27.11.20

Κωνσταντινίδης/Covid19: Ενδεχόμενο να γίνει έμμεσα υποχρεωτικός ο εμβολιασμός




 Για τη συζήτηση γύρω από τον εμβολιασμό και την υποχρεωτικότητά του μίλησε στην Πρώτη Εκπομπή, ο αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης.

 Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο προβληματισμός για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό έχει βάση, αφού με βάση τα νομικά δεδομένα και τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό έτσι όπως προδιαγράφεται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ευρύτερα καμιά ιατρική πράξη, όπως ο εμβολιασμός, δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ενημερωμένη συγκατάθεση του οποιουδήποτε. Σημείωσε ότι αυτοί οι κανόνες έχουν διαμορφωθεί εκτός πανδημίας, όποτε εν μέρει βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Οπότε αυτά τα ζητήματα δεν έχουν προλάβει να απασχολήσουν τα δικαστήρια.

Πρόσθεσε ότι τίθεται το ότι αν και δεν μπορεί να γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός του πληθυσμού, υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνει έμμεσα υποχρεωτικός με την έννοια ότι δεν θα υπάρχει πρόσβαση σε ορισμένες υπηρεσίες, όπως αερομεταφορές, εάν δεν υπάρχει εμβολιασμός.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν έχει να κάνει μόνο με τις εταιρείες αλλά και το τι κάνει το ίδιο το κράτος. Ανέφερε το παράδειγμα της Αυστραλίας, η οποία είπε ότι δεν θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό αλλά ίσως ζητάει να είναι εμβολιασμένοι όσοι εισέρχονται στη χώρα. Εξήγησε ότι δεν είναι τόσο στο χέρι των εταιρειών, όσο στο χέρι του ίδιου του κράτους.

 Δεν μπορεί να αποκλειστεί μάλιστα τα ίδια τα κράτη να θέσουν τους δικούς του όρους. Επίσης, είπε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορεί να μην έχουμε υποχρεωτικό εμβολιασμό αλλά έχουμε υποχρεωτικό τεστ στις αερομεταφορές, έτσι όποιος δεν έχει αρνητικό τεστ δεν μπορεί να ταξιδέψει σε πολλές χώρες. Έφερε μάλιστα το παράδειγμα των χωρών που υπάρχει ο κίτρινος πυρετός και εκεί είναι υποχρεωτικός εμβολιασμός, δεν είναι κάτι άγνωστο ή πρωτόγνωρο. Το καινούργιο που μπαίνει είναι ένα θα γίνει μια παγκόσμια πρακτική.

Εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να μπορεί κάποιος να ταξιδέψει με ασφάλεια όταν έχει αρνητικό τεστ (το rapid test έχει 95 % ακρίβειας), εάν δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί. Νομικά εάν τεθεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός (με αποτελεσματικότητα 94%-95%), το μέτρο θα ήταν δυσανάλογο.

Εντούτοις, επεσήμανε ότι το τελευταίο διάστημα το Σύνταγμα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχουν απαξιωθεί, χωρίς να αποκλείει ότι αυτό θα γίνει η νέα πραγματικότητα και όλα θα τεθούν σε μια άλλη βάση. Για παράδειγμα η απαγόρευση των διαδηλώσεων είναι αντισυνταγματική. Οι απόλυτες απαγορεύσεις είναι καταρχήν αντίθετες με την αρχή της Αναλογικότητας.

Ακούστε το σχετικό απόσπασμα στο 50:51.

https://www.sigmalive.com/