22.11.20

Τα Ηνωμένα Έθνη παίζουν ύποπτα παιγνίδια: Ο ρόλος του Λονδίνου και το όχι της Ε.Ε. στα δυο κράτη



 Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τα Ηνωμένα Έθνη παρουσιάζονται έτοιμα να συζητήσουν όλα τα εναλλακτικά σενάρια στο Κυπριακό, αν και εφόσον τεθούν από τους συμμετέχοντες σε μια άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη.

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως ο Διεθνής Οργανισμός  θεωρεί πως από τη στιγμή κατά την οποία, μια από τις δύο πλευρές ( η τουρκική) θέτει άλλα ζητήματα, άλλες ιδέες,  σε ό,τι αφορά τη μορφή της λύσης, δεν μπορούν τα Ηνωμένα Έθνη να μην συζητήσουν. Αυτό, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, παραπέμπει σε μια λογική «όλα στο τραπέζι»,  υπενθυμίζοντας ότι η τουρκική πλευρά επιμένει πλέον σε λύση δύο κρατών.

Είναι σαφές πως μια τέτοια «ευέλικτη» προσέγγιση εναρμονίζεται με τα όσα και δημοσίως αναφέρουν οι Βρετανοί διά του πρέσβη τους στη Λευκωσία, Στίβεν Λίλι. Ο τελευταίος, σε δημόσιες τοποθετήσεις του, επανέλαβε ότι μπορούν να συζητηθούν εναλλακτικές μορφές λύσης από τη στιγμή κατά την οποία υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Είναι σαφές πως η προσέγγιση των Βρετανών κινείται μεταξύ των δύο κρατών ( που θέλουν οι Τούρκοι) και της χαλαρής- αποκεντρωμένης- ομοσπονδίας, που προβάλλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.  Ποια θα είναι η μέση οδός; Αυτή της χαλαρής, αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, που θα κινείται πιο κοντά στη συνομοσπονδία.

Με βάση τη γνωστή θεωρία της εποικοδομητικής ασάφειας, που είναι βρετανικής εφεύρεσης από την περίοδο του Λόρδου Χάνεϊ, οι Ελληνοκύπριοι θα υποστηρίζουν ότι είναι (χαλαρή) ομοσπονδία και οι Τούρκοι πως είναι συνομοσπονδιακό μοντέλο. Επί της ουσίας θα είναι συνομοσπονδία.

Πάντως, από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει καταστεί σαφές πως δεν αποδέχεται λύση δυο κρατών στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ έχει ξεκαθαρίσει τούτο και στον νέο κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στη διάρκεια της πρόσφατης τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.