4.11.20

Κίνδυνος εκτροπής στις ΗΠΑ- Τα... δικαστήρια θα βγάλουν πρόεδρο!

Αν φθάσουν σε αδιέξοδο, να τους δώσουμε το σχέδιο "ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ" της 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967!
ΑΛΕΞ

Στα πρόθυρα πολιτικής και συνταγματικής κρίσης βρίσκονται πλέον οι ΗΠΑ, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα αμφισβητείται πριν ακόμη ολοκληρωθεί η καταμέτρηση ψήφων και και ο επόμενος πρόεδρος μπορεί να αναδειχθεί όχι από τις κάλπες, αλλά με... δικαστικές αποφάσεις.

Το ζήτημα πλέον δεν είναι αν θα παραμείνει στον προεδρικό θώκο ο Τραμπ ή θα τον διαδεχθεί ο Μπάιντεν, αλλά αν η εκλογική διαδικασία θα συνεχισθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων, σε μιά μακρόχρονη νομική διαμάχη που θα κλονίσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη τους θεσμούς, υποσκάπτοντας την αξιοπιστία  του συστήματος.

Και οι δύο πλευρές έχουν προετοιμασθεί γι αυτό το ενδεχόμενο, συγκροτώντας στρατιές δικηγόρων και νομικών συμβούλων που θα δώσουν μάχες σε τοπικά, πολιτειακά και ομοσπονδιακά δικαστήρια, προκειμένου να νομιμοποιήσουν ή να αλλάξουν εκλογικά αποτελέσματα που θα καθορίσουν την έκβαση της αναμέτρησης.

Συνταγματική εκτροπή;

Ο πρόεδρος Τραμπ έσπευσε ήδη να αυτονακηρυχθεί “νικητής”, προειδοποιώντας ότι δεν θα αναγνωρίσει οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα και μιλώντας ανοιχτά για “νοθεία” που αποτελεί “απάτη σε βάρος του αμερικανικού λαού”.

Οπως επισημαίνουν πολιτικοί σχολιαστές στις ΗΠΑ, με τη στάση αυτή και τον εμπρηστικό λόγο του, ο απερχόμενος πρόεδρος δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει την εξουσία και ότι μπορεί να κινηθεί στα όρια συνταγματικής εκτροπής, οδηγώντας τη “μεγαλύτερη δημοκρατία του πλανήτη” σε πρωτόγνωρη κρίση, με γενική αμφισβήτηση κορυφαίων θεσμών.

Η δικαστική διαμάχη για την ανάδειξη προέδρου θα καταστεί αναπόφευκτη, αν το αποτέλεσμα της κάλπης είναι οριακό σε βάρος του Τραμπ, ο οποίος δεν πρόκειται να το αποδεχθεί επ' ουδενί και θα κλιμακώσει τις καταγγελίες για “νοθεία”.

Αμφισβήτηση

Με την κοινωνία βαθύτατα διαιρεμένη και το πολιτικό σύστημα υπό αμφισβήτηση, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι μπαίνουν σε βαθιά κρίση που θα εκδηλωθεί μελλοντικά σε πολλά επίπεδα.

Αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι οι τωρινές εξελίξεις θα επιτείνουν την αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος και των θεσμών στις ΗΠΑ. Οπως επισημαίνουν, αυτός θα είναι ο μεγάλος κίνδυνος τα επόμενα χρόνια, με επιπτώσεις και παρενέργειες στη γενικότερη πολιτική των ΗΠΑ και στη διεθνή σκηνή.

Χ. ΝΙΑΚΑΣ

https://www.sofokleousin.gr/