6.11.20

ΗΠΑ: Θρίλερ η εκλογική μάχη στην Τζόρτζια - Ο Μπάιντεν κλείνει την ψαλίδα



 Ο Τραμπ στη Βόρεια Καρολίνα προηγείται με διαφορά 76.000 ψήφων

Όσο η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται τόσο η αγωνία μεγαλώνει. Αυτό είναι το σκηνικό στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς και οι διαφορές μεταξύ των δύο υποψηφίων προέδρων μικραίνουν, φέρνοντας πιθανότατα τον Τζο Μπάιντεν πιο κοντά στην προεδρία, καθώς εξακολουθεί να χρειάζεται μόλις έξι εκλέκτορες, για να κερδίσει τις εκλογές.



Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η Πολιτεία που φαντάζει ως η επικρατέστερη να δώσει στον Δημοκρατικό υποψήφιο αυτούς τους έξι εκλέκτορες, ώστε να φτάσει στον «μαγικό» αριθμό των 270, είναι η Νεβάδα. Εκεί, ο Μπάιντεν προηγείται με διαφορά κοντά στις 11.000 ψήφους και απομένουν να καταμετρηθούν άλλες 250.000. 

Στην Πενσιλβάνια, με 200.000 ψήφους να μην έχουν ακόμα καταμετρηθεί, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, Ντόναλντ Τραμπ, προηγείται με διαφορά κοντά στις 18.000 ψήφους, ωστόσο, όσο προστίθενται ψήφοι, ο Μπάιντεν συνεχίζει να κλείνει την ψαλίδα. 

Στην Αριζόνα, στην οποία το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press έδωσε ήδη νικητή τον Μπάιντεν, αντίθετα με άλλα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα, και με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, ο Δημοκρατικός υποψήφιος δείχνει σταδιακά να υποχωρεί τις τελευταίες ώρες, διατηρεί ωστόσο ένα καθαρό προβάδισμα περί τις 46.000 ψήφους.

Η... σφαγή, ωστόσο, γίνεται στην Τζόρτζια. Εκεί, μένουν να καταμετρηθούν περίπου 16.000 ψήφοι, και ο Τραμπ προηγείται με διαφορά μόλις 463 -ήταν 665 νωρίτερα το πρωί (ώρα Ελλάδος). Η καταμέτρηση στην Πολιτεία ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 13 Νοεμβρίου, ήτοι εννέα-δέκα ημέρες μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Πιο σαφής είναι η υπεροχή του Τραμπ στη Βόρεια Καρολίνα, καθώς προηγείται με διαφορά 76.000 ψήφων, ενώ απομένουν περί τις 350.000 να καταμετρηθούν, για να αναδειχθεί νικητής.

Καθώς συμβαίνουν όλα αυτά, ο Αμερικανός πρόεδρος, βλέποντας την ήττα να πλησιάζει όλο και πιο κοντά, φαίνεται ότι βρίσκεται σε... παραλήρημα. Γι' αυτό και βγήκε, για μια ακόμα φορά, να καταγγείλει νοθεία και να επιτεθεί στα μέσα ενημέρωσης, δίχως ωστόσο να παρουσιάσει κανένα στοιχείο που να στηρίζει την θεωρία του, «αναγκάζοντας» έτσι ορισμένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ να διακόψουν την απευθείας μετάδοση των δηλώσεών του, κρίνοντας ότι παραπληροφορούσε.

Το MSNBC γρήγορα διέκοψε την απευθείας μετάδοση. «Λοιπόν, βρισκόμαστε στην ασυνήθιστη θέση να χρειάζεται όχι μόνο να διακόψουμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά να διορθώσουμε αυτά που είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ» δήλωσε ο παρουσιαστής Μπράιαν Ουίλιαμς. Τα τηλεοπτικά δίκτυα NBC News και ABC News επίσης διέκοψαν την απευθείας μετάδοση της προεδρικής συνέντευξης Τύπου. Ο Τραμπ εγκατέλειψε το βήμα, χωρίς να δεχθεί καμία ερώτηση.

Το CNN αποφάσισε να μην διακόψει την απευθείας μετάδοση του διαγγέλματος, ούτε τον ήχο του μικροφώνου του Τραμπ. Τις δηλώσεις, ωστόσο, του Αμερικανού προέδρου, αντέκρουσε αμέσως μετά ο παρουσιαστής του δικτύου, Τζέικ Τέιπερ: «Πόσο λυπηρή νύχτα για την Αμερική, όταν βλέπει τον πρόεδρό της (…) να κατηγορεί ψευδώς ανθρώπους ότι προσπαθούν να κλέψουν τις εκλογές, να επιτίθεται στη δημοκρατία μας με ψέματα».

Απτόητος, ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ, συνέχισε να... πυροβολεί μέσω Twitter, επιτιθέμενος κυρίως στο ίδιο το μέσο, για τη λογοκρισία που επιβάλλει στα «τιτιβίσματα» του Αμερικανού προέδρου, αλλά και επιμένοντας ότι κερδίζει άνετα την προεδρία των ΗΠΑ με τις «νόμιμες ψήφους» των πολιτών.