18.9.20

Έξι Rafale “του κουτιού”, 12 μεταχειρισμένα, φρεγάτες σε 5 χρόνια και ελληνογαλλική συμφωνία χωρίς ρήτρα συνδρομής!



 Έξι καινούργια Rafale και 12 μεταχειρισμένα θα ενταχθούν στην Πολεμική Αεροπορία από τα μέσα του 2021, μέχρι τις αρχές του 2022. Αυτά είναι τα ευχάριστα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στη Θεσσαλονίκη. Τα δυσάρεστα είναι ότι η ενδυνάμωση του Στόλου μας πάει πίσω 5 χρόνια τουλάχιστον και ότι η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία την οποία αναμέναμε με ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής-αμυντικής βοήθειας, δεν μας προκύπτει. Και γι΄ αυτό όπως έχουμε επισημάνει η ευθύνη είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό δική μας.

Τι είπε για την ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία; Ότι υπάρχει ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε επίπεδο ΕΕ. Άρα να ξεχάσουμε την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία όπως την περιμέναμε και θα μπορούσαμε να την έχουμε από τις 17 Ιουλίου;

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι τα Rafale θα αντικαταστήσουν τα παλαιά Mirage 2000. Έξι αεροσκάφη θα ΄ναι καινούργια και 12 μεταχειρισμένα. Χρόνος ένταξης των μεταχειρισμένων στα μέσα του 2021 και ολοκλήρωση της αγοράς αρχές του 2022. Για το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουμε εξαρτάται και από εμάς θα προσθέσουμε και καλό θα ΄ναι στο ΓΕΑ να ΄χουν ήδη αρχίσει να τρέχουν.

Ακόμη κι έτσι η επιλογή των Rafale είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία για την ΠΑ να πάει επιτέλους ένα βήμα μπροστά. Επίσης η είσοδος αυτών των αεροσκαφών στο Αιγαίο και τα όπλα τους, αλλάζουν πολλά προς το καλύτερο. Για την Ελλάδα εννοείται…

Οι φρεγάτες; Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά εξήγγειλε έναρξη διαπραγματεύσεων από μηδενική βάση με συζητήσεις μ΄ όλους τους ενδιαφερόμενους. Συνεπώς οι συζητήσεις και οι προετοιμασίες που είχαν γίνει από το …2009 με τους Γάλλους πάνε στράφι. Κυρίως όμως υπάρχει πλέον σοβαρός κίνδυνος να μην δούμε ποτέ όπλα επιπέδου Scalp Naval στο Αιγαίο. Κάτι που επεδίωξαν Αμερικανοί και Γερμανοί οι οποίο τώρα θα ΄ρθουν για να μας πουλήσουν φρεγάτες! Χρόνος υλοποίησης του προγράμματος ενίσχυσης του Στόλου, που περιλαμβάνει και τον εκσυγχρονισμό τεσσάρων ΜΕΚΟ, 5 έως 7 έτη.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τις 15.000 προσλήψεις που θα γίνουν στις ΕΔ σε βάθος 5ετίας. Σημασία έχει βεβαίως να γίνουν με κριτήριο την κάλυψη πραγματικών επιχειρησιακών αναγκών κι όχι να χρησιμοποιηθούν ως “προεκλογικά δολώματα”. Τα ΄χουμε ζήσει στο παρελθόν.

Κοστολόγηση του νέου εξοπλιστικού προγράμματος δεν έκανε. Είπε ότι όλα θα γίνουν με βάση τις δυνατότητες της χώρας.

militaire.gr/