8.10.20

Πώς έκαναν οι αζέρικες βόμβες το Στεπανακέρτ (φωτό, βίντεο)

 


Αδιάκοπα βομβάρδιζαν οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν την πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ), Στεπανακέρτ, τουλάχιστον μέχρι το πρωί. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 40 νεκρούς και τραυματίες, πολλά σπίτια, πολυκατοικίες και κτίρια έχουν καταστραφεί, ενώ οι σειρήνες αεροπορικής επίθεσης ηχούσαν ασταμάτητα.

Ζημιές έχουν υποστεί τα κτίρια που στεγάζουν τις εταιρείες ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, συνεχίζουν όμως να λειτουργούν κανονικά.

Το Στεπανακέρτ, με πληθυσμό περί τους 55.000 κατοίκους, βρέθηκε στο στόχαστρο αζερικών drones και πυροβολικού, από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ενόσω συνεχίζονταν οι συγκρούσεις με τις αρμένικες δυνάμεις στα υπόλοιπα τμήματα του μετώπου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν ήταν γνωστός ο τελικός αριθμός των απωλειών του άμαχου πληθυσμού, αλλά γίνονται προσπάθειες να καταγραφούν νεκροί και τραυματίες.

Πάντως, επίσημες αρμένικες πηγές, ως τις 5 Οκτωβρίου έκαναν λόγο για περίπου 20 νεκρούς και άλλους τόσους τραυματίες, καθως και για περισσότερα από 2.700 κτίρια και υποδομές καταστράφηκαν ολοσχερώς ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τη Διεθνή Αμνηστία, χρησιμοποιήθηκαν από τους Αζέρους απαγορευμένες βόμβες διασποράς ισραηλινής προέλευσης τύπου Μ095 DPICM. Η χρήση τους «είναι απαγορευμένη από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, οπότε η χρήση τους σε περιοχές αμάχων είναι άκρως επικίνδυνη και θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους και τραυματισμούς. Είναι όπλα που δεν κάνουν διακρίσεις και η χρήση τους στις κατοικημένες περιοχές είναι απόλυτα αποκρουστική και απαράδεκτη», σχολίασε ο Ντένις Κριβόσεφ, επικεφαλής του οργανισμού για την Ανατολικής Ευρώπη και Κεντρική Ασία.

Προσφυγικό “κύμα” προς την Αρμενία

Αλλά και η διεθνής επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού καταδίκασε το βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών, στις οποίες περιλαμβάνονται σχολεία και νοσοκομεία. Πολεμικοί ανταποκριτές διεθνών ΜΜΕ επιβεβαιώνουν ότι στην πόλη δεν έχουν πληγεί μόνο υποδομές και στόχοι που έχουν να κάνουν με την άμυνα της χώρας αλλά και σπίτια και κτίρια που δεν βρίσκονται καν κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Ο αναπληρωτής δήμαρχος του Στεπανακέρτ, Σουρέν Ταμραζιάν, ανέφερε ότι το 50% με 60% του πληθυσμού βρισκόταν ακόμα στην πόλη, όντας σε κίνδυνο να χτυπηθούν από τους αζέρικους πυραύλους. Ηλικιωμένοι και παιδιά έχουν ήδη αναζητήσει καταφύγιο σε ασφαλείς περιοχές του αρμενικού θύλακα αλλά και στην αρμενική επικράτεια, ενώ οι Αρχές διέκοψαν την παροχή αερίου για λόγους ασφαλείας.

Έχει αποκατασταθεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος –καθώς υπήρξαν διακοπές– ενώ δεν υπάρχει πρόβλημα με την παροχή νερού. «Έχουμε καταφύγια επιπλωμένα και εξοπλισμένα. Οι κάτοικοι μπορούν να βρουν προστασία εκεί, ενώ υπάρχουν τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης για την επικοινωνία των πολιτών με το δήμο», τόνισε ο δήμαρχος. Προσέθεσε ότι σε όλους όσοι βρέθηκαν στα καταφύγια προσφέρονται ζεστά ρούχα, κουβέρτες και φαγητό.