18.11.20

Επτά πύραυλοι στόχευσαν την αμερικανική πρεσβεία στο Ιράκ

 


Νοέμβριος 18, 2020

Επτά πύραυλοι στόχευσαν την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βαγδάτη την Τρίτη το απόγευμα, που εκτοξεύθηκαν από  αντι-αμερικανικές ιρακινές φατρίες μια επίθεση που ακύρωσε την ανακωχή που συμφωνήθηκε πριν από περίπου ένα μήνα.

Τέσσερις ρουκέτες έπεσαν στην Πράσινη Ζώνη όπου βρίσκεται η καγκελαρία, ενώ τρεις άλλες έπεσαν σε γειτονιές στη Βαγδάτη, σύμφωνα με την Al Manar που επικαλείται το AFP.

Η λιβανική τηλεόραση ειδήσεων al-Mayadeen  ανέφερε ότι οι δυνατές εκρήξεις που ακούστηκαν όσο και οι λάμψεις φωτός που φώτισαν τον ουρανό της ιρακινής πρωτεύουσας, προέρχονταν από το αμερικανικό σύστημα άμυνας C-RAM που είχε δραστηριοποιηθεί.

Αυτό ενεργοποιείται μόνο όταν απειλείται άμεσα το συγκρότημα της Πρεσβείας.
Ένας εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού αρνήθηκε να σχολιάσει την ενεργοποίησή του.

Αυτή η επανάληψη των εχθροπραξιών ήρθε ακριβώς όταν ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Μίλερ, ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποσύρουν 500 στρατιώτες από το Ιράκ και θα αφήσουν μόνο 2.500 στη χώρα.

«Οι υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών μας έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τον εντοπισμό των δραστών, ώστε να τιμωρηθούν όπως αρμόζει», ανέφερε η ανακοίνωση της ιρακινής διοίκησης.

Σύμφωνα με το AFP, η επίθεση πραγματοποιήθηκε δύο ώρες μετά από τηλεφωνική κλήση μεταξύ του πρωθυπουργού του Ιράκ Μουστάφα αλ-Καζίμι και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

--

The Hellenic Information Team