1.10.20

Αποκαλύπτονται οι κρυφές σχέσεις Τραμπ-Ερντογάν: Για οικονομικούς λόγους τον αφήνει να "αλωνίζει"

Οι ανάρμοστες, κρυφές σχέσεις Ερντογάν-Τραμπ και ο ουρανοξύστης στην Κωνσταντινούπολη


Οι New York Times αποκάλυψαν με εκτενές άρθρο τους ότι ο ουρανοξύστης Trump Towers στην Κων/πολη αποφέρει τεράστια κέρδη για τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ενώ μιλούν και για τις σχέσεις Τραμπ και Ερντογάν στον οικονομικό τομέα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει πολύχρονους επιχειρηματικούς δεσμούς με το τουρκικό καθεστώς, με πιο ορατό παράδειγμα τον ουρανοξύστη Trump Towers.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε 1 εκατομμύριο δολάρια στην Τουρκία με το που έβαλε το όνομά του σε δύο πύργους στην Κωνσταντινούπολη.

Η ίδια αμερικανική εφημερίδα γράφει ότι κατά τα πρώτα δύο χρόνια του ως πρόεδρος, ο Τραμπ κέρδισε 73 εκατομμύρια δολάρια από ξένες επιχειρήσεις.

Σε αυτές περιλαμβάνονται ακίνητα του γκολφ στη Σκωτία και την Ιρλανδία, περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια από τις Φιλιππίνες, 2,3 εκατομμύρια δολάρια από την Ινδία και 1 εκατομμύριο δολάρια από την Τουρκία μεταξύ άλλων.

Ο όμιλος Τραμπ περιγράφει τους ουρανοξύστες στον ιστότοπό του ως «ορόσημο για την ιστορική πόλη της Κωνσταντινούπολης», αφού  είναι οι πρώτοι και μοναδικοί ουρανοξύστεςς που περιλαμβάνουν γραφεία, διαμερίσματα και πολυτελή καταστήματα στην Ευρώπη.

Ο Mehmet Ali Yalçındağ, πρόεδρος του παλαιότερου εμπορικού ομίλου της Τουρκίας, και πρόεδρος του επιχειρηματικού συμβουλίου Τουρκίας-ΗΠΑ, συνεργάστηκε στενά με τον Ν.Τραμπ αλλά και την κόρη του Ιβάνκα στη συμφωνία για τους ουρανοξύστες Trump Towers.


Οι New York Times έγραψαν επίσης ότι ο Τραμπ δεν κατέβαλε ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος τα 10 από τα τελευταία 15 χρόνια.

Πλήρωσε μόνο 750$ ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος το έτος που ανέλαβε τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο το 2016 και άλλα 750 $ το επόμενο έτος το 2017, ανέφερε η εφημερίδα.

Όλα αυτά εγείρουν επίσης αμφιβολίες για την εικόνα του ίδιου ως έξυπνου και επιτυχημένου επιχειρηματία, αλλά και για την στάση του ελληνοτουρκικά αφού ο Τραμπ δίνει ουσιαστικά το "πράσινο φως' για τις προκλήσεις του Τούρκου προέδρου στην Α.Μεσόγειο.

Οι New York Times ισχυρίζονται ότι ο Τραμπ δεν πλήρωσε σχεδόν κανέναν φόρο για αυτά τα σημαντικά κέρδη, επειδή ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις που κατέχει και διευθύνει είχαν σημαντικές οικονομικές απώλειες.

Πάντως η γενικότερη συμπεριφορά του κ. Τραμπ σε σχέση με τον Ερντογάν είναι εντελώς απαράδεκτη καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος είχε φτάσει στο σημείο να δέχεται ασυζητητί σχεδόν ό,τι εκβιαστικό απαιτούσε ο σουλτάνος, με αποκορύφωμα την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Μεσόγειο και τη Συρία.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η συχνότητα των συνομιλιών του Ταγίπ Ερντογάν με τον Τραμπ και οι παράλογες απαιτήσεις του Τούρκου προέδρου, αποτελούσαν μόνιμη ανησυχία για τις αμερικανικές υπηρεσίες, το ΥΠΕΞ και το Πεντάγωνο.

Ο Τραμπ κινούνταν στα όρια της νομιμότητας παρακάμπτοντας το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες για να μιλήσει με τον Ερντογάν για ένα σωρό θέματα.Ο Τούρκος πρόεδρος σε κάθε συνομιλία του με τον Αμερικανό πρόεδρο έβγαινε σχεδόν πάντα κερδισμένος, ενώ χαμένη ήταν η αμερικανική εξωτερική πολιτική και τα συμφέροντα της χώρας αυτής στην Μεσόγειο, την οποία ο Τραμπ σκόπευε να αφήσει στον έλεγχο του Ερντογάν όπως φαίνεται.


https://www.pentapostagma.gr/