπής, ακόμα και για σύγκρουση κυβέρνησης-επιστημόνων για θέματα όπως η έκθεση στον ιό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα σχολεία. «Όλες οι αποφάσεις πάρθηκαν, λαμβάνοντας υπόψη τις υποδείξεις ειδικών» τόνισε, προσθέτοντας ότι η  Επιτροπή των επιστημόνων καταλήγει σε συστάσεις και η λήψη των αποφάσεων είναι ευθύνη της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στο κόστος των μέτρων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «οι αντοχές της οικονομίας είναι σημαντικές και η χώρα έχει πυρομαχικά», σημειώνοντας ότι υπάρχουν διαθέσιμα πάνω από 37 δισεκ. Δεν διευκρίνισε πάντως πόσο είναι αυτό το «πάνω», το οποίο αποτελεί και το κομπόδεμα της δικής του κυβέρνησης, αφού τα 37 δισεκ. είναι το γνωστό “μαξιλάρι” που άφησαν ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος. Αυτό υπενθύμισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ. Ανέφερε μάλιστα και σχετικές δηλώσεις του νυν αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει, κατά τον Τσακαλώτο, αυτά τα διαθέσιμα ως τη «μεγαλύτερη γκάφα οικονομικής πολιτικής».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όσοι εργαζόμενοι μπουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας το Νοέμβριο θα λάβουν ενίσχυση, στις  αρχές Δεκεμβρίου, 800 αντί 534 ευρώ, πέραν του δώρου Χριστουγέννων. Είπε επίσης ότι επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο και ανακοίνωσε εφάπαξ ενίσχυση 400 ευρώ στους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους. Για τα υπόλοιπα παρέπεμψε στην εξειδίκευση που έκανε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Πυρά από την αντιπολίτευση 

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για οκτάμηνο «εφησυχασμό» της κυβέρνησης και τού πρωθυπουργού, που όπως τόνισε συνιστά «εγκληματική αμέλεια». Επέκρινε επίσης τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για ναρκισσισμό, αντιφάσεις και έλλειψη αυτοκριτικής, επιμένοντας ότι άφησαν τη χώρα ανοχύρωτη.

«Αυτό το lockdown μπορούσαμε να το έχουμε αποφύγει» τόνισε από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας ότι τα σημερινά μέτρα «είναι μια κυβερνητική αποτυχία». «Από το "βλέποντας και κάνοντας", σήμερα πήγαμε στο 'δεν ξέρουμε πια τι μας ξημερώνει"» σχολίασε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον εφησυχασμό, το άνευ όρων άνοιγμα των συνόρων και τα περιορισμένα τεστ.

Για εγκληματικές παραλείψεις στις κυβερνητικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της πανδημίας κάνει λόγο το ΚΚΕ, εστιάζοντας στο πλέγμα των αντεργατικών μέτρων που προωθούνται παραλλήλως. Τα «αντιλαϊκά τερατουργήματα», όπως τα αποκαλεί, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά το δεκάωρο, τις απλήρωτες υπερωρίες, την κατάσχεση λαϊκής περιουσίας με την άρση των όποιων προστατευτικών μέτρων υπήρχαν και τις απαγορεύσεις σε πορείες και απεργίες.

Για υπονόμευση της υγείας και της οικονομίας επικρίνει την κυβέρνηση ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος  τόνισε ότι τα μέτρα σκοτώνουν την οικονομία και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι λαμβάνει μέτρα για να σώσει του Έλληνες από τον κορωνοϊό, αλλά θα τους πεθάνει από την πείνα.

https://slpress.gr/