3.11.20

Πολεμικό Ναυτικό: Προβάδισμα για τις αμερικανικές φρεγάτες - Τι συμβαίνει με τις γαλλικές

 

Η καλύτερη φρεγάτα είναι εκείνη που το κράτος προέλευσής της,  θα εγγυηθεί την
ένοπλη συμπαράστασή του στη χώρα μας...
ΑΛΕΞ

Τη δείχνει η απόφαση της Στρατιωτικής ηγεσίας και πως έγινε στροφή 180 μοιρών στην αγορά των τεσσάρων πολεμικών φρεγατών.


Μπορεί πριν λίγες ημέρες να έδειχνε «κλειδωμένη» η συμφωνία της Ελλάδας με τη Γερμανία για την αγορά τεσσάρων πολεμικών φρεγατών, ωστόσο όπως αναφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός Star, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων καταλήγει σε... αμερικάνικες!

Οι ΗΠΑ έχουν προτείνει τις φρεγάτες LCS όμως για να εξοπλιστούν οι φρεγάτες αυτές στα στάνταρ που απαιτεί η Ελλάδα χρειάζονται πολλά χρήματα. Πρόκειται για πολεμικές φρεγάτες, οι οποίες δεν είναι ωστόσο πολλαπλού σκοπού.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή της Αθήνας θα γίνει από τις προτάσεις που έχουν καταθέσει η Γαλλία, η Ολλανδία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, με την τελευταία να έχει το προβάδισμα.

Η Ελλάδα άσχετα με την πρόταση στην οποία θα καταλήξει, υπάρχει η σκέψη να αναβαθμίσει τις φρεγάτες των χωρών των οποίων έχει στην κατοχή της αλλά δεν θα προτιμήσει για αγορά (π.χ. γερμανικές ή ολλανδικές αν αγοράσει τις γαλλικές) ώστε να μετριάσει την απογοήτευση των συμμάχων της.

«Κλειδί» για την συμφωνία με τις ΗΠΑ, είναι το γεγονός πως είναι θετικές να μεταφέρουν το έργο σε οποιοδήποτε ελληνικό ναυπηγείο (σ.σ. Ελευσίνας και Σύρου είναι αμερικανικών συμφερόντων), κατασκευάζοντας και τα τέσσερα πλοία στην Ελλάδα.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και να παραβλέπουμε από την άλλη, πως η στάση της Γερμανίας στο θέμα των ελληνοτουρκικών προκλήσεων ίσως αλλάξει έστω και στο... παρά ένα την απόφαση της Αθήνας, καθώς το Βερολίνο μέχρι στιγμής κρατά αποστάσεις από την Άγκυρα, «σφυρίζοντας» αδιάφορα αρκετές φορές μπροστά στον Ερντογάν.



ΠΗΓΗ-Δημήτρης Δρίζος

https://www.enoplos.gr/