31.10.20

Ποιος είναι ο ελληνορθόδοξος ιερέας που πυροβόλησαν στη Λυών

 


Ιερέας ελληνικής καταγωγής τραυματίσθηκε από πυροβολισμούς αγνώστου σε ελληνική εκκλησία στην οδό St-Lazare στη Λυών. Ο δράστης δεν έχει συλληφθεί.

Ο ορθόδοξος ιερέας ελληνικής καταγωγής είναι σοβαρά τραυματισμένος. Τον πυροβόλησαν την ώρα που έκλεινε την εκκλησία. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr τραυματίας είναι ο ιερέας Νικόλας Κακαβελάκης, ο οποίος λειτουργεί στην ελληνόφωνη ορθόδοξη εκκλησία της Λυών. Σύμφωνα με το e-kiti.gr, o ιερέας έχει καταγωγή από τα Χανιά και είναι πατέρας δύο παιδιών.

Είναι Θεολόγος, ιστορικός και δίδασκε παράλληλα στο Πανεπιστήμιο της πόλης, μαθήματα Βυζαντινής Ιστορίας. Διέμενε εδώ και χρόνια στην γαλλική πόλη, με την οικογένειά του. Στη Λυών υπάρχει και μια δεύτερη επίσης ορθόδοξη εκκλησία, αλλά γαλλόφωνη.

Επί τόπου βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη και οι δρόμοι γύρω από την ελληνορθόδοξη εκκλησία έχουν αποκλειστεί. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι το επεισόδιο είναι σε εξέλιξη και αφορά την περιοχή Place Jean-Mace. Έχουν γίνει συστάσεις στους κατοίκους να μείνουν σπίτια τους καθώς ο δράστης παραμένει ασύλληπτος.

O άγνωστος πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο με πριονισμένη κάννη τον ιερέα στην κοιλιακή χώρα στις 16.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας). ιερέας, 52 ετών, κατά τις πρώτες πληροφορίες, εκείνη την ώρα έκλεινε τον ναό.

Ο τραυματίας είχε τις αισθήσεις του όταν έφθασε η αστυνομία και διακομίστηκε σε νοσοκομείο. Είπε στην αστυνομία ότι δεν γνώριζε τον δράστη. Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης συνδέουν έμμεσα το συμβάν με τις επιθέσεις σε γαλλικές εκκλησίες από φανατικούς μουσουλμάνους, αλλά ακόμη δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, ίσως επειδή αυτό το όπλο δεν χρησιμοποιείται συχνά σε τέτοια περιστατικά.

Μέχρι τώρα η ελληνορθόδοξη κοινότητα δεν είχε δεχθεί απειλές από ισλαμιστές και είναι άγνωστα τα κίνητρα του δράστη, παρότι θεωρείται πολύ πιθανό να πρόκειται για επίθεση από φανατικό μουσουλμάνο. O ιερέας είπε ότι δεν γνώριζε τον δράστη.

Επί τόπου βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη και οι δρόμοι γύρω από την ελληνορθόδοξη εκκλησία έχουν αποκλειστεί.

https://slpress.gr/