15.11.20

Ερντογάν στα Κατεχόμενα – Μετά το σόου ήρθε η Ύβρις



 Το κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας και την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων επισκέπτεται σήμερα ο Ερντογάν με αφορμή τις εκδηλώσεις για την ανακήρυξη της αυτοαποκαλούμενης, και μη αναγνωρισμένης διεθνώς, “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)”. Από τα Βαρώσια, τα οποία πρόσφατα άνοιξε η τουρκοκυπριακή διοίκηση, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ο Ερντογάν προχώρησε σε νέες ύβρεις, παρουσιάζοντας του Τουρκοκύπριους ως θύματα.


Στις δηλώσεις του μετά το σόου, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε με τον γνωστό προκλητικό τρόπο του, ότι υπεύθυνη για το αδιέξοδο στο Κυπριακό είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία, κατά τον ίδιο δεν τηρεί τις υποσχέσεις της. Είπε επίσης, ότι η πλειοψηφία των τουρκοκυπρίων ζητάει λύση δύο κρατών και υποστήριξε ότι αυτό φάνηκε και στις  "προεδρικές εκλογές", προσπερνώντας τις καταγγελίες των ίδιων των Τουρκοκυπρίων, ότι ο Τατάρ βγήκε με τις ψηφους των εποίκων.

Ο Ερντογάν είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι Τουρκοκύπριοι ζουν στη χώρα τους με αξιοπρέπεια και ελευθερία, παρά τις πολυάριθμες επιθέσεις που έχουν δεχτεί» για να υποστηρίξει στη συνέχεια τη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό. «Σήμερα υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί. Δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο» είπε και πρόσθεσε ότι «η λύση των δύο κρατών πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης βάσει της κυριαρχικής ισότητας».

Ντελίριο Ερντογάν 

«Υπάρχει μόνο ένα θύμα στην Κύπρο και είναι οι Τουρκοκύπριοι, τα δικαιώματα των οποίων αγνοούνται εδώ και χρόνια» είπε με περίσσιο θράσος. Αφού έκανε λόγο για Βόρεια και Νότια Κύπρο, τόνισε ότι οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν εξαπατηθεί, αν νομίζουν ότι με τις διαμαρτυρίες του Αναστασιάδη σε αυτούς που κάνουν κουμάντο στη Νότια Κύπρο (προφανώς την ΕΕ) θα επιβληθούν στην Βόρεια.

Συνεχίζοντας τις προκλήσεις και υπηρετώντας τον αρχικό στόχο του να επιβάλλει τετελεσμένα, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία ως εγγυητής και η 'ΤΔΒΚ'(το ψευδοκράτος) δεν θα ανεχθούν άλλα «διπλωματικά παιχνίδια». «Δεν θα μπούμε σε καμία εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η χώρα μας και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν συμμετέχουν με δίκαιο τρόπο και η οποία θα μπορεί να παράγει ειρήνη και σταθερότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος Πρόεδρος σε αυτήν την προκλητική επίσκεψή του στην κατεχόμενη Κύπρο είχε δίπλα του τον αρχηγό των “Γκρίζων Λύκων”, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιό του. Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του Ερντογάν και της τουρκικής αντιπροσωπείας στην κατεχόμενη Λευκωσία και την Αμμόχωστο, γίνεται μετά την ανάδειξη του εθνικιστή  Ερσίν Τατάρ, ως νέου αρχηγού του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους.Μια εκλογή, η οποία ήταν επιλογή του ίδιου και την στήριξε με κάθε μέσο: από απειλές μέχρι μπαξίσια.

Πάει για ...Όσκαρ ο Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος πρόεδρος, αφού παρακολούθησε την παρέλαση, μίλησε στους Τουρκοκύπριους που είχαν συγκεντρωθεί στην παραλία των κατεχόμενων Βαρωσίων, αλλά κυρίως μπροστά στα δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία από όλο τον κόσμο. Κατά μήκος της παραλίας των Βαρωσίων, στην περιοχή της Λεωφόρου Κέννεντυ είχαν στηθεί τραπέζια για το γεύμα που παρέθεσε προν τιμή του, ο Τατάρ.

Στην παραλία είχε διαμορφωθεί ειδικά ο χώρος για την υποδοχή του, ενώ λουλούδια φυτά και δένδρα, που μεταφέρθηκαν από την Τουρκία, φυτεύτηκαν άρον-άρον, υπό την επίβλεψη του Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε πάει στα κατεχόμενα από τις προηγούμενες ημέρες για να επιληφθεί της υποδοχής και του ντεκόρ και μάλλον κυνηγάει ...Όσκαρ σκηνοθεσίας και σκηνογραφίας.

Έντονη ήταν και η παρουσία του στρατού και της αστυνομίας του κατοχικού καθεστώτος. Τεράστιες σημαίες, τουρκικές και του κατοχικού καθεστώτος, είχαν αναρτηθεί σε πολυκατοικίες οι οποίες είναι ορατές από το σημείο. Ο Τούρκος Πρόεδρος έφτασε στα κατεχόμενα από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και νωρίτερα το μεσημέρι παρέστη σε τελετή στο μνημείο του Τουρκοκύπριου πολιτικού Φαζίλ Κιουτσούκ.

Νωρίτερα, στο διάγγελμά του για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο Ερσίν Τατάρ επέμεινε στην λύση των δύο κρατών και αναφέρθηκε στη σχέση με την Τουρκία. «Βιώσιμη είναι η λύση δύο κρατών και μια συμφωνία είναι δυνατή μόνο στη βάση της κυρίαρχης ισότητας, το καλύτερο πράγμα είναι να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε σαν δύο λαοί, που ζουν κάτω από μία στέγη δύο ξεχωριστών κρατών» δήλωσε ο Τατάρ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αν εγκαταλείψουμε το κράτος μας και δεν συνεχίσουμε τη αδελφική σχέση και τη σχέση εγγύησης με την μητέρα Τουρκία, μπορεί να έχουμε δυσκολίες για να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας».

Αντιδράσεις για την επίσκεψη Ερντογάν 

Ήδη από χθες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε πρόκληση άνευ προηγουμένου, η οποία είναι σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ 550 και 789, την παρουσία του προέδρου της Τουρκίας στους εορτασμούς για την 37η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, καθώς και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Σε νέα ανακοίνωση της κυπριακής Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση «καταδικάζουν την αποσχιστική ενέργεια ανακήρυξης του ψευδοκράτους κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των ΗΕ».

«Δυστυχώς, η σημερινή μαύρη επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους επιλέχθηκε από την Τουρκία και τον Πρόεδρο της Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και την ψευδοκυβέρνηση, για να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα επί του εδάφους, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η Άγκυρα ουδόλως σέβεται τη διεθνή νομιμότητα, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, αλλά και τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, περιφρονώντας και παραβιάζοντας επιδεικτικά τις σχετικές αποφάσεις και ψηφίσματα των ΗΕ» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Επισημαίνεται ακόμη ότι  «η Τουρκία και ο Πρόεδρος της, με τις ενέργειες τους τορπιλίζουν την προοπτική δημιουργίας κατάλληλου κλίματος, το οποίο ζητά ο ΓΓ των ΗΕ για να εκδηλώσει τη νέα του πρωτοβουλία με στόχο την επίλυση του Κυπριακού». «Η σημερινή προκλητική και παράνομη ενέργεια του Τούρκου Προέδρου και του κατοχικού καθεστώτος θα καταγγελθούν εκ νέου σε όλα τα διεθνή βήματα στα οποία συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία» καταλήγει η ανακοίνωση.