30.10.20

Διεθνής καταδίκη για την τρομοκρατική επίθεση στην Νίκαια



 Τον αποτροπιασμό του για την επίθεση στη Νίκαια σήμερα εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, καθώς και αλληλεγγύη στον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Αισθάνομαι «αποτροπιασμό και λύπη για την επίθεση στη Νίκαια σήμερα το πρωί», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη γαλλική γλώσσα.

Απευθυνόμενος στον Εμανουέλ Μακρόν «και στους Γάλλους φίλους μας», προσθέτει ότι «μοιραζόμαστε τον πόνο σας και στεκόμαστε με αλληλεγγύη δίπλα σας».

Μήνυμα αλληλεγγύης προς τον γαλλικό λαό και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια, απηύθυνε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με ανάρτησή της στο twitter.

H κυρία Σακελλαροπούλου, γράφοντας στα γαλλικά, επισημαίνει ότι «oι αξίες και ο τρόπος ζωής μας απειλούνται. Η Ευρώπη δεν θα υποχωρήσει στον θρησκευτικό φανατισμό και τη μισαλλοδοξία».

«Όλη η Ευρώπη είναι μαζί σας», ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ μετά την επίθεση στη Νίκαια

Τη συμπαράσταση της ΕΕ στη Γαλλία εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά την επίθεση στη Νίκαια.

Ειδικότερα, ο κ. Μισέλ ανέφερε στο twitter: «Όλη η αλληλεγγύη μου (είναι) με τη Γαλλία και τους Γάλλους. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα της φρικτής επίθεσης στη Νίκαια και τους οικείους τους. Όλη η Ευρώπη είναι μαζί σας».

Σασόλι: «Ενάντια στη βία και σε αυτούς «που επιδιώκουν να υποκινήσουν και να διαδώσουν μίσος»

Tη λύπη του για την επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, με ανάρτησή του στο τουίτερ, τονίζοντας ότι η ΕΕ έχει καθήκον να σταθεί «ενάντια στη βία και σε αυτούς «που επιδιώκουν να υποκινήσουν και να διαδώσουν μίσος».

Ειδικότερα, ο Νταβίντ Σασόλι ανέφερε: «είμαι πολύ σοκαρισμένος και λυπημένος από την είδηση για την τρομερή επίθεση στη Νίκαια. Αυτός ο πόνος γίνεται αισθητός από όλους μας στην Ευρώπη. Έχουμε καθήκον να σταθούμε μαζί ενάντια στη βία και σε εκείνους που επιδιώκουν να υποκινήσουν και να διαδώσουν μίσος».

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταδίκασαν τις επιθέσεις στη Γαλλία με κοινή δήλωσή τους, τονίζοντας ότι «στεκόμαστε ενωμένοι και σταθεροί στην αλληλεγγύη μας προς τη Γαλλία, τον γαλλικό λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας - στον κοινό και συνεχή αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Εμείς, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, είμαστε σοκαρισμένοι και θλιμμένοι για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία.

Καταδικάζουμε με τον πιο ισχυρό τρόπο αυτές τις επιθέσεις που αντιπροσωπεύουν επιθέσεις στις κοινές μας αξίες.

Στεκόμαστε ενωμένοι και σταθεροί στην αλληλεγγύη μας προς τη Γαλλία, τον γαλλικό λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας - στον κοινό και συνεχή αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού.

Καλούμε τους ηγέτες σε όλο τον κόσμο να εργαστούν για τον διάλογο και την κατανόηση μεταξύ κοινοτήτων και θρησκειών και όχι για το διχασμό».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Βαθιά σοκαρισμένος από την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την εξής ανάρτηση στα γαλλικά στο Twitter, για τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας: «Profondément choqué par l' attaque terroriste de #Nice. Pleine solidarité envers la France. Nous sommes unis». Με την ανάρτησή του ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει «Βαθιά σοκαρισμένος από την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια» εκφράζοντας παράλληλα «Απόλυτη αλληλεγγύη προς τη Γαλλία. Είμαστε ενωμένοι».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την επίθεση στη Νίκαια

Το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την ειδεχθή επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας, με ανάρτηση στο twitter.

«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για την ειδεχθή επίθεση στη Νίκαια. Εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας. Είμαστε ενωμένοι ενάντια στη βία και το μίσος» αναφέρεται στο σχόλιο.

Μήνυμα συμπαράστασης από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ

Καταδικάζει το Κρεμλίνο, είναι λάθος, λέει, να προσβάλλει κάποιος τα θρησκευτικά αισθήματα των πιστών

Το Κρεμλίνο, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δολοφονίες δι' αποκεφαλισμού στη Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι ανεπίτρεπτο να δολοφονούνται άνθρωποι, αλλά είναι και λάθος να προσβάλλει κάποιος τα θρησκευτικά αισθήματα των πιστών.

Το Κρεμλίνο προέβη στην ανακοίνωση αυτή μετά την επίθεση ενός άνδρα με μαχαίρι σήμερα στο πρωί μέσα σε εκκλησία στη Νίκαια της Γαλλίας, ο οποίος φωνάζοντας "Αλλάχου Άκμπαρ" σκότωσε τρεις ανθρώπους, εκ των οποίων μια γυναίκα της οποίας έκοψε τον λαιμό.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Κόντε χαρακτήρισε "άθλια την επίθεση"

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε από την πλευρά του καταδίκασε "την άθλια επίθεση" που σημειώθηκε το πρωί στη Νίκαια.

"Η άθλια επίθεση...δεν θα κλονίσει το κοινό μέτωπο υπεράσπισης των αξιών της ελευθερίας και της ειρήνης. Οι πεποιθήσεις μας είναι ισχυρότερες από τον φανατισμό, το μίσος και την τρομοκρατία", έγραψε ο Κόντε στο Twitter.

Η Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας καταδίκασε την "αποτρόπαιη επίθεση" και τόνισε: "Οι Χριστιανοί δεν θα πρέπει να στοχοποιούνται και να σφαγιάζονται".

O βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Γαλλίας μετά την επίθεση μέσα σε εκκλησία της Νίκαιας σήμερα το πρωί.

"Μου προκαλεί αποτροπιασμό η είδηση της βάρβαρης επίθεσης στην Βασιλική της Νοτρ Νταμ στη Νίκαια σήμερα το πρωί", έγραψε ο Τζόνσον στο Twitter στην αγγλική και στη γαλλική γλώσσα.

"Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Γαλλίας ενάντια στην τρομοκρατία και στην μισαλλοδοξία".

Από την πλευρά του ο βρετανός ΥΠΕΞ Ντόμινκ Ράαμπ πρόσθεσε, σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ότι η Βρετανία προσφέρει "κάθε είδους στήριξη προς τον γαλλικό λαό για την αναζήτηση των υπευθύνων αυτής της αποτρόπαιης επίθεσης".

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε διεμήνυσε στον γαλλικό λαό: "δεν είστε μόνοι σας" σε μήνυμά του που ανήρτησε στο Twitter.

"Λέμε στους γάλλους πολίτες: Στην μάχη κατά του εξτρεμισμού δεν είστε μόνοι σας. Η Ολλανδία είναι στο πλευρό σας", έγραψε ο Ρούτε στη γαλλική γλώσσα.

To Βατικανό καταδίκασε σήμερα την επίθεση λέγοντας ότι η τρομοκρατία και η βία είναι απαράδεκτες.

"Η σημερινή επίθεση έσπειρε τον θάνατο σε έναν χώρο αγάπης και παρηγοριάς, στον Οίκο του Θεού", ανέφερε ο εκπρόσωπος Ματέο Μπρούνι σε ανακοίνωσή του.

"Είναι μια στιγμή πόνου σε μια περίοδο σύγχυσης. Η τρομοκρατία και η βία δεν μπορεί να είναι ποτέ αποδεκτές", σημείωσε ο Μπρούνι.

Ο ίδιος είπε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος ενημερώθηκε και προσεύχεται για τα θύματα.

Το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης "καταδίκασε δριμύτατα την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στην Βασιλική της Νοτρ Νταμ στη Νίκαια".

"Ως ένδειξη πένθους και αλληλεγγύης προς τα θύματα και τις οικογένειές τους καλώ όλους τους μουσουλμάνους της Γαλλίας να ματαιώσουν όλους τους εορτασμούς για το Mawlid (τους εορτασμούς για τη γέννηση του Προφήτη Μωάμεθ)", που ήταν προγραμματισμένοι για σήμερα, έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μοχάμεντ Μουσάουι.

https://gr.euronews.com/