26.11.20

Η Ευρωβουλή ενέκρινε τροπολογία του ΕΛΚ για αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία. Μονόδρομος για τον κ. Μητσοτάκη να την αξιοποιήσει στη Σύνοδο Κορυφής

                             Τώρα, " Ή τὰν ἢ ἐπὶ τᾶς", κ. Μητσοτάκη.

                                                   ΑΛΕΞ

Μεγάλη επιτυχία του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη

Με ευρύτατη πλειοψηφία – 440 Ευρωβουλευτές υπέρ και 193 κατά – η Ευρωβουλή αποδέχθηκε τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την άμεση επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία για τις πρωτοφανείς εκ μέρους της παραβιάσεις του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που η Ευρωβουλή αποφασίζει κάτι τόσο αυστηρό για την Τουρκία, κάτι που κάνει τη σημασία της συγκεκριμένης απόφασης ακόμη μεγαλύτερη.

Ας σημειωθεί ότι την τροπολογία κατέθεσε η Ελληνική και η Κυπριακή Αντιπροσωπεία από κοινού, ύστερα από πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του ΕΛΚ κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη – στον οποίο ανήκει η αρχική ιδέα – και τον Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά εκ μέρους της Κύπρου.  Σημειωτέον ότι η επιτυχία του κ. Μεϊμαράκη είναι τόσο περισσότερο σημαντική όσο κατάφερε να κάμψει τις μεγάλες αντιρρήσεις του προέδρου του ΕΛΚ και γνωστού φίλου της Α.Μέρκελ Μάνφρεντ Βέμπερ, φέρνοντας πριν την Ολομέλεια της Ευρωβουλής το θέμα στην ομάδα του ΕΛΚ, η οποία και το αποδέχθηκε. Έτσι άνοιξε, με «τρίπλα» Μεϊμαράκη, ο δρόμος για την επιτυχία στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής.

Όπως είναι προφανές, με τέτοια στήριξη από την Ευρωβουλή ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης οφείλει να επιβάλει, στην προσεχή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο, τη λήψη απόφασης για αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.  Και μάλιστα κυρώσεις που θα «δαγκώνουν», όπως είχε προαναγγείλει ο κ. Πέτσας, φυσικά κατ’ εντολή Μητσοτάκη.  Αν λοιπόν δεν υπάρξουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ή αν οι κυρώσεις είναι «χάδι» για την Τουρκία, αυτονοήτως θα πρόκειται για προσωπική αποτυχία και προσωπική ταπείνωση του κ. Μητσοτάκη.

Επιπλέον υπερψηφίστηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο οι δύο τροπολογίες που εισηγήθηκε ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης κ. Εμμανουήλ Φράγκος στη πρόταση ψηφίσματος για την καταδίκη των πράξεων της Τουρκίας στη Κύπρο.

Η πρώτη προσθέτει το πρώτο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζει την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.


Η δεύτερη καλεί την Ευρώπη να αντιδράσει άμεσα σε τυχόν κινήσεις απόπειρας αναγνώρισης του ψευδοκράτους από συμμάχους της Τουρκίας (Αζερμπαϊτζάν, Πακιστάν κλπ).

https://www.newsbreak.gr/

___________________

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΑΣ