11.11.20

Κορωνοϊός: Οριακή η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα- Στη Θεσσαλονίκη ο Β. Κικίλιας

 

Τη Θεσσαλονίκη επισκέπτεται σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ο οποίος έχει συγκαλέσει σύσκεψη για την επιδημιολογική κατάσταση της περιοχής. 

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, που βρίσκεται από χθες στην πόλη, ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης Δημήτρης Τσαλικάκης, ο Πρόεδρος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, καθώς και Λοιμωξιολόγοι και Εντατικολόγοι των Νοσοκομείων της πόλη. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες η χώρα έφτασε στα 2.384 νέα κρούσματα. Η αύξηση αυτή οφείλεται στις περισσότερες διαγνώσεις που πραγματοποιήθηκαν από τον ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, έγιναν 25.217 μοριακά τεστ και 2.598 rapid tests. Η κατανομή κρουσμάτων είχε ως εξής: Θεσσαλονίκη 652, Αττική 588, Λάρισα 164, Ημαθία 62, Μαγνησία 53, Δράμα 52, Καρδίτσα 49, Έβρος 45, Καβάλα 44, Σέρρες & Πιερία από 43, Λέσβος και Πέλλα από 38, Χαλκιδική 37, Ροδόπη 36, Ξάνθη 32, Ηράκλειο 21, Αχαΐα 20, Ιωάννινα 19, Τρίκαλα & Κέρκυρα από 17, Κιλκίς 16, Βοιωτία 15, Ευρυτανία 14, Αργολίδα, Μεσσηνία, Κορινθία & Χανιά από 13, Αιτωλοακαρνανία 12, Κοζάνη 10, Ηλεία, Καστοριά & Ρόδος από 9, Αρκαδία, Φωκίδα & Φθιώτιδα από 7, Άρτα, Γρεβενά, Εύβοια, & Ρέθυμνο από 6, Θεσπρωτία, Λήμνος & Φλώρινα από 5, Λακωνία 3, Πρέβεζα, Σύρος & Χίος από 2, Ζάκυνθος, Θάσος, Κάρπαθος, Κεφαλονιά, Κως, Λασίθι και Μύκονος από 1. Τα εισαγόμενα ήταν 50 κρούσματα και άλλα 42 είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε στις 60.570. Ωστόσο, οι επιστήμονες ανησυχούν από τη σταθερή αύξηση των νεκρών, καθώς είναι η δεύτερη κατά σειρά μέρα που είχαμε 41 θανάτους και 866 συνολικά από την έναρξη της πανδημίας.

«Η μεγάλη στιγμή της μεγάλης μάχης στη Θεσσαλονίκη»

«Τώρα ήρθε η μεγάλη στιγμή της μεγάλης μάχης στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς δεν προσέξαμε. Η θετικότητα αυτή την στιγμή με βάση το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι 32% στην Θεσσαλονίκη. Μίλησα ξανά με την κυρία Παππά σήμερα το πρωί. Αυτή είναι μια τεράστια διασπορά της νόσου. Είναι θέμα Δημόσιας Υγείας, δεν είναι θέμα περίθαλψης», ανέφερε χθες ο κ. Κικίλιας τονίζοντας ότι το σύστημα υγείας της περιοχής έχει φτάσει στο κόκκινο. 

«Αυτό εξηγεί και το lockdown. Πρέπει, όμως, να προβληματίσει όλους μας ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό και πώς επεκτάθηκε η νόσος», πρόσθεσε ο υπουργός αναφέροντας τα στοιχεία αναφορικά με την πληρότητα στις ΜΕΘ.  «Σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα, στο Νομό Θεσσαλονίκης και στις γύρω περιοχές, έχουμε 233 ΜΕΘ COVID και non COVID και με την τελευταία τρίτη φάση, δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτή τη σκληρή μάχη μέρα-μέρα, γιατρών, νοσηλευτών, ανθρώπων της Υγείας, να μείνουν όρθια τα Νοσοκομεία μας, να αντέξουμε την πίεση και αποδεικνύουμε ότι έχουμε και άλλες δυνάμεις». 

Πιθανή η παράταση του lockdown;

Την δύσκολη επιδημιολογικά κατάσταση της Θεσσαλονίκης σχολίασε ο καθηγητής μικροβολιογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει πιθανότητα παράτασης στο lockdown στο σύνολο της επικράτειας, ωστόσο, βλέπει ακόμα πιο πιθανό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί το lockdown ειδικά στην Θεσσαλονίκη. Σε αυτή του την εκτίμηση επεσήμανε το 32% θετικότητας του κορωνοϊού στην Θεσσαλονίκη το οποίο δείχνει μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα και λιγότερη ευκολία στο να φύγει.

Η σύσκεψη είναι προγραμματισμένη για τις 09:30, στα γραφεία των ΥΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ για τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος, η Θεσσαλονίκη απέχει ακόμη σημαντικά από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης.  Σύμφωνα με τις αναλύσεις των δειγμάτων της προηγούμενης εβδομάδας, η συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης συνεχίζει να αυξάνει με μεγάλους ρυθμούς, σε αντίθεση με τα μειούμενα νούμερα των κρουσμάτων, που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή, από την επόμενη εβδομάδα θα μπορεί να ειπωθεί αν μπορούμε να βγούμε μετά τις 30/11 και πως το άνοιγμα θα γίνει όπως και την προηγούμενη φορά.

naftemporiki.gr