27.11.20

Νεκρός ο αρχιτέκτονας του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν – Δείχνει το Ισραήλ η Τεχεράνη

 


Σαν πυρηνική βόμβα έσκασε στο Ιράν η είδηση του θανάτου του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα, Μόχσεν Φαχριζαντέχ, μετά από επίθεση στα περίχωρα της Τεχεράνης. Πρόκειται για τον πέμπτο ή έκτο πυρηνικό φυσικό που δολοφονείται στη χώρα, ο Φαχριζαντέχ θεωρείται, ωστόσο, ο αρχιτέκτονας του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και η δολοφονία του σε αυτή τη συγκυρία εγείρει ερωτήματα.

Παρά τις συγκεχυμένες αρχικά πληροφορίες και την διάψευση, ο Ιρανός επιστήμονας υπέκυψε τελικά στα τραύματά του. «Δυστυχώς, η ιατρική ομάδα δεν κατάφερε να τον επαναφέρει στη ζωή και πριν από λίγα λεπτά, ο διευθυντής και επιστήμονας έφθασε στο υψηλό στάτους του μαρτυρικού θανάτου έπειτα από χρόνια προσπαθειών και αγώνα» αναφέρει ανακοίνωση των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων που μεταδόθηκε από τα κρατικά ΜΜΕ.

Ο Μόχσεν Φαχριζαντέχ τραυματίσθηκε σε επίθεση στα περίχωρα της Τεχεράνης, ενώ συνοδευόταν από έναν σωματοφύλακα. Η επίθεση αρχικά διαψεύστηκε από τον εκπρόσωπο του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μπεχρούζ Καμαλβάντι, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο περιστατικό. Λίγη ώρα πριν, ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB είχαν μεταδώσει την είδηση της δολοφονίας, χωρίς να υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim «τρομοκράτες ανατίναξαν ένα άλλο αυτοκίνητο», πριν  ανοίξουν πυρ εναντίον του οχήματος που μετέφερε τον Φαχριζαντέχ και τους σωματοφύλακές του. Το υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι οι σωματοφύλακες ανταπέδωσαν τα πυρά.

Ποιος ήταν ο Φαχριζαντέχ

Ο Φαχριζαντέχ ήταν ο επικεφαλής του τμήματος Έρευνας και Καινοτομίας στο ιρανικό υπουργείο Άμυνας. Δυτικές και Ισραηλινές πηγές, καθώς και Ιρανοί αντίπαλοι του καθεστώτος της Τεχεράνης, υποστήριζαν ωστόσο, ότι ο ήταν ο επικεφαλής ενός απόρρητου προγράμματος για την παραγωγή ατομικής βόμβας, το οποίο σταμάτησε το 2003. Το Ιράν αρνείται πάντως, εδώ και χρόνια ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, της οργάνωσης που οι Αμερικανοί έχουν εντάξει στις "τρομοκρατικές", δήλωσε στο Twitter ότι το Ιράν θα εκδικηθεί τις δολοφονίες επιστημόνων. Η δολοφονία του επιστήμονα είναι μια απόδειξη «του βάθους του μίσους των εχθρών» απέναντι στην Ισλαμική Δημοκρατία, έγραψε στο Twitter ο υπουργός Άμυνας, ταξίαρχος Αμίρ Χαταμί.

Σε μια έκθεση-ορόσημο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του 2011 ο Φαχριζαντέχ αναφερόταν ως κεντρικό πρόσωπο στην προσπάθεια του Ιράν να αναπτύξει την τεχνολογία που απαιτείται για να κατασκευάσει ατομικές βόμβες. Το κείμενο αυτό, της υπηρεσίας του ΟΗΕ, άφηνε να εννοηθεί ότι ο Ιρανός επιστήμονας ενδέχεται να είχε ακόμη κάποιο ρόλο σε αυτή τη δραστηριότητα. Τουλάχιστον εκείνη την περίοδο. Ο Φαχριζαντέχ πιστεύεται ότι ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης, αλλά και ο μοναδικός Ιρανός που κατονομαζόταν στην έκθεση της ΙΑΕΑ.

Σημειώνεται ότι η ΙΑΕΑ ήθελε εδώ και χρόνια να τον συναντήσει, στο πλαίσιο της έρευνάς της για το αν η Τεχεράνη διεξάγει παράνομες δραστηριότηες για να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Το Ιράν, το οποίο δεν είχε πρόθεση να αποδεχθεί αυτό το αίτημα, παραδέχτηκε, πριν από μερικά χρόνια, ότι ο Φαχριζαντέχ είναι υπαρκτό πρόσωπο, επέμενε όμως ότι πρόκειται απλώς για έναν αξιωματικό του στρατού που δεν έχει καμία ανάμιξη στο πυρηνικό πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι ο Ιρανός επιστήμονας κατονομαζόταν, ως πρόσωπο που εμπλέκεται στις πυρηνικές ή βαλλιστικές δραστηριότητες του Ιράν, και σε ένα ψήφισμα του ΟΗΕ, το 2007. Στοιχεία για το άτομό του, τα οποία ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν, έδωσε τον Μάιο του 2011, και μια ομάδα της εξόριστης αντιπολίτευσης, το Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν (NCRI). Στην έκθεσή της μάλιστα περιελάμβανε και την φωτογραφία ενός άνδρα με σκούρα μαλλιά και κοντά γένια, που ποτέ και από καμία ανεξάρτητη πηγή δεν επιβεβαιώθηκε η  γνησιότητά της.

Δείχνει το Ισραήλ ο Ζαρίφ 

Το Ισραήλ, ο «υπ’ αριθμόν 1» εχθρός της Τεχεράνης, είναι πιθανόν να εμπλέκεται στη δολοφονία του εξέχοντα πυρηνικού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν. Δεν παρουσίασε, ωστόσο, καμία απόδειξη για τους ισχυρισμούς του.

«Αυτή η δειλία –με σοβαρές ενδείξεις για τον ρόλο του Ισραήλ– δείχνει την απελπισμένη πολεμοκαπηλία των δραστών» έγραψε στο Twitter ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ. «Το Ιράν καλεί τη διεθνή κοινότητα, και ιδίως την Ευρωπαϊκή Ένωση, να σταματήσουν την επαίσχυντη τακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και να καταδικάσουν αυτήν την ενέργεια κρατικής τρομοκρατίας» πρόσθεσε.

Στρατιωτικός σύμβουλος του Ιρανού ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ ότι δολοφόνησε τον πυρηνικό επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ με στόχο να προκαλέσει πόλεμο. «Τις τελευταίες ημέρες της πολιτικής ζωής του συμμάχου τους (Τραμπ) οι σιωνιστές (Ισραήλ) επιδιώκουν να εντείνουν την πίεση στο Ιράν και να προκαλέσουν κανονικό πόλεμο» έγραψε στο Twitter ο διοικητής Χοσεΐν Ντεγάν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον πέμπτο ή έκτο πυρηνικό φυσικό που δολοφονείται στη χώρα. Το Ισραήλ πάντως, το οποίο έχουν γίνει απόπειρες γι να κατηγορηθεί σχετικά, δεν αποδέχθηκε ποτέ ότι διέταξε τους προηγούμενους τέσσερις φόνους επιστημόνων, αλλά και δεν το διέψευσε. Πριν από λίγο, στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου του Νετανιάχου δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, ότι το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν θα σχολιάσει τις πληροφορίες για την σημερινή επίθεση.

Εστία σύγκρουσης 

Τα πυρηνικά του Ιράν αποτελούν εστία μόνιμης έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τεχεράνη, ειδικά μετά την αποχώρηση του Τραμπ από την διεθνή συμφωνία. Πριν από δύο εβδομάδες  άλλωστε ο Ρεπουμπλικάνος ζήτησε να του παρουσιαστούν επιλογές για την καταστροφή με αεροπορικά πλήγματα της κυριότερης πυρηνικής εγκατάστασης του Ιράν και συγκεκριμένα του εργοστασίου στη Νατάνζ. Ο Ρεπουμπλικάνος διατύπωσε αυτή την απαίτησή του στη διάρκεια μιας συνάντησης με κορυφαίους συνεργάτες του στον τομέα της ασφάλειας. Στην συνάντηση αυτή μετείχαν ο αντιπρόεδρος Πενς, ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Κρίστοφερ Μίλερ και ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Μαρκ Μίλι.

«Ζήτησε επιλογές. Του παρουσίασαν τα σενάρια και τελικά αποφάσισε να μην προχωρήσει» εξήγησε ο αξιωματούχος που ανέφερε για την συνάντηση, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι ο Τραμπ αποφάσισε, για δεύτερη φορά, να μην προχωρήσει σε επίθεση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Την ίδια απόφαση είχε λάβει και έναν χρόνο πριν, κατά την κρίση των τάνκερ.

Ο Τραμπ εξέτασε τις στρατιωτικές επιλογές μία ημέρα μετά την δημοσιοποίηση έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), η οποία ανέφερε ότι η Τεχεράνη ολοκλήρωσε τη μεταφορά «μιας πρώτης σειράς προηγμένων συσκευών φυγοκέντρησης από υπέργεια εγκατάσταση στη Νατάνζ σε υπόγεια». Κάτι που αποτελεί νέα παραβίαση των όρων της συμφωνίας για τα πυρηνικά του.

https://slpress.gr/


ΤΜ