22.11.20

Ο κόσμος στη βόρεια Ελλάδα να βγαίνει έξω για τα απολύτως απαραίτητα



 Τις εκτιμήσεις της για την πορεία της πανδημίας ανέλυσε η Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος, συντονίστρια και διευθύντρια της Πνευμονολογικής κλινικής νοσοκομείου «Σωτηρία», που χτύπησε «καμπανάκι» ειδικά για τη βόρεια Ελλάδα.

Η κ. Γκάγκα σημείωσε ότι καθώς οι νοσηλείες ασθενών ακολουθούν τα κρούσματα με διαφορά φάσης μίας έως δύο εβδομάδων, τα νοσοκομεία θα εξακολουθούν αν είναι «φορτωμένα» για άλλες τουλάχιστον 15 μέρες.

Για την αύξηση των κρουσμάτων σε νεαρές ηλικίες, τόνισε, μιλώντας στο Mega, ότι αυτό συμβαδίζει με τη συνολική αύξηση που παρουσιάζει ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Για τις απώλειες νέων ανθρώπων και μάλιστα χωρίς υποκείμενα νοσήματα σημείωσε:

«Χάνουμε νέο κόσμο και πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα».

Ενώ δίνοντας τη συνολική διάσταση του προβλήματος της πανδημίας στην χώρα, επισήμανε πως εκτός των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία υπάρχουν πολλοί άλλοι που νοσούν και λαμβάνουν αγωγή στο σπίτι τους.

Για την εξέλιξη της πανδημίας στη βόρεια Ελλάδα, σημείωσε ότι πρέπει «να φροντίσουμε να αποφύγουμε εντελώς τις επαφές ώστε να σταματήσει η διαμόλυνση που είναι πολύ υψηλότερη στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα σε σχέση με την Αθήνα».

Όπως διευκρίνισε, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα να μην βγαίνουν οι πολίτες από το σπίτι, αλλά να βγαίνουν για τα απολύτως απαραίτητα, να κρατούν αποστάσεις και να φορούν απαραιτήτως τη μάσκα.

Ακόμη και όσοι χρειάζεται πηγαίνουν στην εργασία τους ή όσοι κάνουν δουλειές εκτός σπιτιού πρέπει να τηρούν όλα τα μέτρα ευλαβικά.

Τέλος, αναφέρθηκε στο πόσο κοντά είμαστε στο σημείο το «Σωτηρία», που είναι νοσοκομείο αναφοράς, να μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά για Covid, τονίζοντας ότι ήδη οι πνευμονολογικές κλινικές είναι προς αυτήν την κατεύθυνση.

https://www.cnn.gr/