13.9.20

Mητσοτάκης από ΔΕΘ: ''Δώδεκα θα είναι τα μεταχειρισμένα Rafale & 6 τα νέα''

Να εξηγήσει, για πιο λόγο πρέπει  να αντικατασταθούν τα mirage που καθημερινά χορεύουν "στο ταψί" τα τούρκικα F16. Ξαφνικά  βρέθηκαν άχρηστα;
 Αν πρόκειται για τα mirage 2000, γιατί δεν αναβαθμίστηκαν σε 2000/5; Ποιος ευθύνεται;
Τι ΚΡΥΒΕΤΑΙ πίσω από τη κίνηση αυτή; Μήπως ο  εξευμενισμός των Τούρκων, για να μην ενοχληθούν από την προμήθεια των Rafale;
 
Juan
Με το πακέτο των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε χθες, ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι τα χρήματα θα δοθούν για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων και της μεσαίας τάξης που έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της οικονομικής κρίσης.


Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις οικονομικές συνέπειες λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, τόνισε ότι έφερε παγκόσμια ύφεση.
«Η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Η εκτίμηση ότι η χώρα μας θα είχε τη μεγαλύτερη ύφεση από όλες τις χώρες της ευρωζώνης δεν επιβεβαιώθηκε» είπε για να προσθέσει.
«Ανακοινώσαμε ένα πλέγμα παρεμβάσεων 7 δισ. το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί εάν χρειαστεί και να δαπανηθούν και άλλα χρήματα».
Η χώρα, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός έχει σημαντικές οικονομικές δυνατότητες.
«Στόχος μας είναι η στήριξη της μεσαίας τάξης η οποία έχει σηκώσει το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος αλλά και των ευάλωτων ομάδων. Όλοι μαζί θα περάσουμε στην απέναντι όχθη».  

Για το Oruc Reis 

Απαντώντας σε ερώτηση για την αποχώρηση του Oruc Reis, είπε ότι είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, αλλά πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλα. Πρόσθεσε ότι εφόσον υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας, τότε η Ελλάδα είναι έτοιμη για νέο γύρο διερευνητικών επαφών

Για τα Rafale 

«Τα αεροσκάφη Ραφάλ θα αντικαταστήσουν τα Μιράζ»
Σε σχέση με τα αεροσκάφη Rafale αυτά έρχονται να αντικαταστήσουν τα παλαιότερα Mirage 2000. Θα αποσυρθούν αυτά και θα αποκτηθούν νέα. Έξι από αυτά θα είναι καινούργια και 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα από τη γαλλική πολεμική αεροπορία. 
Η πρόβλεψή μας και η ελπίδα μας και πιστεύω ότι αυτό είναι απολύτως εφικτό τα πρώτα αεροσκάφη να φτάσουν στα μέσα του 2021 και να έχει ολοκληρωθεί η αγορά το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2022 με την πλήρη απόκτηση και επιχειρησιακή ετοιμότητα μιας καινούργια μοίρας Rafale σε συνδυασμό με τα προχωρημένα οπλικά συστήματα που μπορεί να φέρει. 
 
Το εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοινώσαμε είναι φιλόδοξο αλλά εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας - Κάνουμε σημαντικές επενδύσεις στις ένοπλες δυνάμεις - 15 .000 προσλήψεις για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού.
Δεν είμαι σε θέση να κοστολογήσω τις αμυντικές δαπάνες στο Ναυτικό - Έχουν γίνει συζητήσεις με το ΥΠΟΙΚ και λέμε οτι σε βάθος 10ετίας έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε αυτό το πρόγραμμα. 


 
Για τις φρεγάτες  


Εδώ και μία δεκαετία, γιατί τα χρόνια της κρίσης δεν έγιναν ουσιαστικές επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, και ειδικά στο Ναυτικό. Η κεντρική εισήγηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ είναι ότι είναι απολύτως απαραίτητο μεσοπρόθεσμα να ενισχύσουμε το στόλο μας. Αυτό θα γίνει με την απόκτηση τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου καθώς και με την αναβάθμιση και τον επανεξοπλισμό τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ.      

Για την ρήτρα αμυντικής συνδρομής

''Είμαστε σε προχωρημένο στάδιο για να υπογραφεί μαι τέτοια συμφωνία με τη Γαλλία'' αποκάλυψε ο ίδιος και υπενθύμισε αναφορικά με τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής ότι αποτελεί μέρος του άρθρου 42 της ΕΕ. “Εύχομαι ότι δεν πρόκειται ποτέ η χώρα να χρειαστεί αυτή τη ρήτρα να την ενεργοποιήσει”. 
Πρόκειται για μία επιβεβαίωση του Πενταπόσταγμα, καθώς πρώτοι το αναφέραμε χθες σε άρθρο μας. 

Τι είπε για Μόρια  &  κορονοϊό

Για το άνοιγμα των σχολείων και την προετοιμασία για κορωνοϊό: Είναι πάντα πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους. Καμία χώρα δεν θέλει να παιδιά στο σπίτι. Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα.
  • Έχουμε εξασφαλίσει τα απαραίτητα για να ανοίξουν αύριο τα σχολεία - Κάνω έκκληση προς όλους να χρησιμοποιούν μάσκες και για τα παιδιά - Αυτό μας λένε οι ειδικοί και ζητώ από όλους να ακολουθήσουν αυτές τις υποδείξεις γιατί είναι προς όφελος όλων
  • Θα υπάρχουν προσαρμογές. Π.χ. μόλις πληροφορήθηκα ότι υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας όπως η Λέσβος και η Πέλλα που τα σχολεία δεν θα ανοίξουν αμέσως λόγω επιδημιολογικού φορτίου. Είναι λογικό.
  • Σχετικά με το δεύτερο κύμα κορονοϊού υπάρχει μια αίσθηση ότι δεν τα έχουμε πάει τόσο καλά όσο στο πρώτο. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει δεύτερο κύμα σε όλο τον κόσμο και αν δει κανείς τα στατιστικά στοιχεία (…) τα έχουμε πάει καλύτερα στο δεύτερο κύμα απ’ ότι στο πρώτο. Και σήμερα είμαστε πιο έτοιμοι. Ο μηχανισμός μας έχει ενισχυθεί.
  • Τα μικρά παιδιά βλέπουν τη μάσκα σαν παιχνίδι και οι εκπαιδευτικοί θα είναι δίπλα τους και θα τους βοηθήσουν.
Η μάσκα είναι η μόνη μας επιλογή καθώς δεν είχαμε τη δυνατότητα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να καλύψουμε όλες τις ανάγκες ώστε να μην τις χρειαζόμαστε.
Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας όπως η Λέσβος και η Πέλλα τα σχολεία δεν θα ανοίξουν.
Η Ελλάδα είναι σε μεγάλο βαθμό μπροστά στα τεστ ανίχνευσης του ιού - Κάνουμε πάρα πολλά τέστ και έχουμε προσθέσει και τα τεστ αντιγόνων ώστε σε 15 λεπτά να έχουμε έγκυρα αποτελέσματα - Τα εφαρμόζουμε ήδη στη Λέσβο.
Το μήνυμά μου στους λίγους συμπολίτες μας που έχουν αμφιβολίες τους λέω οτι ο ιός είναι πραγματικότητα και στοιχίζει ζωές - Έχω ευθύνη να αντικρούσω όλα τα σενάρια συνομωσίας. 
Καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης σε πολλές ομάδες αλλά όχι στους δημοσίους υπαλλήλους γιατί στόχος μας είναι η στήριξη του ιδιωτικού τομέα που έχει πληγεί περισσότερο - Παραμένει στόχος μας η μόνιμη κατάργησή της. 

H Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης

Η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης  κυβέρνησης - Εμείς ακολουθούμε μια άλλη πολιτική - Αυτό το πρόβλημα η Ελλάδα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της, είναι ευρωπαϊκό ζήτημα.
Αυτό που έγινε μέσα στην τραγωδία πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία -Η Ευρώπη θα πρέπει να στηρίξει  την Ελλάδα με συγκεκριμένα μέτρα και προτάσεις - πρέπει αν δημιουργήσουμε στη Λέσβο μια μόνιμη δομή που δεν θα έχει τα προβλήματα της Μόριας.
Η κυβέρνηση με ανθρωπιά έχει διαχειριστεί το πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Είμαστε σε συνεννόηση με πολλές κυβερνήσεις για το πώς αυτά τα παιδιά θα κατανεμηθούν γρήγορα σε ευρωπαϊκές χώρες. Μίλησα με την κ.Μέρκελ για το πώς θα υποδεχτούν οικογένειες.
Σας λέω με πάσα βεβαιότητα ότι θα υπάρξει στη Λέσβο ένα μόνιμο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης. Το νησί έχει δίκιο να παραπονιέται για τις συνθήκες που επικρατούσαν στη Μόρια. Αλλά τώρα θα μετατρέψουμε το πρόβλημα σε μια πραγματική ευκαιρία. Ζήτησα σε αυτό το κέντρο να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ


pentapostagma